Yorgun gözkapakları

Sabahları saatlerce ocağında çay kaynayan evler vardır.

Haberin Devamı

Tıpkı bizim ev gibi. Sabah yataktan ilk kalkan hemen bir çay koyar ateşe ve en son kahvaltı eden de kahvaltısını bitirdikten sonra kapanır ocağın altı. Çay içmeden kendine gelemeyenler vardır. Bu vazgeçilmez içeceğin nasıl olup da bardaklarımıza kadar geldiğiyle ilgili pek çok rivayet vardır aslında.
Kimileri çay bitkisinden yararlanmayı Çinlilere malederken, kimileri de bu işi Hintlilerin yaptığını söyler durur. Ama öyle bir hikaye bilirim ki çayın icadıyla ilgili; daha dokunaklısını duymamışsınızdır eminim. Zen Budizmi’ni Çin’den japonya’ya taşıyan Bodhidarma dokuz yıl sürecek bir meditasyona başlar. Karşısındaki duvara gözlerini kırpmadan bakması gerekir.
Ancak gözkapakları daha fazla dayanamaz yorgunluğa ve kapanıverir.
Bodhidarma da kendini cezalandırmak ve aynı şeyin tekrarlanmamasını sağlamak için gözkapaklarını keser ve hemen yanıbaşındaki toprağa atar. İşte o gözkapaklarının atıldığı yerde biter ilk çay.
Hikayeye göre çayın uyku kaçırıcı özelliği de buradan gelir.
Kapandığı için cezalandırılan gözkapakları sabahın ilk saatlerinden itibaren bizi ayıltan ve gözlerimizi açmamızı sağlayan bitkiye dönüşmüştür yani. Belki benim de çayı gün boyu kendime yoldaş etmemin nedeni onun bu uyarıcı özelliğidir. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

Ayşe’nin elmalı keki

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Tozşekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Üzerine yoğurt ve yağı ilave edip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Vanilya, kabartma tozu ve unu da katıp tekrar çırpın ve pürüzsüz ve koyu kıvamlı bir kek hamuru elde edin.
Bu kek için 25-30 santim uzunluğundaki dikdörtgen kek kalıbı çok uygundur. Ama normal kek kalıbı ya da borcam da kullanılabilir. Kalıbı 1-2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. (Bu işlem peçeteyle de yapılabilir.) Hamuru yağlı kalıba aktarın.
Elmaları yıkayıp ayıkladıktan sonra 1 santim kalınlığında yarımaylar oluşturacak şekilde dilimleyin. Elma dilimlerini hamurun üzerine yan yana batırarak dizin. Üzerine tozşekerle karıştırdığınız tarçını serpiştirin.
Keki, 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 40-45 dakika kadar piÅŸirip çıkarın. Ilık ya da soÄŸuk olarak ve dilimleyerek servise sunun.Â

Haberin Devamı

Malzeme listesi

* 2 adet yumurta
* 1 su bardağı tozşeker
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 125 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin (Becel gibi yumuşak bir yağ da kullanılabilir)
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* 2 su bardağı un
Üzeri için;
* 2 adet orta boy tatlı elma (kırmızı Amasya elması kullanılmasını öneririm)
* 2 yemek kaşığı tozşeker
* 2 çay kaşığı toz tarçın

Yazarın Tüm Yazıları