Afganistan’da yeni savaş, yeni roller

YERİ göğü inleten büyük savaş makinelerinin eşliğinde 15 bin kişilik NATO ve Afganistan birlikleri cumartesi sabaha karşı en geniş NATO saldırısını başlattılar.

Haberin Devamı

Taliban’ın en güçlü olduğu bölge olan Marjah’taki saldırının amacı Afganistan Hükümeti’nin denetimini bölgeye yayabilmek.

Marjah saldırısı bir “kostümlü deneme”. Burada sahada eğitilen Afgan güçleri ülkenin diğer bölgelerindeki operasyonlar için de hazırlanıyorlar.


Operasyonu ilk kez Afganistan birlikleri ile NATO güçleri bir arada gerçekleştiriyorlar. Savaş planlarının da birlikte çizildiği söyleniyor. Ön saflarda Afganlı askerler var.


Marjah’ın yer aldığı Helmand eyaleti ülkenin en geniş eyaleti. Savaşlardan önce tarım, bahçecilik ve balıkçılıkla geçinen eyalet şimdi Avrupa’da tüketilen eroinin yüzde 90’ı sağlıyor. Afyon, halkın geçim kaynağı.


Taliban bu bölgede uyuşturucu, terörizm, silah kaçakçılığı ve Vahabizm ekseninde varlığını iyice güçlendirmiş durumda.

Haberin Devamı


“Müşterek”
adı verilen operasyon önceden halka duyuruldu. “Bölgeyi terk edin” dendi.


Günlerden beri savaştan kaçmak için halk yollara dökülmüş durumda.


Uluslararası medya işin ”savaş” yönüyle meşgul olduğu için insanların dramı pek yansımıyor.


Biraz imkânı olanlar evden bir iki kıymetli eşyasını alıp yollara çıkmışlar, bir de hiçbir yere kıpırdayamayan çaresizler var.


Yola çıkanların ne nereye gidecekleri önceden örgütlenmiş ne de hangi insani yardım kuruluşunun onlarla ilgileneceği. 

* * * 

 

SAVAŞI tırmandırarak Amerikan askerlerinin Afganistan batağından çıkışını amaçlayan yeni strateji iki aşamalı.


İlk aşaması askeri olarak bölgeyi kontrol altına almak.


İkinci aşama ise Merkezi Hükümete bağlı yerel bir hükümet kurmak ve denetim sağlayabilecek bir hale gelmesini gerçekleştirmek.


Saldırının başlıca konseptlerinden biri de Afganistan halkını kazanmak. Afganistan birliklerinin ön saflara yerleştirilmesi ve ev aramalarına onların gitmesinin nedeni de bu.


Hıristiyan NATO askerlerinin evlere girmesi, halka karşı sert tavırları Taliban’ın güçlenmesinde en önemli etkenlerden biri.Şimdi bu durum geri çevrilmeye çalışılıyor.


Bu yüzden ikinci safhanın başarısı çok önemli.

Haberin Devamı


Amerikan askerlerinin Afganistan batağından çıkıp geri dönebilmeleri, Nobel barış ödüllü ABD Başkanı’nın halka verdiği sözü tutabilmesi buna bağlı.


Ama kâğıt üzerinde kolay gibi görünse de değil. Güvenlik güçlerinin eğitiminde, özellikle de polislerin eğitiminde işe okuma yazma öğretmekle başlanması gerekiyor.


Bu yüzden, NATO komutanı, “Koalisyon güçlerinin sayısı artacak ama ben gelecek dönemin ihtiyaçlarına öncelik veriyorum, halkın güvenliğini sağlayabilmek için” diyor.


Çünkü gelecek dönemde savaşan değil, savaş sonrası yerel iktidarların kurulmasına destek olacak güçlere ihtiyaç var.


Bu dönemde en çok neye ihtiyaç duyulabilir?


Hangi ülkenin koşulları bu ihtiyaca en iyi yanıt verebilir.      

* * *
      

Haberin Devamı

BÜTÜN işaretler Türkiye’yi gösteriyor. “NATO üyesi, Afganistan kültürü ile yakınlığı olan, Afganistan ile tarihi bağları bulunan ve Müslüman.”Bu sıralamayı bugünlerde Afganistan konusundaki bütün uzmanlardan duyuyoruz. Türkiye’nin “siyasi liderliği”nden söz edildiğini de. Ama biz bunları konuşmuyoruz.


Morali bozuk bir siyasi liderlik, morali bozuk bir ordu ile yeni rolleri tartışmak pek mümkün olmuyor çünkü.

Yazarın Tüm Yazıları