Yemek şarap ve eğlence

Dün Antik Çağda, Romalılarla birlikte döşeklere oturmuş ve ev sahibinin hazırlattığı ordövrlerin tadına bakmıştık.

Bugün de ana yemek faslına geçelim ve bakalım Roma şölenlerinde neler yenilip, içiliyormuş. Bir kere, et ve balık yemekleri ziyafetlerin baş tacıymış o zamanlar... Yaklaşık dokuz çeşit ana yemek sunulur, bunların da en az yarısı et ya da balıktan oluşurmuş. Diğer yarısı da dolma ve çevirmelermiş bu yemeklerin. Yemek bittiğinde konukların elleri tekrar yıkanırmış ki şarap faslına geçilebilsin. Şarap faslı adeta bir tören havasındaymış. Konuklar arasından seçilen başkan, şaraba ne kadar su katılacağını belirler, yani yemeğin en önemli görevini üstlenirmiş. Şarap faslını anlatmadan önce önemli bir detayı da unutmamalıyız. Romalılar şarap içmeye başlamadan, köleler tarafından başlarına ve ayak bileklerine takılan çiçeklerle süslenirlermiş. Başkan şarabın kıvamına "Tamam" dediğinde şarap kadehi konuklar arasında dönmeye başlar ve herkes sırayla içermiş şarabını. Her konuk, kadehi havaya kaldırır ve şerefine içeceği şeyi söylermiş kadehi ağzına götürmeden önce. Bütün bunlar olup biterken Romalıların ev sahibinin önceden ayarladığı gösterileri izlediğini de söylememiz gerekiyor sanırım.

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 500 gr köftelik yağsız dana kıyma

á 4 su bardağı köftelik ince bulgur

á 2 su bardağı sıcak su

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

á 2-3 yemek kaşığı un

á 1 çay bardağı sıvıyağ

Cacık için;

á 1/2 demet semizotu (pazı ya da maydanoz da kullanabilirsiniz)

á 2 su bardağı yoğurt

á 3 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı tuz

Cacıklı Arap köftesi

Köftelik bulguru geniş ve derin bir kaba koyup üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin. Bulgurun kabarması için yaklaşık 10-15 dakika kadar bekleyin. Üzerine köftelik kıyma, rendelenmiş kuru soğan, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edin. Malzemeleri en az 8-10 dakika, macun kıvamına gelinceye kadar yoğurup, 30 dakika bir kenarda dinlendirin. Diğer taraftan, semizotunu yıkayıp yapraklarını ayıklayın ve derin bir kaba aktarın. Üzerine dövülmüş sarmısakları ve yoğurdu ekleyip tuz serpin. Malzemeleri iyice karıştırın. Dinlenen köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Unu geniş bir tepsiye serpiştirip hazırladığınız köfteleri bu unlu karışıma buladıktan sonra tepside biriktirin. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp, köfteleri kızgın yağda çevire çevire kızartın. Semizotlu cacığı servis tabağına yayın. Üzerine nar gibi kızarttığınız fındık köftelerini yerleştirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Biberli makarna sera

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 1/2 paket penne makarna

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 su bardağı domates suyu (4 çay kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz)

á 3 diş sarmısak

á 2 adet orta boy domates

á 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 4 çay kaşığı kuru fesleğen, kuru nane

Makarnayı derin bir tencerede kaynayan suda 9-10 dakika haşlayıp süzün. Sıvıyağı ve dövülmüş sarmısakları küçük bir tencereye koyun. Rendelenmiş domates ve domates suyunu ekleyin (domates salçası da kullanabilirsiniz) Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca tuz, karabiber ve pul biberi katın. Ocağın altını kısıp nane ve fesleğeni de ilave edin. Kısık ateşte 7-8 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Hazırladığınız sosu haşlanmış makarnayla karıştırın. İsterseniz üzerine peynir rendeleyip taze nane ya da taze fesleğen yapraklarıyla lezzetlendirebilirsiniz.

Not: Sosu kaynatırken içine taze biberiye dalı koyup kaynadıktan sonra çıkarın. Biberiye dalı sosa lezzet verecektir.
Yazarın Tüm Yazıları