Algılamanızı yükseltebilirsiniz

Gözlemek, incelemek, baktığınız objeyi veya olayı tek tek parçalara ayırıp bütün ayrıntılarını görebilmek ve sonra bu parçaları yeniden birleştirip bütün olarak algılamak, gözlem yapabilmenin sırrıdır.

Bir nesnenin tüm ayrıntılarını parçalayıp ayrı ayrı inceledikten sonra tekrar bütün olarak baktığınız zaman artık ilk baktığınız anda algıladığınız gibi olmadığını görürsünüz.

Zihninizde o objeye karşı algıladığınız ilk izlenim ile gözlem yaptıktan sonra oluşan izlenim bambaşka olacak ve çok daha açık bir biçimde baktığınız nesneyi tanımlayacak hale geleceksiniz. Yani algılamanız yükselmiş olacak.

Şimdi, algılamanızı yükseltmek için kendinize bir çeşit ders saatleri ayırmakla işe başlayabilirsiniz. Sonra, incelemek için basit bir nesne seçmelisiniz. Örneğin, seçeceğiniz nesne evinizdeki kediniz, köpeğiniz, kuşunuz ya da akvaryumdaki balığınız olabilir. Veya, evinizdeki eşyalardan biri de olabilir. Bir masa, sandalye, avize, koltuk, ya da herhangi bir objeyi incelemek için seçebilirsiniz. Karmaşık ve ayrıntısı bol olanı seçmek yerine başlangıç olarak sade ve bir görüşte tanımlayabileceğiniz bir nesne olmasına özen gösterin. Böylece kendinizdeki gelişmeyi daha iyi anlayabilirsiniz.

Şimdi, seçtiğiniz nesnenin karşısına geçin ve ona bakmaya başlayın. Elinize bir kağıt-kalem almayı da ihmal etmeyin ve önce dikkatli bakın sonra da elinizdeki deftere gördüklerinizi yazın. Yani nesneyi tarif edin.

Sonra karşınızdaki nesneye tekrar bakın. Bu kez bütün ayrıntılarını inceleyin ve bunları tek tek yazmaya başlayın.

Renkler, biçim, kıvrımlar, kısaca ayrı ayrı görebildiğiniz tüm özellikleri not edin. Dikkatiniz arttıkça tek bir renk veya düz bir satıh olarak algılarken tonların değiştiğini, düz olmayıp çeşitli yerlerinde kabarcıklar olduğunu ve benzeri daha pek çok ayrıntıyı yakalamaya başlayacaksınız.

Aynı nesneye her gün bakacak olursanız, başka bir ayrıntıyı keşfedebilirsiniz ve böylece bakmayı öğrenebilirsiniz. Gözünüz görmeyi öğrendikten sonra bakışınız değişecek ve buna bağlı olarak algılamanız değişecek. Böylece daha zengin bir dünyada daha yüksek bir algılamayla yaşamaya başlayacaksınız.

Sürpriz gelişmeler

Sabahın erken saatlerinde Pluto’nu uyandıran Ay, değişim ihtiyacının açığa çıkacağını işaret ediyor. Derinden etkileyen olaylar duyguların ve davranışların değişmesine yardımcı olacak. Gerilim yaratan düşüncelerden uzaklaşıp yaratıcı çalışmalar için zemin hazırlayan olaylar sürpriz fırsatların doğmasına neden olabilir. Şimdiye kadar farkına varılmamış olan bazı ayrıntıların önem kazandığını işaret eden gökyüzünün konumu, yabancılarla yapılacak çalışmaların sürpriz gelişmelere neden olacağını gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları