Sefer Levent

Münih’te teknoloji merkezi açan Sabancı’nın CEO’su Alper: Tüm şirketlerimiz yatırım seferberliğinde

21 Kasım 2023
"ŞU anda yeni ekonomi yönetimiyle birlikte uygulanan yeni ekonomi politikaları sadece bizde değil, yurtdışı yatırımcılarda da bir güven oluşturdu. Fakat bu uzun bir yolculuk. Bunu sayın bakanımız da söylüyor. Yani önümüzdeki yılın ikinci yarısında bir normalleşmenin olacağını görüyoruz. Tüm şirketlerimiz daha fazla yatırım ve ihracat yapma konusunda seferber durumdalar.”

Yer Münih. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) yerleşkesindeyiz. İçinde bulunduğumuz binanın girişinde ‘Sabancı’ imzası var. Çimsa ve Kordsa’ya ev sahipliği yapacak Sabancı Teknoloji Merkezi’ni hayata geçtiğini duyuran Sabancı CEO’su Cenk Alper yeni ekonomi yönetimi ve ekonomi politikalarını değerlendirmesini istediğimiz sorumuzu yukarıdaki sözlerle cevapladı.

Aslında sadece Sabancı değil. Son dönemde iş dünyasının yatırım heyecanının yeniden filizlendiğine ilişkin önemli sinyaller alıyoruz. Cenk Alper sözlerini sürdürdü:

“Bizim de yatırım yapacağımız alanlar çok net, iklim teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler. Enerjide yenilenebilirde ciddi anlamda büyüdüğümüzü görüyorsunuz. Eğer startup yatırımı yaptığımız baz yük teknolojilerinden bir tanesi artık endüstrileşme noktasına gelirse tabi ki onun yatırımcısı olacağız. Sanayi tarafında, yapı malzemeleri tarafında sürdürülebilir kimyasallar ve yapı malzemeleri bizim ana odak noktalarımız. Yine kimsede olmayan bir avantajımız var; değer zincirlerinin farklı noktalarına atak edebiliyoruz.  Organik yatırımlarımızın boyutları küçük değil. Enerjide ABD’ye 350-400 milyon dolarlık yatırım yapmış durumdayız. Çimsa’nın son iki yatırımı 122 milyon dolar toplamında. Kordsa’nın satın almalarının toplamı 200 milyon dolar. Brisa, Aksaray Fabrikası’na 300 milyon dolarlık yatırımın üzerine, 200 milyon dolarlık yeni bir yatırıma doğru gidiyor. Dolayısıyla içeride de dışarıda da büyümeye devam ediyoruz.”

Cenk Alper

9 AYDA 33.3 MİLYAR TL

Sabancı Topluluğu’nun 2023’ün 9 aylık döneminde yaptığı yatırım 33.3 milyar TL’yi bulmuş. Aslında bu yatırımlarda Ar-Ge ve teknoloji merkezlerindeki inovasyonun ateşleyici gücü olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Münih’teki Sabancı Technology Center ile birlikte Sabancı’nın Ar-Ge ve teknoloji merkezi sayısı sekize yükseldi. Cenk Alper, “Avrupa’daki ilk merkezimizi hayata geçiriyoruz. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) yerleşkesi içerisinde yer alan Sabancı Teknoloji Merkezi, aynı zamanda üniversite-sanayi iş birliği alanında Avrupa’nın simge platformlarından biri olacak. Özellikle mühendislik, teknoloji ve doğa bilimleri alanlarında, Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında yer alan TUM ile yapılacak ortak Ar-Ge çalışmalarıyla birlikte, parlak fikirlerin ürünleştirilmesi ve ticarileşmesi sağlanacak”
diye konuştu.

TERZİ ÜSÜLÜ ÜRÜNLER

Yazının Devamını Oku

Dolandırıcılar işbaşında... Adisyonu incelemeden asla hesap ödemeyin

14 Kasım 2023
OLAY yeri Alanya. Hafta sonu tanınmış bir işletmeye giden E.M. eşi ile gün sonunda hesabı ister.

Elinde POS cihazı ile gelen garson 3 bin 500 TL ödeme talep eder. E.M. tam kredi kartına davranacaktır ki eşi ‘Hesap yanlış’ der. E.M. adisyon fişini görmek ister. Garsonun uzattığı adisyon fişini inceleyen E.M. ve eşi adisyona hiç yemedikleri yiyeceklerin içmedikleri içeceklerin eklenmiş olduğunu görüp itiraz eder. Hesap kontrol edilir. Tam 1650 TL’lik fazlalık tespit edilir. Toplam 1850 TL öder ve işletmeyi terk ederler.

‘PARDON’ DİYORLAR

Kendisinden yaklaşık 2 kat fazla hesap talep edilen E.M.’nin bana ilettiği e-posta’da yazdıkları çok vahim:

“6 kalem fazla yiyecek-içecek eklemişler. İtiraz ettik. ‘Kusura bakmayın yanlış girmişiz’ dediler. Sonrasında küçük bir araştırma yaptım. Birçok kişinin benzer adisyon hileleriyle karşılaştığını öğrendim. Fark edersen, ‘pardon’ diyorlar. Fark etmezsen geçmiş olsun. Burası turizm bölgesi. Bir de yabancıların durumunu düşünün. Biz sadece taksileri falan konuşuyoruz ama bazı restoran ve plaj işletmeleri yerli yabancı bakmadan resmen turist soyuyor.”

Küçük bir araştırma yaptım. Özellikle son dönemde restoranların hesapları ile ilgili şikayetlerin çoğaldığını gördüm.

HEPİMİZ HEDEFTEYİZ

Hemen belirteyim dolandırıcıların hedef kitlesi sadece yerli/yabancı turistler değil hepimiziz. Çocukların gençlerin takıldığı mekanlardan tutun da en gözde pastaneler lokantalar bile kapsamda.

Yazının Devamını Oku

‘Develi’de tersine göç var’

11 Kasım 2023
GEÇTİĞİMİZ günlerde Centerra Gold Türkiye Ülke Müdürü David Bickford ve Öksüt Metal Madencilik Çevresel, Sosyal ve Yönetişim Direktörü Pelin Usta Özkayhan ile bir araya geldik.

Onlar bana madenciliğin önemini, işlettikleri madenlerin ülke ve bölge ekonomisini anlatacaklardı ama önce çevre ile ilgili hassasiyetleri gündeme getirdim.

Pelin Usta Özkayhan

Malum Türkiye’de maden ve madenciler çok tartışılıyor. Çevre ile ilgili hassasiyetlerin dikkate alınması, madencilik yapılırken gereken tüm önlemlerin alınması çok çok önemli. Madenlerden çıkan ürünlerin büyük bir bölümü hayatımızın olmazsa olmazı ancak doğanın da alternatifi yok. Bu nedenle çevre bilinciyle sorunların gündemde tutulması, tartışılması günümüz kadar insanlığın geleceğini de ilgilendiriyor.

Madenlere yönelik kamu otoritelerinin denetimlerin yanı sıra madencilerin bizzat kendi yaptıkları denetimler de çok önemli. Örneğin Öksüt Madencilik geçen yıl ADR tesisinde civa tespit edince ilgili bakanlık ve kurumları bilgilendirmiş. Üretime ara verilmiş. Gerekli yenilme ve iyileştirmeleri yapan maden tüm denetimlerden de geçerek haziran ayında tekrar üretime başlamış.

ULUSLARARASI ŞİRKET

Develi’deki hem sosyal hem ekonomik değişime neden olan Öksüt Madeni uluslararası altın madenciliği şirketi olan Centerra Gold Inc (Centerra) şirketinin tamamına sahip olduğu Öksüt Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye (ÖMAŞ) ait ve ÖMAŞ tarafından işletiliyor.

Ana hissedarı Centerra Gold, hisseleri

Yazının Devamını Oku

Ege katilleri işbaşında

8 Kasım 2023
MUĞLA İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın şu sözlerine takıldım kaldım:

“Muğla genelinde, otellerin arıtma sistemlerini çalıştırıp çalıştırmadıklarına dalgıçlarımız aracılığıyla bakıyoruz. Enerji maliyetlerini bahane eden ve arıtma sistemini çalıştırmayan bazı tesislere rastlıyoruz. O tesisler hem uyarılıyor hem ceza uygulaması yapılıyor.”

Türkiye çok değil iki yıl önce müsilaj sorunu yaşadı. Hem de ne yaşamak. Marmara Denizi adeta yok olmuş, beyaz bir örtüyle kaplanmıştı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı her fırsatta dile getirmişti: Deniz Sihirbaz değil!

Müsilajın 3 sebebini ısrarla vurgulamış, “Doğa ile ilgili olanları çözemesek de en önemli sebep kirlilik. Deniz atıkları yutmaz, böyle kusar” demişti.

Anlaşılan hiç ders almamışız. Marmara’dan sonra Ege’nin de Akdeniz’in de canına okumaya kararlıyız.

Tüm bunları yazma sebebime gelince... Hafta sonu Bodrum koylarında çok önemli bir etkinlik vardı. “Deniz dibi, kıyı ve hayalet ağ temizliği.” Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri CEO’su Bülent Kozlu’yu destek verdikleri etkinliği yerinde izlemeye davet etti. Biz gazeteciler de kendilerine eşlik ettik.

Güvercinlik koyunda düzenlenen etkinliğe Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak da katıldı. Bölgedeki otellerin, tur teknelerinin, gönüllü vatandaşların katıldığı çalışmalarda traktör tekerinden yatağa kadar 15 ton atık toplandı ve dönüşüm merkezine götürüldü.

Barış Saylak şunları söyledi:

“Geçen yıl koylardan 20 bin metrekare uzunluğunda hayalet ağ denizden toplandı. İlde 100 ekip koyları taradı. Balıkçıların kontrolünden çıkan ağlar denizin dibinde kalıyor, ‘hayalet ağ’a

Yazının Devamını Oku

Türk malı pist betonu 3 saatte uçaklara hazır

7 Kasım 2023
HAVALİMANLARI her geçen gün kalabalıklaşıyor. Dünyada şu anda aktif olarak uçan uçak sayısı yaklaşık 24 bin.

20 yıl içinde bu devasa filoya 40 bin uçağın daha eklenmesi bekleniyor. Bunun anlamı şu; 2040’a kadar küresel yolcu trafiği iki kattan fazla artarak 19 milyarı aşacak. İşte bu aşamada yeni havalimanlarının yapımı kadar eskilerin onarımı da büyük önem taşıyacak. Özellikle de yıllar içinde yıpranmalarının yanı sıra sel, deprem vs nedenlerle zarar görecek pistlerin süratle tamir edilmesi kritik önemde.

Türkiye’nin global ölçekteki markalarından Çimsa bu aşamada pazardaki dengeleri değiştirebilecek inovatif bir ürüne imza attı. Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Çimsa CEO’su Umut Zenar bu yeni ürünle ilgili şu bilgileri verdi:

“Türkiye’nin en büyük 2. havaalanının pistinin onarımında bu yılın inovatif ürünü Çimsa FlyCrete ile başarılı bir proje gerçekleştirdik. Çimsa Formülhane’de Kalsiyum Alüminat Çimentosu ile yapılan denemeler sonrası geliştirilen yeni beton Flycrete. Ürün özellikle havalimanında tamir betonu olarak kullanılmak üzere geliştirildi.”

DEPREMLERDE ÇARE

Türkiye’nin 11 ilini vuran son büyük deprem gösterdi ki özellikle havalimanlarının felaketler sonrası hızla ayağa kalkması çok önemli. Çimsa’nın yeni ürünü zarar gören pistleri 3 saat içinde kullanıma hazır hale getiriyormuş. Yani onarım için döktünüz beton 3 saat içinde kurumakla kalmıyor uçakların kalkıp inebileceği bir mukavemete kavuşuyor.

Çimsa CFO’su Mustafa Aydın ve Mena İletişim Ajans Başkanı Suat Özyaprak’ın da yer aldığı buluşmada Çimsa’nın başta deprem olmak üzere olası felaketlere karşı başka bir çalışması daha olduğunu öğrendim: 3D Ev.

Umut Zenar

KISA SÜREDE 3D EV

Yazının Devamını Oku

İhracatı yüksek teknoloji zıplatır

4 Kasım 2023
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İnovasyon Haftası 10 yaşında. Her yıl düzenlenen bu etkinliğin gelişim ve kalkınmanın en önemli dinamiklerinden biri olan inovasyonun ülke gündeminde kalmasına ve ekonomiye çok büyük katkısı var.

Geçtiğimiz günlerde TİM Başkanı Mustafa Gültepe, başkanvekilleri Çetin Tecdelioğlu ve Kutlu Karavelioğlu ile bir araya gelip “İnovasyon Haftası 2023”ü konuştuk.

Öncelikle hatırlatalım. Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla TİM tarafından her yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen etkinlik 23-25 Kasım’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Bu yıl çok anlamlı ve özel bir yıl. Cumhuriyet’in 100, TİM’in 30, Türkiye İnovasyon Haftası’nın ise 10’uncu yılı kutlanıyor. TİM Başkanı Gültepe, bu anlamlı seneyi bir dönüm noktası kabul ettiklerini, bu nedenle Türkiye İnovasyon Haftası’nın isim ve logosunu değiştirdiklerini söyledi.


Çetin Tecdelioğlu - Mustafa Gültepe - Kutlu Karavelioğlu

ARTIK INNOVATION WEEK

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Küresel ekonomi büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Bu dönüşümde de inovatif davrananlar bir adım öne çıkacak. Ülkemizin ve yakın coğrafyamızın en büyük inovasyon buluşması Türkiye İnovasyon Haftası; bu seneden itibaren yolculuğuna yeni ismi ve yeni logosuyla devam edecek. 23-25 Kasım tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirileceğimiz ‘Türkiye Innovation Week’le; geleceği kurgulamaya devam edeceğiz” dedi.

