Zeytinyağının korunması ve saklanması

Zeytin ağacının meyvesi olan zeytinyağına bir anlamda meyve suyu da diyebiliriz.

Hiçbir katkı maddesi kullanılmaksızın, sadece kırma, pres, dekantasyon, yoğurma gibi fiziksel işlemlerden geçirilerek elde edilen zeytinyağından maksimum yararı sağlayabilmek çok önemli.
Zeytinyağını kullanırken ondan maksimum yararı sağlayabilmek içinse yapılması gerekenler vardır. Örneğin zeytinyağını yemeklere en son aşamada katmak bunlardan ilkidir.
Biz Türk mutfağının o güzel yemeklerini yaparken genellikle zeytinyağını tencereye ilk koyar ve soğanla salçayı üzerine ekleriz. Çünkü yemek yapma şeklimiz soğanı kavurmaya dayalıdır. Oysa, zeytinyağı maruz kaldığı ısıyla birlikte özelliğini kaybeden bir malzemedir.
Zeytinyağının bekleme süresi, yani tazeliğini koruyabilmesi için geçecek maksimum süre ise iki hasat zamanı arasındaki kadar zamandır. Yani maksimum bir yıl diyebiliriz. Peki, bu bir yıl içinde zeytinyağını nerede ve hangi koşullarda saklamak daha doğrudur?
Zeytinyağının ideal saklama sıcaklığı konusunda iki görüş hakimdir. Kimi uzmanlar zeytinyağı için ideal saklama sıcaklığının 18-20 santigrat derece olduğunu söylerken, kimileriyse 14-15 dereceyi uygun görüyorlar.
Zeytinyağının saklanırken hava almaması, loş ve rutubetsiz bir ortamda bekletilmesiyle ilgili ise böyle bir anlaşmazlık yok. Uzmanların tümü zeytinyağı için bu koşulların gerektiği konusunda hemfikir.
Nem, ışık ve hava zeytinyağının düşmanıdır. Bunun için de zeytinyağını saklamak için seçeceğiniz kabın ışığı geçirmemesi çok önemlidir. ışte bu yüzden uzmanlar zeytinyağının ya koyu renk cam şişelerde ya da toprak kaplarda saklanmasını öneriyorlar. Zeytinyağı şişesinin mümkün olduğu kadar dolu olması ve mümkünse mantar tıpayla kapanmaması da dikkat edilmesi gereken diğer hususlar.
Çok yaygın bir alışkanlık da zeytinyağının ömrünü uzatmak için onu buzdolabında saklamaktır ki bu çok yanlıştır. Çünkü buzdolabı ısısı zeytinyağı için hiç uygun değildir ve sanılanın aksine raf ömrünü kısaltır.

TAVUKLU KUMRU BÖREĞİ

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 10 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 35 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 6 adet 10x10 santimetre boyutlarında hazır milföy hamuru
(20-25 santim uzunluğunda rulo milföy de kullanabilirsiniz.)
* 1 adet yumurtanın sarısı
ıç harcı için;
* 2 adet tavuk göğüs eti
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 2 su bardağı konserve mantar
* 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 çay kaşığı köri tozu

YAPILIŞI
Dondurulmuş milföy hamurlarını tezgahın üzerine koyun. 10x10 santimlik kare milföy hamuru bulamazsanız rulo milföy hamurundan 20-25 santim kadar keserek kullanabilirsiniz. Bize gerekli olan hamur A-4 yani dosya kağıdı büyüklüğünde olmalı. Milföy hamurlarını buzunun çözülmesi için mutfak tezgahında bekletin.
Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için tavuk göğüs etlerini ince uzun şeritler halinde kesin. Soğanı yemeklik incecik doğrayın. Suyunu süzdüğünüz mantarları uzunlamasına ikiye ya da üçe bölün.
Zeytinyağını orta boy bir tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Soğanı tavaya aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Tavuk etini de hemen ekleyip sürekli karıştırarak 7-8 dakika daha kavurmaya devam edin.
Tuz ve karabiberi serpip toz köriyi katın. Doğranmış konserve mantarları tavaya aktarıp 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Rendelenmiş peyniri ilave edip karıştırın ve tavuklu harcı soğuması için bir kenarda bekletin.
Milföy karelerinin üçünü, uçları birbirinin üstüne gelecek şekilde yan yana dizin. Kalan üç milföy hamurunu da alt kısımlarına, yine kenarları üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Böylece büyük bir defter sayfası boyutunda, dikdörtgen bir hamur elde etmiş olacaksınız.
Soğuk hale gelen tavuklu harcı, milföy hamurunun uzun kenarına yerleştirdikten sonra sararak rulo haline getirin.
Rulo haline getirdiğiniz böreğin üzerine fırçayla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice sararıncaya kadar, en az 35 dakika pişirin.
Çıkarıp biraz ılınınca dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları