6 bin 500 çalışanı olan savunma sanayii şirketi Aselsan, 2019 yılında bin 200 kişiyi bünyesine katacak. İşe alınacakların yüzde 80’i mühendis olacak. Ağırlıklı olarak elektronik, bilgisayar, makine mühendislerini işe alacaklarını söyleyen Aselsan Kurumsal Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Karataş, “Hedefimiz ihracatı arttırmak, yurtdışından ciddi projeler var onlar da hayata geçerse işe alınacakların sayısı bin 200’ü geçer” diyor.
Aselsan, istihdamı arttırmanın yanı sıra kurum içinde insan kaynakları süreçlerini iyileştirmek ve kendi değerlerini kurum dışına yaymak için Aselsan Sosyal İnovasyon Liderleri (ASİL) projesini başlatıyor. ASİL projesinin bir amacı insan odaklı, çalışılabilir, yaşanılabilir bir aile ortamı yaratmak, ikinci amacı ise sosyal duyarlılığı arttırarak farkındalık oluşturmak amacıyla projeler üretmek. Çalışanların yüzde 20’si gönüllülük esasına dayanan projede yer almak için başvurdu.
ASİL İLE DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR
Temmuz ayında göreve gelen Kurumsal Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Karataş, proje hakkında şu bilgileri veriyor: “Aselsan büyük bir yapı. Kendi içinde dönüşüme ihtiyacı olan alanlar var, biraz daha insan odaklı bir dönüşümle ilgili planlamalarımız var, adım adım uygulamaya çalışıyoruz. Aselsan Türkiye’nin en kapasiteli insanlarını bulup seçiyor. Biz kendi boşluklarımızı belirliyoruz, o boşluğa en uygun kişiyi almaya çalışıyoruz. Yani, puzzle’a özel bir parça arıyoruz. Ama İK çalışmalarında ihmal edilen bir şey var. O da şu ki, biz kendi boşluklarımızı dolduruyoruz ama işe aldıklarımızın da boşluklarını tanımlayıp onları doldurmamız lazım, bu biraz ihmal edilmiş. Bunu yapmadığınızda şirketten kopmalar oluyor. Buraya gelen herkesin bir beklentisi var, kariyer anlamında, iş anlamında, mesleki gelişim anlamında.... Biraz bu konularda çalışmaya başladık. Tüm yapıyı buna kurduk. ASİL de böyle çıktı. Kurum içinde çalışma hayatını ve sosyal hayatı iyileştirmek, kurum dışına da Aselsan değerlerimizi taşımak. Aselsan olarak ülkeye vefa borcumuz var, onu ödemek istiyoruz bir misyon şirketiyiz. ”
ASİL kapsamında kurum içinde çalışma ortamı ve şartlarını iyileştirmek, kurum içinde barış ve huzur ortamının tesis edilmesi, çalışanların motivasyon, performans, verimliliğinin yükseltilmesi, aidiyet ve farkındalığın arttırılması gibi bir takım iyileştirmeler hayata geçirilecek. ASİL’in kurum dışı ayağında ise sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek, sosyal girişimcilik çalışmalarının başlatılması, sektörel insan kaynaklarının gelişmesine katkı sağlamak, toplumun farklı kesimlerinin ihtiyaçlarına karşı farkındalık oluşturmak gibi projeler geliştirilecek. Hakan Karataş, yurtdışında okuyan, çalışan ve geri dönmek isteyen Türklerle ilgili de projeler yapacaklarını söylüyor.