Yemeklerle birlikte göçmek

Göçmek...

Haberin Devamı

İnsanın bulunduğu, büyüdüğü, sokaklarında oynadığı yeri terk edip yeni bir memleketin havasını solumaya başlamaya mecbur kalması... Hiç bilmediği, duymadığı sesler duyması...

Sebebi ne olursa olsun, zordur göç etmek. Hele hele göç etmemizin nedeni bizim dışımızda bir şeyse, o zaman bu örselenmeye birazcık öfke ve kırgınlık da karışır. Değişiverir yaşamımız birden.

Sabahları camı açıp soluduğumuz hava, yürüdüğümüz yollar, gittiğimiz bildik mekanlar geride, memleketimizde kalmıştır artık.
Şimdi bu yeni hayata, yeni çevreye ve yeni yaşam temposuna alışma ve uyum sağlama zamanıdır. Bu o kadar da kolay bir şey değildir tabii ki. Ancak illa değiştirmek zorunda olmadığımız kültür öğeleri de vardır ve yeme içme alışkanlıklarımız da bunların en önemlilerinden biridir.

Yani terk etmek zorunda değil insan yeme alışkanlıklarını. Hatta geldiği yerin yemekleriyle memleket özlemini az da olsa giderebilir insan.
Başka bir pencereden bakacak olursak da göçler sayesinde zenginleşir kültürler. Göçler sayesinde bir başka ülkenin toprağını koklama şansı buluruz. Bu zenginleşmenin ve kültür alışverişinin en önemli araçlarından biri ise yemektir. Mutfaklardan damaklara yayılır, bir kültürden diğer bir kültüre anlayışın ateşi.

Haberin Devamı

Pırasalı omlet

YAPILIŞI: Pırasanın kök kısmını ve yeşil saplarını kesip atın. Beyaz kısımlarını yıkayıp çok ince doğrayın. Pırasayı üzerine çıkacak kadar sıcak suyla kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocaktan alıp süzün. Diğer taraftan yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tuz ve karabiber serpiştirerek köpük köpük oluncaya kadar 1-2 dakika çırpın. Üzerine un ve sütü ekleyip hafifçe haşladığınız pırasayı katın. Bir taraftan karıştırmaya devam ederken, bir taraftan da  rendelenmiş peynirleri ilave edip malzemeleri harmanlayın. Yaklaşık 20-25 santim çapındaki bir teflon tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyup kızdırın.

Hazırladığınız omlet harcının yarısını kızgın yağa aktarın. Üzerini bir kapakla kapatıp tavayı sallayarak omletin altını pişirin. Omleti tahta bir spatula yardımıyla, kenarından başlayarak ters çevirip diğer yüzünü de kızartın. Yumurtalı karışımın kalanını da aynı şekilde pişirdikten sonra omleti dilimleyerek ve sıcak olarak servise sunun.

Haberin Devamı

·  3 adet pırasa
 (Sadece beyaz sapları kullanılacak)
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 6 adet yumurta
· 1 yemek kaşığı dolusu un
· 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
· 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
· 1 su bardağı süt
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Jambonlu fıstıklı sandviç

· 2 adet haşhaşlı uzun sandviç ekmeği
· 8-10 dilim  dana jambon
· 1 su bardağı dolusu rendelenmiş taze kaşar peyniri
· 3 yemek kaşığı dolusu soyulmuş  şamfıstığı
· 8-10 adet   siyah zeytin
Sosu için;
· 2 yemek kaşığı eritme peynir  (Baharatlı ya da biberli olabilir)
· 1 tatlı kaşığı tereyağı

YAPILIŞI: Haşhaşlı sandviç ekmeğini iki parça birbirinden kopmayacak şekilde boylamasına ikiye bölün. Diğer taraftan, dana, tavuk ya da hindi jambonları parmak kalınlığında ince ince dilimleyip derin bir kaba aktarın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini, soyulmuş şamfıstıklarını ve çekirdekleri çıkarılıp incecik doğranmış zeytini (file zeytin) aktararak kaşıkla karıştırın.

Sandviç ekmeklerinin içine ince bir tabaka halinde tereyağını ve eritme peyniri sürüp hazırladığınız jambonlu karışımı paylaştırın. Bol yeşillik ve dilimlenmiş domatesle birlikte servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları