10 soruda PC hızlandırma

Her bilgisayar zaman içinde performansından kaybeder. Ona tekrar heyecan katmak için yapmanız gerekenleri 10 soru ve cevapla açıklıyorum.

Haberin Devamı

Aldığınız gün saniyeler içinde açılan, onlarca siteyi ve yazılımı aynı anda çalıştırırken bile bana mısın demeyen PC’nizin zaman geçtikçe nasıl da yavaşladığına, gözünüzün önünde performansının eriyip gittiğine gözyaşları içinde şahit oldunuz değil mi? Bu kader değil. Küçük dokunuşlarla bilgisayarınıza performans kazandırmak elinizde. Peki neler yapmalı? 10 soru ve cevaplarıyla bu konuya el atıyoruz.

1- HIZIMI ANINDA YÜKSELTMENİN KOLAY BİR YOLU VAR MI?

PC’nizi bir miktar hızlandırmanın kolay bir yolu var. Yedek bir USB flaş bellek takın ve ekranda beliren “Windows ReadyBoost’la sistemimi hızlandır” seçeneğini seçin. Windows 7’de PC’nizin performansını daha da artırmak için birden fazla USB bellek kullanabileceğinizden, bu çözüm daha da verimli sonuçlar verecektir.

2- DİZÜSTÜ BİLGİSAYARIMI NASIL HIZLANDIRABİLİRİM?

Bir dizüstü bilgisayarınız veya netbook’unuz varsa hâlihazırda kullandığınız güç planı hızınızı yavaşlatıyor olabilir. “Güç tasarrufu” modunu kullandığınızda PC’niz otomatik olarak ekranınızın parlaklığını düşürür, birkaç dakikanın ardından sabit sürücünüzü kapatır ve daha çabuk uyku durumuna geçer. Bunların tümünü pil ömrünüzü uzatmak amacıyla yapar ama bunun dezavantajı da PC’nizin performansını olumsuz yönde etkilemesidir. Performansı en yüksek düzeyde tutmak için “Yüksek performans” modunu kullanmalısınız. Bunu, görev çubuğundaki pil simgesine tıklayıp “Yüksek performans” seçeneğini seçerek gerçekleştirebilirsiniz.

3- ESKİ BİR GRAFİK KARTIM VAR, NE YAPABİLİRİM?

Haberin Devamı

Windows Vista ve Windows 7’deki görsel efektlerin birçoğu hızınızı olumsuz etkileyebilir. Bu, özellikle eski bir grafik kartına sahip şahıslar için geçerlidir. Bu sorunu gidermenin kolay bir yolu, masaüstünüze güzel bir görünüm kazandıran ayarları kapatmaktır.

Başlat’a tıklayıp Bilgisayar’a sağ tıklayın ve “Özellikler > Gelişmiş sistem ayarları”ndan Performans altındaki Ayarlar’a tıklayın, açılan pencerede “En iyi performans için ayarla” seçeneğini seçin.

4- GRAFİK AYARLARIM NE OLACAK?

Grafik sürücünüzün PC’nizi daha da hızlandıracak kullanışlı performans ayarları mevcuttur. Bunların nerede olduğunu söyleyemem çünkü her biri farklı yerlerde. Ancak bunu kontrol edebilmek için Denetim Masası > Ekran çözünürlüğünü ayarla > Gelişmiş ayarlar > [grafik kartının adı] > [kontrol paneli düğmesi] seçeneklerine tıklayabilirsiniz.

5- SABİT DİSKİM BENİ YAVAŞLATABİLİR Mİ?

Haberin Devamı

Sabit diskiniz doluysa bu, aşırı yavaşlamalara sebep olabilir. Genel kabul gören bir kurala göre sabit diskinizin en az %15 ila 20’sinin boş olması gerekir. Sabit diskinizde yer açmanın en kolay yolu kullanmadığınız veya çok az kullandığınız programları kaldırmaktır. “Başlat > Denetim Masası > Programlar > Program kaldır” seçeneğine gidin. Kaldırmak istediğiniz programlara tıklayın ve “Kaldır/Değiştir” seçeneğini seçin.

