Verimlilik için endüstrilerin hızla adapte olduğu endüstriyel internet kavramı Türkiye’de de öncelikli konu oldu. GE Dijital Bölümü Ticari Yöneticisi Kate Johnson, “Türkiye’de yazılımcı ekosistemindeki yetenekler heyecan verici. Şimdiden 200’ü aşkın yazılımcı ile iletişim halindeyiz” diyor.
Haberin Devamı
YENİ sanayi devrimi, endüstrilerin kapısını çaldı. Birçok şirket yeni ekonominin dijital dönüşümü için ayırdıkları yatırım bütçelerini arttırdı. Hedeflerinde verimli üretim ve operasyonlar var. Bunun için en önemli koşul ise endüstriyel internet. Dünyadaki yazılımcılar, endüstriyel internet platformları için harıl harıl çalışmalarına devam ederken yerli yazılımcılar da boş durmuyor. Akıllı telefonlara uygulama indirirken kullandığımız App Store veya Google Play mağazaları gibi şirketler de artık dijital dönüşüm için yeni platformlarından endüstriyel internet için uygulama indirebiliyor. Bu platformların başındaysa GE’nin geliştirdiği Predix var. Endüstriyel internet için donanım kuran şirketler, tıpkı akıllı telefonlarına uygulama indirir gibi endüstriyel internet için yazılımlar indirebiliyor. Enerji üretim ve dağıtım tesislerinde, rafinerilerde, sağlıkta, havacılıkta, otomotivde ve pek çok alanda dijital dönüşümü gerçekleştiriliyor.
TÜRKLER HEYECAN VERİYOR Endüstri tarafından işler kolaylaşınca Türk yazılımcıların ilgisi de artıyor. Biz de bu konuyu GE Dijital Bölümü Ticari Yöneticisi Kate Johnson ile konuştuk.
Türkiye’de yazılımcı ekosistemindeki yeteneklerin heyecan verici olduğunu ifade eden Johnson, “Türkiye’de şimdiden Predix için 200’ü aşkın yazılımcı ile iletişim halindeyiz. Başlatttığımız programlarla daha fazla yazılımcıya Predix üzerinde yazılım geliştirme fırsatı sağlayacağız” diyor. GE Türkiye’nin İnovasyon Merkezi’nde Predix’e yönelik 36 saatlik bir Hackathon gerçekleştirdiklerini söyleyen Johnson, “Otomotiv endüstrisini temel aldık. Ekiplere anonimleştirilmiş veri setleri sunarak sektördeki yöneticilerin karşı karşıya olduğu zorlukları önlerine koyduk. Onlardan Predix’in altyapısını kullanarak fikirlerini dijital uygulamalara dönüştürmelerini istedik. Sonuçta ortaya çıkan çözümler bizi çok etkiledi. Ayrıca yerel girişimci ve yazılımcıların platformu deneyimleyerek, fikirlerini hızla hayata geçirebileceklerini görmeleri de çok güzel bir gelişmeydi” dedi.
İKİ BAŞARILI ÖRNEK Türkiye’den endüstriyel uygulama konusunda başarılı örneklerin çıktığını dile getiren Johnson, “Delphisonic adında bir startup var. Gerçek zamanlı izleme yöntemiyle Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları gibi kuruluşların planlanmayan bakım maliyetlerini yüzde 90’a varan bir oranda düşürmesini sağlıyor. Donanım sensörü üreten şirket, izleme yazılımını ve uygulamasını Predix platformunda geliştirdi” diyor. Bir diğer örneğin ‘HyperCFD’ olduğunu kaydeden Johnson, “Şirket, Türkiye’deki rüzgâr türbinlerinden üretilen enerji oranını tahmin ediyor. Rüzgâr türbinleri düz platolara kurulduğunda veriler tutarlı olabiliyor. Ancak rüzgar santrallerinin genellikle tepelere ve vadilere inşa edildiği Türkiye’de durum farklı. Veriler değişiklik gösteriyor. Mevcut yazılımlar, bu değişkenlere yoğunlaşmadığından HyperCFD ekibi, her bir türbin için ayrı ayrı tahmin çalışmalarına olanak tanımak amacıyla Predix platformunda bir mikro hizmet geliştiriyor. Böylece, daha doğru sonuçlar elde edilecek.”
Yazılımcı sayısını iki kat arttıracak BU yıl için üç ticari hedefi olduğunu belirten Johnson, şunları söylüyor: “Öncelikle 2017 için siparişlerde 5 milyar dolara ulaşma hedefimiz var. İkinci olarak, yazılımcı sayımızı ikiye katlamayı ve dünyanın en iyi ekosistemi haline gelme hedefimizi sürdürmeyi planlıyoruz. Son olarak ise endüstriyel uygulama ekonomisini oluşturmayı ve lider konumda yer almayı hedefliyoruz. Yönetimimizdeki varlık sayısını artırarak, Predix’teki iş ortağı ekosistemini ölçeklendirerek, Predix’i daha fazla müşteriye ulaştırarak, akıllı fabrika sistemleri, varlık performans yönetimi ve saha servisleri gibi endüstriyel uygulamalara imza atarak bu hedefleri başarmayı amaçlıyoruz.” 420 kişilik Ar-Ge ekibi KOCAELİ GEBZE’de yer alan ve yaklaşık 17 yıldır Ar-Ge çalışmaları yapan GE Türkiye Teknoloji Merkezi’e değinen Kate Johnson, “Bugün 60’ın üzerinde yazılım mühendisi ve veri bilimci yer alıyor. Ana odakları ise Predix uygulamaları geliştirmek. Türkiye’deki ekip 2016 yılı başından beri yüzde 100’ün üzerinde büyüyerek 30 kişiden 60 kişiye ulaştı. Bu ekip bugüne kadar 30’un üzerinde uygulama destek verdi. Merkezde ise toplamda 420 kişi çalışıyor” diyor.