Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Kadir Has’a zorla verdim'

Silivri'ye bağlı Selimpaşa'nın ANAP'lı Belediye Başkanı Ahmet Yağcıoğlu, Kadir Has Vakfı'nın üniversitesi için trilyonluk arsa bağışını yaptı, temel atılırken de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından alnından öpüldü.

Yağcıoğlu, hakkında yazdıklarımızı yanıtlıyor:

- 1984'te 28 yaşında iken Belediye Başkanı oldum. 14 yıldır bu görevdeydim. Her zaman Selimpaşa nezih, herkesin istifade edeceği bir yer olsun istemişimdir. Bu fırsat elimize geçti ve beldemize bir eğitim kurumu kazandırdık.

- Eğitime milyarlarca lira bağışta bulunan Kadir Has'a, üniversite alanı tahsis olayı nereden aklınıza geldi?

- Emin olun Kadir Has'ın böyle bir talebi olmadı. Ancak Çatalca'dan yer aradığını duyunca, FB'nin eski idarecisi Eşref Aydın aracılığıyla kendisiyle temas ettik. Belediye'nin 115 dönümlük arazisini size verelim dedim. Kadir Has, paraları olmadığı için veremeyeceğini söyledi. Sonuçta, Meclis'teki arkadaşların onayıyla ayda 1000 dolar gibi cüzi bir bedelle 49 yıllığına verdik. Ayrıca, mera vasfındaki 136 dönümlük ikinci arazinin ise tahsisini biz yapmıyoruz. Uygun bulursa Maliye verebilir. Şurasını hatırlatayım; bu yere otel, işhanı, benzinci ve villa yapmak üzere çok kişi talip olmuştu. Hatta, bazı dinci gruplar bile gelmişti. Hepsine karşı direndik; satmadık, kiralamadık, üniversiteye verdik.

- Bazı Selimpaşalılar arasında, böyle kıymetli bir yerin verilmesinin bir bedelinin olabileceği söyleniyor. Açıktan 5 milyon dolar veya Meclis üyelerine para verildiği yolunda iddialar konusunda ne diyorsunuz?

- Önümüzdeki mart ayında belediye başkanlığımın 15 yılı doluyor. Bu süre içinde kimseden şahsıma ve evime bir tek lira girmedi. Ben menfaat için bu koltukta bulunmuyorum.

- Kadir Has size milletvekilliği garantisi verdiği de söyleniyor.

- Böyle bir şey yok. Kadir Has'a adeta yalvardım, bu yeri alın diye. Zaten kendisini iki kere gördüm. Kadir Has, Genel Başkan mı ki, böyle bir vaatte bulunsun. Bu arada hatırladım; bu yeri daha önce Koçlar'a da önermiştim, beğenilmemişti.

- Kadir Has Üniversitesi'ne, Haliç'te TEKEL'in yeri verildi. Bu yere öğretim üyeleri için lojman ve dinlenme tesisi mi yapılacak?

- Kampus... Çok güzel bir proje hazırlandı. İlk beş yılda rektörlük, dört fakültenin yer alacağı iki büyük bina -birini Cem'i Demiroğlu yapacak- yurt, lojman ve spor kompeksi yapılacak. İlk yıl 1 trilyon harcanacak. Sahil halka açık olacak.

- Selimpaşalılara böyle bir yeri verirken danıştınız mı?

- Sorulması mı lazım? Meclis kararı aldık ya...

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Az gelişmişliğin en ağır bedellerini kadın ve çocuklar çeker.’’

(Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk Sağlığı Genel Müdürü Rıfat Köse)

Fransız hakem

hakkında suç

duyurusu yapıldı

İSTANBUL'dan okurumuz Doğan Kasadoğlu, 2 Aralık'ta yapılan Galatasaray-Juventus maçının hakemi Gilles Veissiere hakkında, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Bu pek görülmüş bir durum değil.

Kasadoğlu, hakemin suçlarını özetle ‘‘... yüzündeki alaycı gülümse ve müstehzi tavrı ile seyirci ve GS'lı futbolcuları tahrik etmek, hatalı karar vermek, Hakan Şükür'e küfür etmek... GS'lı futbolculara haksız sarı kart çıkarmak...’’ olarak sıraladıktan sonra, Cumhuriyet Savcılığı'ndan da şunları talep ediyor:

‘‘Bu nedenle, UEFA ve Fransız Federasyonu hakemlerinden Gilles Veissiere'in eylemine uyan TCK'nın 159. maddesi gereğince cezalandırılması için gereğini, sanığın Türkiye'ye herhangi bir nedenle giriş yapması durumunda kovuşturmaya başlanabilmesi açısından tutuklanması yönünde karar ittihazı ile, kararın tüm giriş kapılarında görevli emniyet birimlerine iletilmesini arz ve talep ederim...’’

Kasadoğlu, suç duyurusunda bulunma gerekçesini şöyle açıklıyor:

‘‘Bu eylemleri yaparken seyircimiz kışkırtılabilirdi. Bundan Türkiye olarak büyük zarar görebilirdik. Hukuk adamlarımızla görüştüm; hiç olmazsa böyle bir hukuki mücadeleyi göstermek istedim. En azından bu adam bir daha Türkiye'ye gelemeyecektir. Kendisine de Türk takımlarının hakemliği verilmeyecektir.’’

Yargının kararını merakla bekliyoruz.

Seçmece milletvekili

KKTC'de 50 sandalyeli Meclis için milletvekili seçimi yapıldı. Bu vesile ile KKTC Seçim Yasası'nın da ne olduğunu öğrendik.

Ülke barajı % 5... Seçmenler oyunu istediği partiye verdiği gibi karma oy da kullanabildiler. İkinci yolu tercih edenler, yasa gereği seçmen listesinde hiçbir partiye mühür vurmadı; 2 veya daha fazla partinin listesi arasında tercih yaptı.

Ne kadar demokratik bir seçim kanunu değil mi?

Türkiye de seçime gidiyor. Liderlerimizin, sıkıntı yaratan milletvekili ve seçim yasalarını değiştirmek işlerine gelmiyor. Halbuki böyle bir sistem olsa, acaba o parlamentoda bildiklerimizin hangisi seçilebilir?



Yazarın Tüm Yazıları