Paylaş
PİYASALAR bayramı buruk karşılıyor. Borsada düşüş devam ederken döviz kurları ve faiz oranlarında geçen günlere göre daha sakin bir seyir var. Döviz kurlarının biraz durulmasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aldığı swap işlemlerini kısıtlanması, yükselen faiz oranları, Katar’ın 15 milyar dolarlık doğrudan yatırım vaadi ve sert yükseliş sonrası kâr satışlarının etkisini saymak mümkün. Amaç kurları dizginlemekti, o da belli ölçüde sağlandı.
BDDK’nın aldığı önlemler sonucu TL sıkışıklığı faiz oranlarını yukarı çekerken borsaya ve döviz kurlarına satış olarak yansıdı. Faiz artışında TL sıkışıklığı yanında döviz kurlarındaki artışla birlikte enflasyon beklentisinin artması, Merkez Bankası’nın bankaları fonlama faizinin yükselmesi gibi etkenleri de saymak gerekecek. Piyasa boşluk ve belirsizlik kaldırmıyor. Merkez Bankası, BDDK ve bankaların eş zamanlı aldığı yerinde tedbirlerin olumlu etkileri görüldü. Ancak yapısal sorunlara parasal çözüm bir yere kadar etkili olabiliyor. Alınan likidite bazlı önlemlere rağmen piyasaların denge bulduğunu söylemek için erken. Sorunların temelinde cari açık, enflasyon, dış kaynak ihtiyacı gibi başlıklar var. Ayrıca zorlaşan dış ekonomik konjonktür de sayılmalı.
SOMUT HAMLELER ETKİLİ
Parasal tedbirlerin ardından temel maliye politikalarının devreye girmesi gerekecek. Bunun yol haritasını ise eylülde açıklanacak orta vadeli programda görebileceğiz. Gerçi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, perşembe günü yatırımcılarla yaptığı telekonferansta bir ölçüde kodlarından biraz bahsetti. IMF planı yok, ılımlı büyüme, enflasyonla mücadele, mali disiplin, yapısal reformlar... Albayrak, piyasanın duymak istediği ne varsa söyledi. Ancak sözlü yönlendirme ve mesajların piyasalar üzerinde etkisi bu dönem çok zayıf. Somut hamleler daha etkili.
Türkiye Bankalar Birliği’nden cuma günü bankalar ve reel sektörü rahatlatmak amacıyla kur riskine bağlı teminat, vade, çek ve senet ödemeleri, limit aşımı gibi durumlarda esneklik getiren tavsiye kararları geldi. Bu gelişme bankaların sorumluluğunu ve yükünü biraz daha artırdı. Reel sektördeki sıkıntıların bankalara etkileri beklenen bir sonuç. Halbuki geçmişte ekonomide olası bir sorun önce finans sektöründe hissedilir, sonra reel sektöre yansırdı. Borsadaki banka hisseleri çıkışta olduğu gibi düşüşte de lokomotif işlevi görüyor. Öncü bazı banka hisselerinin dolar bazlı grafiklerine bakıldığında 2008 dip fiyatının altında işlem görüyor. BIST100 Endeks şirketlerinde 7.3 olan fiyat kazanç oranı öncü bankaların 3 civarında. Primsiz ve ucuz. Ancak düşüş trenleri ve satış baskısı henüz kırılmış değil. Bu açıdan İş Bankası’nın kendi hisselerinde geri alım programı açıklaması yerinde bir davranış. Belki diğer bankalar veya şirketler de bu yolu izleyebilir.
15 MİLYAR DOLAR ÖNEMLİ
Piyasaya baskı yapan Türkiye-ABD arasındaki gerginlik, tutuklu rahip ekseninden yaptırımlarla ekonomiye kaydı. ABD, rahip serbest bırakılsa dahi ekonomideki yaptırımların devam edeceğini açıkladı. Önceki akşam da ABD Başkanı Donald Trump attığı tweetlerle benzer tehditlere devam etti. Türkiye ise dirençli tutumunu sürdürüyor. Diğer yandan ABD karşıtlığı Türkiye’nin Rusya, Çin, İran’dan sonra Almanya başta olmak üzere Avrupa ile yakınlaşmasına vesile oldu. Katar’dan gelen 15 milyar dolarlık yatırım vaadini bu çerçevede yorumlamak gerek. 2017’de 10 milyar dolar doğrudan sermaye çeken Türkiye için rakam önemli. S&P ve Moody’s’in eş zamanlı Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi piyasalar üzerinde olumsuz ancak sınırlı etki yapabilir. S&P’nin indirimi bekleniyordu. Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini biraz daha arttıracak bir gelişme. Piyasalarda toparlanma çabalarına rağmen temkinli görünüm korunuyor.
TREND DESTEKLERİNE YAKLAŞTI
BORSADA düşüş sürmekle birlikte uzun dönem trend desteklerine yaklaşıldı. 84.000 ve 81.000 destek noktaları bu açıdan önemli. Bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. Dirençler ise 90.000-92.500 ve 95.000 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı ve güç kazanması için 92.500 seviyesi geçilmeli. Geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir.
DOLAR/TL KURUNDA İLK DESTEK 5.70
DOLAR/TL kurunda sert yükseliş sonrası görülen kâr satışlarının ardından 5.70 seviyesinde destek oluştu. Sonraki destek noktaları 5.50-5.25 seviyelerinde. Tepki çıkışının ilk direnci 6.35 seviyesinde bulunuyor. Sonraki dirençler 6.50-6.60 ve 7.00 seviyelerinde. 6.35 seviyesinin geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir.
SAYFADA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.
Paylaş