Yenilikler

Bu yazımda sizi birtakım yeniliklerden haberdar etmek istiyorum. Yaz rehavetiyle koyveriyoruz sanmayın; ne var ne yok takipteyiz.

İlk haberim bebeklerinizin ya da çocuklarınızın güvenliğiyle ilgili. Hani, televizyonlarda kötü bakıcı haberleri var ya, onlara önlem için... Ulusal Gözlem Merkezi’nin (UGM) geliştirdiği yeni "Bebeğim Güvende" paketi bu. Özetle şöyle: UGM’nin profesyonel ekipleri kullanıcıların evlerine kamera yerleştiriyor ve bilgisayar sistemi kuruyor ve bu sistemi UGM’ye bağlıyorlar. Daha önce de aile ve firma biraraya gelip acil durum listesi hazırlıyorlar. Burada sizin için önemli detayları, güvenlik senaryoları ve bu durumlarda neler yapılacağını belirliyorsunuz.

Sizin evden çıkarken çalıştırmaya başladığınız sistem, gün içinde belli olmayan zamanlarda 10’ar saniye evi merkeze bağlıyor ve oradaki profesyonel ekipler, olup biteni seyrediyor. Herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmadığı takdirde anne-babaya e-mail yoluyla bilgi veriliyor ve görüntüye istenirse ekteki dosyadan da ulaşılabiliyor. Bir güvenlik riski tespit edildiğinde, daha önce aile tarafından oluşturulan acil eylem planında yer alan üç kişiye ulaşılıyor.

Olayımızda güzel detaylar da var. Mesela kapı çaldığı anda direkt yayına bağlanılıyor. Kapı her açıldığında gelen kişinin fotoğrafı çekiliyor ve e-mail yoluyla anne-babaya hemen gönderiliyor. Bu hizmet özellikle bakıcı ya da hizmetlinin ev sahibi evde yokken kabul edeceği bir misafir hakkında, anne-babanın bilgi sahibi olmak istemesi talebine göre uygulanıyor.

Bütün gün izleme de isteyebilirsiniz ama bu size epey pahalıya patlar. Normal programın senelik bir ücreti var. O da çok pahalı değil, ben para işine karışmayayım, siz firmadan öğrenirsiniz. http://www.ulusalgozlem.com.tr/

FASTRACKIDS TÜRKİYE’DE

İkinci haberim ise 3-7 yaş arası çocukların zihinsel ve kişilik gelişimlerinde önemli bir fark yaratan FasTracKids adlı sistemle ilgili. 1998’den beri başta ABD olmak üzere 34 ülkede uygulanan bir yöntem bu. Çocuklara bilgi almayı, bilgiyi istemeyi, aldığı bilgiyi zekaya dönüştürmeyi ve bu bilgileri arkadaşlarına aktarabilmeyi öğretmeyi amaçlıyor. Bunun için de haftada ikişer saatlik derslere katılıyorlar. Katılanlar, öğrenme istasyonu adı verilen özel bir dokunmatik interaktif tahta aracılığıyla 12 farklı konudan kendi ilgi alanlarına uygun olanlarda aktiviteler yapıyorlar. Konu başlıkları arasında biyoloji, teknoloji, hedefler ve hayat dersleri, matematik, doğa bilimleri, iletişim, yaratıcılık, dünya bilimleri, astronomi, edebiyat, tiyatro, sanat, konuşma ve ekonomi var. İsterseniz hepsini seçebileceğiniz gibi birkaçını da tercih edebilirsiniz. Perşembe ve cumartesileri saat 11.00 ve 13.00’te deneme dersleri yapılıyor.

Burada uygulanan bambaşka bir şey daha var. Pek çok anne okul seçimine karar vermeden bu bahsedeceğim uygulamayı çocuklarında yapmak istiyormuş. O da şu: Çocukların yetenek alanlarını tanımak için yapılan bir uygulama. Hangi konuda ne kadar yetenekli olduğunun yanı sıra, bu çalışma sonucunda çocuğunuzun geliştirilmesi gereken yetenekleri de ortaya çıkıyor. Bunun için çocuğunuz yaklaşık bir saatlik bir süreyi onlara ayırıyor. Testti, sohbetti derken sonuçlar değerlendiriliyor ve çocuğunuzla ilgili, sadece size özel bir rapor hazırlanıyor. Ben henüz Sinan’da denemedim ama önümüzdeki haftaların birinde gitmeyi düşünüyorum. Siz de bir araştırın isterseniz... FasTracKids Tel: 0 216 467 70 04

Tuvalet eğitimi zamanı

Çocuğuna nasıl tuvalet eğitimi vermeniz gerektiğini bütün anneler her zaman araştırır. Parents dergisi, temmuz sayısında bu konuda çok bilinmeyen, önemli ve pratik yollar sunuyor.

HAZIR OLDUĞUNU ANLAMANIN 5 YOLU

Çocukların çoğunluğu 2-3 yaş arasında lazımlığa ilgi duymaya başlar. Sizin çocuğunuz da aşağıdaki belirtilerden iki ya da daha fazlasını gösteriyorsa, tuvalet eğitimine başlamanın zamanı gelmiş demektir.

Çocuğunuz sizin tuvaleti kullanmanızla ilgilenmeye başladıysa ve sifonu çekmek için can atıyorsa.

Bezi kirlendiği an rahatsız oluyor ve hemen değiştirmenizi istiyorsa.

Düzenli olarak gece ve gündüz uykularından uyanınca altını ıslatmamış olduğunu görüyorsanız.

Lazımlığı kullanması gerektiği zamanları size bir şekilde haber veriyorsa.

Düzenli ve tahmin edilebilir çiş ve kaka yapma periyodu varsa.

3 GÜÇLÜK VE ONLARLA BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ

1. güçlük:
"Daha önce altını bağlamadan dışarı çıktığımızda başımıza çeşitli kazalar geldi; bu yüzden dışarı çıkarken altını bağlayıp bağlamama konusunda emin olamıyoruz."

Çözüm: Bir seferinde bezlenip, diğerinde sadece külot giymesi çocuğunuzun aklını karıştıracaktır. Bu nedenle hem evdeyken, hem dışarı çıkarken, hem de gündüz kreşte tutarlı ve çocuğunuzun nasıl davranmasını beklediğiniz konusunda çok net olun. Çocuğunuz henüz tuvalet alışkanlığını yeni kazanmaya başladıysa, otomobilinizin arka bagajında bir lazımlık bulundurmanız işe yarayabilir. Ayrıca yola çıkmadan önce çocuğunuzu tuvalete gitmeye teşvik edin.

2. güçlük: Çocuğum neredeyse bir aydır tuvalete gidiyor/lazımlık kullanıyor ama bugün, birdenbire, bebek bezine dönmek istediğini söyledi.

Çözüm: Ev içinde neler olup bittiğini yeniden gözden geçirin. Tuvalet alışkanlığı 2-3 yaş çocuklarının edindiği gelişimsel becerilerin sonuncusudur ve herhangi bir sorun yaşadıklarında ortaya çıkan gerileme durumu en çok bu beceride kendini gösterir. Dört yaşında bir çocuğun yaşanan bir sorun üzerine bir anda biberondan süt içmek istemesi veya tuvalet eğitimini çoktan tamamlamış olan çocuğun aniden bezlenmek istemesi, daha önceki güvenli dönemlere dönme isteğine iyi birer örnektir. Çocuğunuzun rutin hayatını bozabilecek ve onda bir önceki dönemin güvenliğine dönme isteği uyandıracak neler olabileceğini gözlemleyin. Çocuğunuz devamlı olarak yeniden altına kaçırmaya ve tuvaletini haber verememeye başlarsa, yeniden denemeye hazır olana kadar bir süre bebek bezine dönmenizde yarar var. Bu ve benzeri durumlar, çocukların hedefe ulaşmalarında bir süre geri adım atmalarına neden olabilir ama bu hedeflerine hiç ulaşmayacaklar demek değildir.

3. güçlük: "Çocuğum çişini tuvalete yapıyor ama kakasını yapmayı reddediyor."

