Aralık 2004’te Türkiye’nin en etkili yazarları listesini yapmak için kullandığım yöntem, sonradan çok popüler oldu.
Yöntemin, geçen sene uyguladığım sırada bir ufak gediği vardı. Google arama makinesinin arka planında koşan yazılım, o günlerde Türkçe harfleri, bugünkünden farklı bir teknolojiyle değerlendiriyordu.
İsminde Türkçe karakter geçen bir isim, İnternet’te kimi kaynaklarda ‘Ertuğrul Özkök’, kimi kaynaklarda ‘Ertugrul Ozkok’, kimi kaynaklarda ise her iki şekliyle birden geçebiliyor. Bu yüzden Google’da ‘Özkök’ diye arattığınızda farklı, ‘Ozkok’ diye arattığınızda farklı sonuçlar alabiliyordunuz.
Google bu sorunu gideren bir yazılımı geçenlerde devreye soktu. Artık Google aramaları, aradığınız ismi nasıl yazarsanız yazın, doğru sonucu getiriyor. Yani arama yazılımı, siz ‘Ozkok’ yazsanız bile, içinde hem ‘Özkök’ hem ‘Ozkok’ yazan sayfaların tamamını buluyor.
Yeni yazılımın devreye girmesiyle, geçen yılki listemi güncelleyim dedim. Google’a bağlanıp, Hürriyet yazarlarının adı ve soyadlarını, tırnak içine alarak arama kutucuğuna girip, birer birer arattım.
Gelen sonuç listelerinin en sonuncusuna gidip, en dibindeki ‘Aradığınıza en yakın sonuçlar için bazı verileri iptal etmek zorunda kaldık’, diye başlayan cümlenin içinde geçen rakamı okuyarak, listemi güncelledim.
Hürriyet yazarlarının gündem yaratma gücünü gösteren listeyi aşağıda bulabilirsiniz. Hemen söyleyeyim, bu en çok okunan yazarlar listesi değil. Yazılarına başka kaynaklarca en çok atıfta bulunulan yazarlar listesidir. Yani yazarların, gündem yaratma güçlerine göre sıralandığı bir liste. Listeyi hazırlarken istemeden atladığım bir, iki isim olmuştur mutlaka.Örneğin geçen seneki listemde Oktay Ekşi’yi atlamıştım, bu sefer unutmadım. Hürriyet’te yeni köşe sahibi olmuş isimleri ise haksızlık olmaması için bilerek listeye dahil etmedim. Ayrıca listeyi 30’uncu yazarda kestim.
Tabii bu ham bir liste. Sadece bir veri. Bu verilerin yararlı bilgiye dönüşebilmesi için yorumlanmaya ihtiyacı var. Örneğin listedeki yazarların haftada yazdığı yazı sayısı birbirleriyle eşit değil. Haftada bir kez yazan bir yazarın tek bir yazısıyla aldığı atıf sayısını, haftada yedi kez yazan yazarın aldığıyla direkt olarak karşılaştırmak yanlış olur. Ya da aynı zamanda televizyon yıldızı da olan bir yazarın isminin geçtiği kaynak sayısını, sadece gazeteci olan bir yazarın isminin geçtiği kaynak sayısıyla karşılaştırmak da...
Bu arada bazı ilginç gözlemlerimi de aktarayım. Araştırdığım isimler arasında Türk basınında, ismine en çok atıfta bulunulan yazar, 517 arama sonucuyla üstadımız Çetin Altan. Onu 516 ile Fatih Altaylı takip ediyor. Bu yüksek skorda, Hürriyet’ten Sabah’a olan yeni transferiyle ilgili taze haberlerin de kuşkusuz önemli bir etkisi var.
Buna karşılık diğer Sabah yazarlarının, Hürriyet yazarlarına göre belirgin derecede düşük olan gündem yaratma gücü skorları, Fatih Altaylı’nın Sabah’a güç katıp katmayacağı yolundaki spekülasyonlara iyi bir cevap niteliğinde: (Ali Kırca 278, Hıncal Uluç 276, Savaş Ay 205, Mehmet Barlas 173, Umur Talu 141, Erdal Şafak 118, Emre Aköz 102, Yavuz Donat 101, Ömer Lütfi Mete 100, İlker Sarıer 36, Mansur Forutan 17).
Son olarak haftada iki kere ve ana gazetede değil ekte yazan bir yazar olarak; ana gazetede ve haftada dört, beş kez yazan bazı imzaları geride bırakmanın benim için övünç kaynağı olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Ahmet Hakan Coşkun’u, ‘Ahmet Hakan’ diye arattığınızda çok kullanılan bir isim olduğundan, arama sonuçlarına giren bolca farklı ‘Ahmet Hakan’lar sonuçlarda yüzde 35’lik bir sapmaya yol açıyor. 253 skoru bu sapma, sonuçtan düşülerek bulunmuştur. ‘Ahmet Hakan Coşkun’ olarak aratıldığında alınan skor ise 126’dır.