Kilise parasız kalırsa

Yunanistan Kilisesi’nin lideri devlet gibi kendilerinin de iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Şimdi bir de zorunlu din dersi konuşuluyor

Haberin Devamı

Bu diyarın en zengin müesselerinden biri otosefal Yunanistan Kilisesi’dir. Hanlar, araziler, tahviller, hisseler ne isterseniz var. Ekonomik kriz patlayınca üç yıl önce, gelir azalmaya başladı. Kiliselerde mum yakanlar 1 Euro yerine 20 cent bıraktılar. Ayinler sırasında para toplanması için dolaştırılan tepsiye bir zamanlar 20 veya 50 Euro atanlar, ya 1-2 Euro ile yetindiler ya da pürdikkat ayini izliyormuş gibi yaptılar. Kriz derinleştikçe, kilisenin gayrimenkullerinde kirada oturanlar “Valla para yok” dediler. Düğünler, vaftizler, cenaze törenleri eskisi gibi şatafatlı yapılmaz oldu. Bir de Yunan devlet tahvillerinin yüzde 53 oranında değer kaybı gelince durum iyice bozuldu.
Yunanistan Kilisesi’nin lideri Atina Başpiskoposu Yeronimos, geçenlerde devlet gibi kilisenin de iflasın eşiğine geldiğini itiraf etti.
Kilisenin kasasında iki ay yetecek para kaldığını ve sivil 300 çalışanı işten çıkarmak zorunda kalacağını söyledi Yeronimos.
Kiliseye ait pek çok binanın kiracı bulunamadığından uzun süredir boş kaldığını, kiralık olanlardansa kira toplayamadıklarını da açıkladı.
“Kilisenin büyük serveti var iddiaları koskoca bir masaldan ibaret. Ne yapmam gerek şaşırdım. Para bitiyor. Şahsen ben 2 bin Euro’nun altında maaş alıyorum ve başka bir gelirim de yok” diye konuştu Başpiskoposu.
Para olmayan yerde malum ya dırdır olur.
Yunanistan Kilisesi’nin karar organı Sen-Sinod Meclisi (Ruhani Meclis) Eğitim Bakanlığı’ndan bence garip bazı taleplerde bulundu.
İlahiyat fakültesi mezunu ve devlet tarafından atanan ilk ve orta dereceli okullardaki din dersi öğretmenlerinin bundan böyle kilisenin de ‘face control’ünden geçmesini istedi.

Haberin Devamı

BİZ DİNDARI BİLİRİZ!

Gerekçe “Öğretmenler Kiliseye yakın mı? Din dersi eğitimini bizim doğru saydığımız şekilde veriyor mu? Bilelim!”.
Öğretmen hangi bölgeye atanacaksa, o bölge metropolitinin (başpapaz) de rızası gerektiğini söylüyor Sen Sinod Meclisi.
Eğitim Bakanlığı’nın, atayacağı ilahiyatçıların bilimsel kapasitesini, ders verme becerilerini denetleyen kurulu var. Kilisenin rızası nasıl olacak? Din adamlarının cevabı hazır: “Biz adamın dindar olup olmadığını hemen anlarız. Bize kim yakın kim değil biliriz.”
Sen-Sinod Meclisi’nin bir diğer talebiyse öğrencilerin üniversiteye giriş sınavlarına daha iyi hazırlanabilmesi amacıyla lise 2 ve 3. sınıflarında tercihli okutulan din dersinin mecburi derse dönüştürülmesi.
Yunanistan’da 1 milyon’u Arnavut olmak üzere 1.5 milyon yabancı yaşıyor. Okullarda dini Hıristiyan Ortodoks olmayan onbinlerce öğrenci var. Onlar niye mecburi din dersi alsın?
Din adamlarının cevabı “Yabancılar yaşadıkları ülkenin dini geleneklerini öğrenmeli ve saygı göstermeli” şeklinde.
Benim anladığım, neredeyse kilise öğrencilerin ellerinde haçla dolaşmalarını istiyor.
Bakalım bu taleplere Eğitim Bakanlığı’nın cevabı ne olacak...

Haberin Devamı

İki farklı radyo

İnternette iki radyo istasyonu yayına başladı. Biri İstanbul, diğeri Atina’dan yayın yapıyor. İstanbul’da yayınlanan ‘İho’ gazetesinin sahibi Andreas Romvopulos kurduğu ‘İhotispolis’ (İstanbul’un yankısı) Yunan müziği ağırlıklı. Haberler de Rumca yayınlanıyor. Rum cemaatin önde gelenleri ile söyleşiler yapılıyor, dünyada olup bitenler aktarılıyor. Romvopulos ‘Piksida’ (Pusula) programında gündemi değerlendiriyor. Adres: radio.ihotispolis.com
Cumhuriyet gazetesinin Atina muhabiri Murat İlem ise ‘Radyo Atina’da deneme yayınına başladı. ‘RadyoAtina.com’ sitesine girdiğinizde “Demokrasinin beşiği kentteki ilk Türk Radyosu... Sonunda Ege’nin iki yakasını bileştiriyoruz’ diye yazıyor. Radyo Atina’da şimdilik sadece müzik var. Yakında Türkçe ve Yunanca haber bültenleri, haber programları ve Yunan tavernalarından canlı yayınlar da olacak.

Yazarın Tüm Yazıları