Çözüm: Bu durumla daha yakından ilgilenmelisiniz. Çocuğunuz şu günlerde kabızlık çekiyor olabilir veya son birkaç hafta içinde kabız olmuş olabilir. Bu süre içinde kakasını yapmak onun canını acıttıysa, yeniden kakasını yapma konusunda isteksiz olabilir ve kakasını tutabilir. Bu sorun devam ederse, pediatriste başvurmanızda yarar vardır.

ALTINA KAÇIRDIĞINDA SÖYLEMENİZ VE SÖYLEMEMENİZ GEREKENLER

Bunları söyleyin

"Sorun değil; böyle kazalar olabilir." Tuvalet alışkanlığı konusunda çocuğunuzu cesaretlendirmeniz çok önemlidir. "Hata" yapmak, son derece normaldir ve herkes bunun gibi hatalar yapabilir. Öğrenme süreci, hata yapmaksızın geçilemez.

"Hadi gel şunları temizleyelim. Bugünlük böyle oldu ama bir gün mutlaka bunlar tuvalete gidecekler." Bu cümleyi kurarak onu tuvalet alışkanlığı edinme konusunda cesaretlendirmiş olursunuz. Gerçekten, özellikle de hoşuna gitmeyen bir kazanın hemen ardından ihtiyaç duyduğu tek şey, biraz daha cesarettir.

Bunları söylemeyin

"Artık üstünü giyinmişken, çişini yapmaman gerektiğini sana daha önce söylemiştim." Çişini yaptığı anda çocuğunuza kuracağınız böyle bir cümlenin ona hiçbir yardımı olmayacaktır.

"Artık büyüdün. Bebekler altını ıslatır, sen artık abi/abla oldun." Önemli bir ayrıntıyı atlıyorsunuz; altına yaptığına göre, henüz altına yapmayacak kadar büyümemiş demektir. Çocuğunuzda gerçekçi beklentiler yaratmalısınız. Bu sözler onu sadece utandırmaya yarar. Bir şeyler öğrenmesini istiyorsanız, daha öğretici cümleler kurmalısınız.

BU DÖNEMDE TUVALET EĞİTİMİNİ DENEMEYİN

Emziği bırakmaya çalıştığı zamanda.

Meme emmeyi ya da biberonu bıraktıktan hemen sonra.

Yeni bir kardeşe hamileyseniz veya bu yeni kardeş henüz dünyaya gelmişken.

Taşınmak üzereyken.

Evliliğinizde sorunlar varsa ve ayrılmayı düşünüyorsanız.

Gün içinde ilk kez sizden ayrılacağı zamanlarda, bakıcı gelmeye başladığı zamanlarda.

Kreşe başlamasına bir hafta kala.

DENEYİMLİ ANNELERDEN ÖNERİLER

Tuvalet dansı yapın

Geçen yaz, kızıma tuvalet alışkanlığı kazandırmaya çalışırken, spontane bir dans alışkanlığı oluştu. Kızım çişini tuvalete yaptıktan sonra birlikte "kuzu kuzu"yu söyleyip dans ediyorduk. Alev Şencan-İstanbul

Giysiler pratik olsun

Kısa sürede üzerinden çıkarabileceği kıyafetler giydirmek çok önemli. Denemelere başladıktan sonra, tuvalete yetişmeye çalışırken çişini kaçırması hevesini çok kırıyordu. Ben de oğluma kolayca aşağı çekebileceği şortlar aldım ve bu sorunu da halletmiş olduk. Tansu Kolan-Adana

Pamuklu iç çamaşırları giydirin

Böylelikle, iç çamaşırları ıslandığında ve altını pislettiğinde yaşayacağı rahatsızlık, onu tuvalete gitmeyi tercih etme noktasına getirebilir. Sefa Doğan-İzmir

Ödüllendirin

Çocuğunuzu başarılı her hareketinde övgülerinizle ödüllendirin ve aralarda kazalar yaşandığında da üzülmeyin ve hayal kırıklığına uğramayın. Çocuklar biz ne düşünürsek hemen hissediyorlar. Olumlu davranmak ve pozitif kalmaya devam etmek, kesinlikle bu alışkanlığı kazanmalarına destek veriyor. Atiye Yiğitkuş-Bursa
Yazarın Tüm Yazıları