6- VİRÜSLER HIZ SORUNLARINA YOL AÇABİLİR Mİ?

Bilgisayarınıza bir virüsün bulaşması asla istemeyeceğiniz bir şeydir. Bunun birçok sebebi var ama en olumsuz sonuçlarından biri, bilgisayarınızı ele geçirip ciddi düzeyde yavaşlamasına sebep olabilecek belli tipteki zararlı kötü niyetli yazılımlardır. Tabii konunun uzmanı bakmadan bu zararlıların ne olduğunu, nerede saklandığını ve onlardan nasıl kurtulacağınızı bilmek zor. Paniğe kapılmadan önce Microsoft Security Essentials (http://goo.gl/xHNOho) gibi bir antivirüs programı kullanmayı deneyebilirsiniz. Bilgisayarınızı tam olarak taradığınız takdirde zararlı yazılımlardan büyük ihtimalle kurtulacaksınız.

Haberin Devamı

7- AERO’YU NASIL DEVRE DIŞI BIRAKABİLİRİM?

Windows Vista ve Windows 7’de bulunan Aero görsel efektleri, bu işletim sistemlerini daha önce olduğundan çok daha güzel gösteren unsurlar. Bunlar göze çok hoş gelse de sorunlu tarafları var. PC’nizi bu kadar çekici kılmak üzerine bir yük bindirir, ancak bu efektleri kolayca kapatabilirsiniz. Window Vista’da masaüstüne sağ tıklayın ve “Kişiselleştir > Windows Renk ve Görünümü > Klasik görünüm özelliklerini aç” seçeneğini tıkladıktan sonra menüden “Windows Vista Temel”i seçin. Windows 7’de iş daha da basit: Masaüstüne sağ tıklayın ve “Kişiselleştir” seçeneğine tıkladıktan sonra “Windows 7 Temel”i seçin.

Haberin Devamı

8- PC’Mİ NASIL GÜNCEL TUTABİLİRİM?

Windows Update, en üst düzeyde performans alınabilmesi için Windows bileşenlerinin yanı sıra ses ve grafik kartı gibi donanım sürücülerini güncel tutmayı son derece kolaylaştırıyor; ancak o da kusursuz değil. Bilgisayarınızdaki her şeyi güncel tutmanın en iyi yolu http://goo.gl/YbWQyM adresine gidip yazılımın deneme sürümünü indirmek ve sisteminizi taramak. Güncellenmesi gereken bir şey varsa program size bunu bildirecek ve en son güncellemeyi indirme seçeneğiniz olacak.

9- KÜÇÜK RESİMLERİ HIZLANDIRABİLİR MİYİM?

Fotoğraf veya video içeren bir klasörü açtığınızda her dosya, içeriğini gösteren küçük resimlerle temsil edilir. Eğer bir klasör çok sayıda dosya içeriyorsa küçük resimlerin oluşturulması uzun süre alabilir. Bunu kapatmak için bir klasör açın ve “Düzenle > Klasör ve arama seçenekleri”ne tıklayıp Görünüm sekmesine geçtikten sonra “Her zaman simge göster, küçük resim gösterme” seçeneğini işaretleyin.

Haberin Devamı

10- DAHA FAZLA BELLEK İŞE YARAR MI?

Yavaşlayan bir PC’yi canlandırmanın en iyi yollarından biri daha fazla bellek eklemektir. Windows Vista’nın sorunsuz çalışabilmesi için en az 2 GB RAM’e ihtiyacı varken Windows 7 1 GB ile şekilde çalışabilmekte, ama bunlar keyif vermeyecek minimum değerler. PC’nizin ne tür bir belleğe sahip olduğunu bilmiyorsanız, size bunu gösterip neye ihtiyacınız olduğunu bildirecek bir bellek tarayıcısı çalıştırabilirsiniz. Crucial’ın http://goo.gl/9FshGn adresinden ücretsiz edinebileceğiniz tarayıcısı işinizi görecektir.

Yazarın Tüm Yazıları