Yeni oluşum ve netlik

EĞER Başbakan Bülent Ecevit geçen hafta -müstafi bir DSP'linin dediği gibi- ‘‘şerefli jübile’’ için hazırlıkları başlatabilseydi herşey daha farklı olabilirdi.

Türkiye, kaderini etkileyecek son derece kritik günlere böylesine toz duman içinde girmeyebilirdi.

Koalisyonun devamının Avrupa Birliği reformlarından daha önemli olduğunu daha bir hafta önce açıklamış olan Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in, Avrupa eksenli yeni bir parti kurmak için partisinden istifası gibi, daha birçok tuhaflık henüz sorgulanmıyor.

Yeni oluşum, ne biçim bir oluşumdur?

‘‘Avrupa Birliği yolu’’nu açacak bir oluşumdan söz ediliyor.

‘‘Avrupa Yolu’’ söylemi muğlak bir kavram. Bunu netleştirmeden değişim dinamiğine uygun adım atmak mümkün müdür?

MHP de ‘‘Avrupa Yolu’’nda olduğunu söylüyor. Bu yola MHP ile birlikte çıkılmıştı. Ulusal Programın altında Bahçeli'nin de imzası var.

İş, hareket etmeye gelince görüş ayrılıkları ortaya çıkıyor.

Kürtçe eğitim, yayın, bunlar son derece önemli sorunlar. Aynı zamanda Türkiye için dikenli konular. Bu konularda, bu son derece hayati önemdeki ‘‘ayrıntılar’’da ne dereceye kadar görüş birliği sağladı yeni oluşum?

Kıbrıs sorunuyla ilgili ne yapacaklar?

Seçim ve parti yasaları değişmeden nasıl bir yenilik olacak bu oluşumun vaad ettiği?

Yeni oluşum, şimdilik Kemal Derviş, İsmail Cem gibi kamuoyunun sevdiği simalar sayesinde umut veriyor.

Bunun güven verici bir derinlik kazanabilmesi, Türkiye'nin önündeki kritik konularda nasıl bir uzlaşma sağlandığının netleşmesi ile mümkün.

Uzlaşmalara ihtiyaç var. Ama kozmetik uzlaşmalara karşı çok dikkat etmemiz gerekiyor. Hiç hoşumuza gitmeyecek gerçekliklerle yüz yüze kalmamak için.

* * *

BÖLGEMİZ sıcak bir kışa yol alıyor. Bir yandan Washington Irak'ı işgale hazırlanırken öte yandan yeni petrol dengeleri, enerji coğrafyaları netleşiyor. Henüz sorunlar tam olarak aşılmış sayılmasa da Bakü-Ceyhan Petrol Boru hattı ile ilgili çalışmalar, pazarlıklar, müzakereler son hız ilerliyor.

Bu hafta başında İstanbul'da yapılan bir toplantıda, ‘‘Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi, yeni bin yılın küresel stratejik öneme sahip ilk petrol projesidir. 10 yıldan beri üzerinde konuşulan bu proje artık gerçekleşmektedir’’ diyordu BTC Projesi Genel Müdürü Michael Townshend.

Toplantıda, Dünya Bankası'nın gerekli krediyi sağlamak için şart koştuğu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu açıklandı.

Türkiye'de 300 yerleşim bölgesinden geçecek olan boru hattının yol açacağı sosyal, çevresel ve halkın ekonomik yaşamıyla ilgili olumsuzlukları ve buna karşı alınması gereken önlemleri açıklayan rapora 60 gün süreyle müdahale etme olanağı var. Bir ikinci Zeugma ya da Hasankeyf olayı yaşanmaması için rapor www.caspiandevelopmentandexport.com adresinde incelenmeli. Özellikle de sivil toplum örgütlerinin ilgilenmeleri önemli.

Yeni bin yılın inşaasında Türkiye'ye de önemli roller düşüyor.

Bu rolün altında ezilmemek, üstesinden gelmek için bulanıklıkların süratle giderilmesi gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları