Yeni Baharatlar Bilgisi

Gün geçmiyor ki, yemek tanımlarında yeni yeni lezzetler, yepyeni baharatlar karşımıza çıkmasın. Yemekçilik serüvenim sırasında, adını daha önceden hiç bilmediğim; ‘garam masala, aspir ve turmelik’le karşılaştım.

Hitlilerin, 6-7 baharatı karıştırarak yaptıkları garam masalayı öğrenmem çok zaman almadı ama Turmelik beni epeyce uğraştırdı. Şimdi yemeklerimde kullandığım turmelik, bizim zerdeçal, nam-ı diğer Hint safranı ya da zerdeçöpmüş. Zencefilgiller familyasından olup, özellikle pilava, soslara ve etlere çok hoş bir lezzet ve renk veriyor.

İnce Noktalar

Kıymayı veya kuşbaşı eti uzun süre kullanmak için, tıpkı eskiden olduğu gibi, yağla beraber iyice kavurup, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Börek hatıra defteri

Yapılışı:

Patates ve havucu haşladıktan sonra rendeleyelim. Ayrı tabaklara alıp, her ikisine de karabiber ve tuz karıştıralım. Pazıların saplarını çıkarıp, haşlayalım. Karabiber ve tuz ekerek onu da bir kenara alalım. Öte yandan yoğurt, yumurta ve sıvıyağla börek sosumuzu hazırlayalım. İlk yufkayı tezgaha yayıp, börek sosundan sürelim, kenarlarını içe doğru katlayarak kare biçimine getirelim. Ortasına haşlanmış havucu koyup, sigara böreği gibi saralım. İkinci yufkayı da soslayıp, aynı biçimde bu kez ortasına patates rendesini koyup, saralım. Üçüncü yufkamıza sosunu sürüp, katlayıp, ortasına pazı yapraklarını yerleştirelim. Yine saralım. Üzeri için de sostan biraz ayırıp, kalan sosu dördüncü yufkaya sürelim, sardığımız üç böreği üst üste ortasına yerleştirip, rulo biçiminde saralım. Tepsiye alıp, üzerine kalan sosu sürelim. 175 derece fırında, üzeri kızarıncaya dek pişirip, dilimleyerek, sıcak sıcak servis yapalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 35 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

4 adet yufka

4 adet havuç

6 adet patates

1 demet pazı

1 su bardağı yoğurt

2 adet yumurta

1 çay bardağı sıvıyağı

Yarım su bardağı kaşar rendesi

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Böğürtlenli mini tartölet

Yapılışı:

Önce margarini hafifçe eritelim. Ilınınca içine yoğurt, yumurta, kabartma tozu, vanilya ve unu karıştıralım. Yoğurarak yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru 20 dakika dinlendirelim.

Yoğurup yumuşak bir hamur tutun. Minik tartölet kalıplarına hamuru ince bir şekilde paylaştıralım. Çatalın ucuyla hamuru delelim. Tartöletleri fırın tepsisine dizelim. 180 derece ısıttığımız fırında 15 dakika pişirelim. Tartöletler pişerken soğuk sütle bir poşet krem şantiyi çırpalım ve buzdolabında bekletelim. Krem şanti katılaşınca bir sıkma torbası ya da şırıngaya dolduralım. Ilınmış tartöletlerin üzerine sıkarak, oyukları dolduralım. En üste birer böğürtlen yerleştirip, servis yapalım. Eğer servis için bekleteceksek, buzdolabında tutmakta yarar var.

10 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

250gr margarin

3 yemek kaşığı yoğurt

1 adet yumurtanın sarısı

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

4 su bardağı un

Üstü için

1 paket krem şanti

1 su bardağı soğuk süt

1 su bardağı böğürtlen
Yazarın Tüm Yazıları