Gültepe bu yılki 

Yazının Devamını Oku

‘Yatırım koklayan adam’dan genç girişimcilere tavsiyeler

26 Ekim 2023
İbrahim Özer geçmişte Türkiye’nin önemli bilgisayar markalarından biri olarak hatırladığımız Escort’un patronu.

Escort günümüzde girişim sermayelerine yatırım yapan önemli bir şirkete dönüştü. Geçtiğimiz günlerde kendisiyle bir araya geldiğimizde Escort Yatırım’ın 61 iştiraki ile Türkiye’nin dijital dönüşümünde önemli bir oyuncu olma hedefine hızla ilerlediğini söyledi. 

Dile kolay 61 iştirak... Birçok holdingin bile yanından geçemediği bir sayı. Bu kadar çok şirkete yatırım yapmak, üstelik para da kazanmak hiç de kolay değil. Sanırım İbrahim Özer için ‘yatırım koklayan adam’ desek yanlış yapmayız. Kendisine fikri olan gençlere tavsiyelerini, bu fikirleri nasıl yatırıma dönüştürebileceklerini sordum.

Önerilerine geleceğim ama önce gelin hedeflerini paylaşayım. Özer, orta vadeli hedeflerinin üç unicorn çıkarmak olduğunu söyledi. Ardından da şu kritik bilgileri paylaştı:

“Yerli girişimlere yaptığımız yatırımlar, borsada tarafından ilgiyle karşılanıyor. Hisselerimizin yüzde 19.3’ü emeklilik fonları, yüzde 15.6’sı yatırım fonları, yüzde 9.2’si de yabancı yatırım fonlarında. Bununla birlikte 17.4 milyar Euro’luk Finlandiyalı fon Evli Plc, son iki yıldır şirketimize yatırımını sürekli artırıyor. Şu anda da borsadaki hisselerimizin toplamda yüzde 6’sına yatırım yapmış durumda.”

Türkiye’de toplam altı borsa şirketine yatırım yapan Evli Plc. yöneticilerinin yaptıkları şirket ziyaretleri sonrası Türkiye’deki ilginç gözlemlerine ve görüşme detaylarına yer veren bir rapor yayınladığının bilgisini veren Özer, sözkonusu rapordan şu bilgileri de paylaştı:

“Escom 2022’de 4 kat ve 2021’de 3 kat kâr artışının ardından her yıl kazançlarını ikiye katlama yolunda ilerliyor. Grubun doğrudan start-up yatırımlarından sorumlu iştirakinin (Alesta) olası bir halka arzı da kilidi açabilir.”

Özer, şirketin geldiği son nokta için de

Yazının Devamını Oku

Evdeki altına etiket zorunlu mu olacak?

24 Ekim 2023
Altında sahte ürün ve sahtekârlığın önüne geçecek bir uygulamanın yakında devreye alınacağını geçtiğimiz haftaki yazımızda belirtmiştik. Sonrasında sorular geldi:

‘Daha önce aldığımız altınlar için bir işlem yapmak gerekecek mi, etiketsiz altınlar daha mı değersiz olacak vs.’

Bu soruların yanıtlarını ele almadan önce büyük bir ihtimalle yılbaşında devreye girecek Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) nedir, bir onu hatırlatalım.

DARPHANE İZLEYECEK

KMTS’nin tanımı, “Rafineriler tarafından standart işlenmemiş kıymetli madenler ve basılı kıymetli madenlerin üreticisi, üretim tarihi ve yeri, ağırlığı, saflık ayarı, seri numarası ve benzeri özelliklerinin Darphane tarafından sağlanan benzersiz kodla her bir ürünün üzerine işlendiği ve aynı kodla Darphane tarafından kayıt altına alınan ve izlenen sistem” diye yapılıyor.

GÜVENLİKLİ ETİKET

KMTS’nin en kritik unsuru güvenlikli etiket. İki farklı ambalajda güvenlikli etiket uygulanacak. Buna göre 0.5-100 gram ürünler, kart ambalaj içine konacak. Güvenlikli etiket kart ara katmanına yerleştirilecek. 100 gram üzeri ağırlıktaki ürünler ise, dayanıklı şeffaf malzemeli bir ambalaj içine ürün sertifikası ile konacak. Ürün sertifikası üzerinde güvenlikli etiket ve kod bulunacak.

TAKILAR KAPSAM DIŞI

Bu düzenlemelerde konu olan altın bu aşamada sadece yatırım amaçlı kullanılan 24 ayar külçe altın. Yani bu kapsama gram altınlar giriyor.

Yazının Devamını Oku