HÜRRİYET'E BAĞLI KAL
E-Gazete ile tüm gelişmeler, bilgisayar, tablet ve telefonunda.
Hürriyet haberlerinden geri kalma, tüm aboneliklerini yönet ve abone ol.
Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Böbrek taşları, genellikle yetişkinlerin sorunu olarak bilinse de son yıllarda çocuklarda da giderek yaygınlaşan bir sağlık sorunu haline geldi. Michigan Üniversitesi’nden uzmanlar, çocuklarda böbrek taşı vakalarının son 10 yılda her yıl yüzde 10 oranında arttığını belirtiyor. Türkiye’de de benzer bir yükseliş gözlemleniyor; bebeklerde bile böbrek taşı sorunları yaşanıyor. Peki bu artışın nedeni nedir? Belirtileri neler? Nasıl önlemler alınmalı? Prof. Dr. Mahmut Çivilibal, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
Adını hiç duymasanız da siz de bu rahatsızlıktan muzdarip olabilirsiniz...
Gençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
Astım; tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren, kronik bir hava (nefes) yolu hastalığıdır.
Leiden Üniversitesi'nden araştırmacıların son çalışması, gözlerin parlaklığı ve göz bebeklerinin büyüklüğünün, çevredeki insanların davranışları üzerinde etkili olduğunu gösterdi. İşte detaylar…
Son zamanlarda ülkemizde alkol zehirlenmeleri ve zehirlenmelere bağlı ölümlerin sayısı çok arttı. Aralık ayında 37 kişinin hayatını kaybettiği haberlerinin ardından ocak ayında da İstanbul’da sahte içki tüketimi nedeniyle 92 kişi hastaneye başvurdu, 38 kişi yaşamını yitirdi. Alkol ve içki üretimi konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar Hurriyet.com.tr okurları ile çok değerli bilgiler paylaştı.
Bir hasta düşünün ki, akciğer kanseri teşhisi konuyor, kemoterapi alıyor, ameliyat ediliyor ve en sonunda hayatını kaybediyor. Yapılan otopsi sonucunda aslında kanser olmadığı ve onca tedaviyi boşuna gördüğü ortaya çıkıyor. Ve bu durum birden fazla insanın başına geliyor. Film senaryolarını aratmayan bu hikâye maalesef ki gerçek.
Sadece meyve yersek ne olur? ABD'de bir sosyal medya kullanıcısı 30 gün boyunca meyveden başka bir şey tüketmedi ve çok ilginç sonuçlarla karşılaştı. İşte genç kadının anlattıkları ve uzmanların yorumları...
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserlerden biri olarak öne çıkıyor. Aile öyküsü, özellikle genç olan birinci derece akrabalarında meme kanseri gelişen kadınlarda, ilk risk faktörü olarak biliniyor. Meme kanseri erken evrede yakalandığında tedavide daha başarılı sonuçlar elde ediliyor. Prof. Dr. Bülent Çitgez, meme kanseri ile ilgili en çok sorulan sorulan yanıtlarını paylaştı.
Ağlamak… Üzüntü, mutluluk, heyecan ve kızgınlık gibi duygularımızın bir anlamda dışa vurumu. Peki neden ağlıyoruz ve gözyaşı ne işe yarıyor?