15. Yoga Konferansı 16-19 Aralık tarihinde Hindistan’da gerçekleşti. Sevgili Dr. Neslihan İskit, oraya gidip size izlenimlerini aktardı.
"Yoga Araştırmalarındaki Sınırlar ve Onların Uygulamaları" adlı 15. Yoga Konferansı, Hindistan’ın Bangalore Şehri’ndeki Vivekenanda Vyasa Yoga Terapi Üniversitesi’nde gerçekleşti. Konferansın ana teması "Her Anne ve Çocuk Sayılsın" idi. Konu "Duygular, Yoga ve Farkındalık" kapsamında ele alındı.
Konferansa ABD, Avustralya, İngiltere gibi batılı ülkelerin yanı sıra Hindistan, Japonya, Singapur gibi orijinal kültürlerini koruyup aynı zamanda da büyük teknolojik gelişme göstermiş doğu-batı sentezi kültürlere sahip ülkeler, Eski Sovyetler Birliği ülkeleri ve Türkiye’den gelen delegeler dahil, yaklaşık 1200 kişi katıldı. Konferansın belki de en ilgi çekici konuları, kanser ve kalp hastalıkları konusunda önemli bir yer tutan Yoga araştırmalarıydı.
Araştırmalarda günümüzde stres ve ona bağlı yaşanan hastalıkların teknolojik gelişme ve dolayısıyla hayatlarımızın hızının artmasıyla bağlantılı olduğu gösterildi. Diğer taraftan da Yoga Bilimi’nin hastalık önleyici fonksiyonunun üzerinde duruldu.
DEPRESYONA SON
Bitiriş konuşmasında "Yoga artık bir alternatif sağlık sistemi olarak görülmemelidir. Yoga ve Naturapati (Doğal Tedavi), zaman içerisinde bir bütünleyici tıp sistemi olduğunun anlaşılmasının yanı sıra derin ve doğal bir sağlık sistemidir" dendi.
Konferansa Türkiye’den katılan uzman delegeler Memorial Hastanesi Kardiyo-vasküler Cerrahi Bölüm Başkanı ve Tamamlayıcı Tıp Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, aynı bölümden Dr. Selim Tansal, Tamamlayıcı Tıp Bölümü Yoga Terapisti Dr. Neslihan İskit ile Ayurveda ve Panchakarma Uzmanı Dr. Ender Saraç’tı.
Yoga, Duygular ve Sağlık konusundaki Fiziksel Sağlık Sempozyumu'nda konuşma yapan Prof. Dr. Bingür Sönmez, hastaların hayata bakış açılarını ve hayat tarzlarını değiştirmelerinin kalp sağlığı üzerine olumlu etkisi olduğunu gösteren bir sunum yaptı. Dr. Sönmez, Türkiye’de by-pass geçirmiş hastalarla yapılan outdoor faaliyetler gibi yaratıcı bir yaklaşımla, by-pass sonrası hastalarda görülen depresyonun önlenebileceğini gösteren araştırmasını da sundu.
ATEŞTE YÜRÜYENLER
Hastane sonrası rehabilitasyon döneminde, kişinin sağlıklı bir hayat tarzını benimsemesi için gereken enerjiyi toplamak adına yapılan faaliyetler de sıralandı: Sosyal kulüp kurularak birlikte yapılan geziler, yurt dışından getirilen Yoga uzmanları ile seminerler, Memorial Hastanesi’nde yoga eğitmeni Dr. Neslihan İskit tarafından verilen yoga dersleri... Ayrıca sağlıklı bir kalp için Boğaz Köprüsü yürüyüşü etkinliği ve Ağrı dağına doktorlar ve seçilen by-pass geçirmiş hastaların Nasuh Mahruki rehberliğinde 5000 metreye kadar tırmanışı...
İçini dış uyarıcılarla tamamlamaya çalışan rekabetçi ve hırslı "A" tipi kişilerin kalp hastalıklarına yakalandığı, oysa ki Stres Yönetimi yaklaşımı ile daha az stres ve daha fazla huzur hissederek sağlıklı kalabilecekleri belirtildi.
Ardından yapılan panel tartışmalarında Ayurveda ve Pancha karma uzmanı Dr. Ender Saraç ve yoga eğitmeni Dr. Neslihan İskit, kendi alanlarında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler ve soruları yanıtladılar.
Konferansın ana teması her konuşmacı ile güçlendirilirken, bitiriş konuşmasında herkesin bir çocuk kadar saf ve bir anne gibi şefkat dolu olması hem ruhsal hem de fiziksel sağlık için temenni edildi.
Konferans, ateş üzerinde yürümek gibi yöresel aktiviteler, değişik lezzetlerde Hint yemekleri, tiyatro ve dans-drama gösterileri, psişik yetenekleri olan Gerard Senehi'nin bardakları eğerek ve cisimleri yerçekimine rağmen havada uçurarak izleyicilere değişik deneyimler yaşatması ile renklendi. Gelecek konferansın Aralık 2006’da Kalküta’da yapılacağı bildirildi.
Not: Konferansın programının tamamını, panel tartışmaları ve sunumlar hakkında detaylı bilgiyi, internet dergisi www.indigodergisi.com'dan okuyabilirsiniz.
Tai chi’li kahvaltı!
Haftaya pazar ne yapıyorsunuz? Eğer özel bir planınız yoksa sizi Galatasaray’daki Cezayir Restaurant’a, "Tai Chi Breakfast"a davet ediyorum! Büyükada’da yaşayan tai chi master Leong Lau tarafından hazırlanan program, 29 Ocak Pazar günü sabah-öğlen ve akşam seansları olmak üzere üç bölümde gerçekleşecek. Benim naçizane tavsiyem, kendinizi biraz zorlayıp sabah saat 08.00’deki seansa katılmanız. Çünkü erken saatlerde tai chi ile başlayan bir günün farkını yaşamalısınız! Görüşmek üzere...
Bilgi için Cezayir Restaurant tel: (0212) 245 99 80