Akupunktur ve hastalık anlayışı

Akupunktur, M.Ö.3000’li yıllarda yaşamış olan Efsane İmparator’dan günümüze ulaşmış bilgelik dolu bir tedavi sistemi. Çinliler "Cen Ciu" diyorlar. Akupunktur ismi Batılılar tarafından ortaya konmuş.

Latince "iğne anlamındaki "acus" ile "batırmak" anlamındaki "punctura" sözcüklerinden oluşuyor.

Çin tıp anlayışına göre, tüm evrene yayılmış Çİ adlı bir enerji denizinin içinde yaşıyoruz. Çİ, tüm canlılığın ölçüsü. Bir insanın Çİ enerjisi üç yoldan sağlanıyor: Birincisi, doğum sırasında herkes belirli bir Çİ enerjisi potansiyeli ile doğuyor. İkincisi, soluduğumuz hava ile Çİ enerjisi sağlanıyor. Üçüncüsü, yediğimiz ve içtiğimiz besinlerle Çİ enerjisi alıyoruz. Bütün bunların dengeli ve kaliteli olması sağlık durumumuzu etkiliyor.

Çİ enerjisi tüm vücudumuzu saran bir iletim sistemiyle tam otuz iki hat üzerinde dolaşıyor. Çİ’nin bu dolaşımı kesintisiz sürüyor. Çin tıbbına göre, bu dolaşımdaki bir tıkanıklık ya da aşırılık, o enerji hattıyla ilgili organlarımızda hastalık durumu yaratıyor. Bu hatlar üzerinde adeta bir vanaya benzetebileceğimiz akupunktur noktaları bulunuyor. Bu hatları ve üzerindeki akupunktur noktalarını iyi bilen bir akupunktur uzmanı, belirleyeceği noktaları iğneleyerek enerji dolaşımını yeniden düzenliyor. Bunun sonucunda hastalık belirtileri azalıyor ya da ortadan kalkıyor.

Akupunktur doktorları, genellikle belirli bir tek hastalıkla uğraşmak yerine vücudun genel sağlık durumuyla ilgilenirler. Hastalığın önlenmesi en büyük idealdir. Bunun için de koruyucu tedaviye çok önem verilir. En eski akupunktur kitabındaki şu bilgi çok çarpıcıdır: "Oldukça ilerlemiş hastalıkları tedavi etmek, susadıktan sonra kuyu kazmaya başlayan ya da savaşa girdikten sonra silahına davranan kişilerin davranışına benzer."

YİN-YANG DENGESİ

Çinlilere göre evrende birbiriyle dengede olan iki güç var: YİN ve YANG. Birbirine karşıt olan bu iki güç, aynı zamanda birbirini dengeliyor. Evrende var olan her şey bu iki güce göre sınıflanır. Örneğin Kadın YİN, Erkek YANG’dır. Birbirlerini tamamlarlar. Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı kadın, yarısı erkektir. Örnekleri biraz daha çoğaltırsak Ay YİN, Güneş YANG; yer YİN, gök YANG; gece YİN, gündüz YANG’dır. YİN ve YANG güçlerini simgeleyen ünlü sembol, evrendeki her şeyde var olan iki karşıt gücün birbirini nasıl tamamladığını ve diğeri olmadan öbürünün var olmayacağını açıklar.

Tedbirli olun

Gerilim duygusu azalıyor ve fantastik hayaller ortaya çıkıyor. Bugün ilham ve yaratıcılığın yükseleceğini işaret eden gökyüzünün konumu olayların görünen kısmından daha fazlasını ortaya koyabilir. Bilinen ve ortaya konulanın ötesine duyulan ilgi, gizli kalmış veya özellikle gizlenmiş olan durumların ortaya çıkmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda olmayan durumların da olmuş gibi ortaya konulmasına neden olabilir. Buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek yanılgılara karşı tedbirli olmak gereken bir gün.
Yazarın Tüm Yazıları