Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Samatya

Samatya’yı, o unutamadığımız “İkinci Bahar” dizisinin çekildiği, Yavuz Turgul’un iç acıtan filmi “Gönül Yarası”nın geçtiği, ve Nuri Bilge Ceylan’ın “Üç Maymun” filminin mekanı olarak bilirsiniz sanırım. Yani umarım!

Samatya’nın bu film ve dizilere mekan olmasının bir nedeni var elbet.
Samatya herhangi bir semt değil, tarihi ta Bizans’a dayanan masalsı bir balıkçı kasabası. Akşamları sırf meyhane muhabbeti için gidilen yer olmaktan öteye geçmesi lazım aslında.
TURAD (Turizm Araştırmaları Derneği) Samatya’yı kalkındırmak, turizme kazandırmak için atağa kalktı. Onlara bu konuda danışmanlık veren 360° ıletişim ekibi ile beraber işe Samatya’yı anlatan bir kitap bastırarak başladılar. Kitap, Boyut Yayınlarından çıktı.
Seyahat Acentelerini Samatya’ya davet edip onlara Bizanslı Samatya’yı anlatarak, semti farklı açılarıyla turizme açmak için çalışıyorlar. En hoşuma giden de Samatya’daki işletmelere hijyen, mutfak ve hizmet eğitimleri vermeleri...
Samatya’nın tarihi, yalnızlığından ve terk edilmişliğinden kurtulur diye umuyorum. Destek vermek lazım tabii.
Yonca
“tarihsever”

Kitap kurdu


Kaç zamandır kitap haberleri paylaşmak istiyordum. 2010 bitmeden buyrun, sırasıyla yazdım.

“Mutfak Sesleri”: Yazarı Pınar Ülger alem bir kadın. Ha tanıyor muyum, hayır. Ama kitabı yüzünden karnım acıktı! “Mutfak Sesleri” 80’ler ve 90’larda geçen, biraz nostaljik, kadınsı, lezzetli bir kitap.
Yemek kitabı değil, yemek romanı gibi... Okurken ağzınızı sulandıracak, okul dönüşü evi hatırlatacak, “Yaa böyle bir şey de vardı eveeet!” dedirtip, insana “Kalkıp bir mutfağa gideyim” hissi verecek.

“Cumhuriyetle Büyüyen Kadın: Neriman Samurçay”: Yazarı Bircan Kırlangıç şimşek. Kitap ızgören Yayınları’ndan. Türkan Saylan, Halide Edip gibi portreleri merak edenlere, okumak isteyenlere özel tavsiye.

“Kurşun ışlemez Satışçı”: Ufuk Koç’un kitabı. Okurken sinirlerim bozuldu, gülme krizi tuttu. Yazar çok haklı. Satış işinde olup da kafayı yemeyen yok! Toptan delirmiş durumdayız.
Kafamız sağlam değil, bedenimiz sağlam değil ve hâlâ satış hedefi tutturacağız diye çalışıyoruz! Ufuk Koç nasıl ve neden kafayı yediğimizi ve istersek nasıl iyileşebileceğimizi anlatıyor. Çeken bilir diyor, okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

“Meleklerle Yaşamak”: Yazarı Beki İkala Erikli. Hani eğer ucundan acık mucizelere inanıyorsanız ya da inanmak istiyorsanız, kitaba bir göz atmalısınız. Okurken çok şaşırdığım anlar oldu. Sanırım siz de şaşıracaksınız.

“Japon Yapmış”: Onur Ataoğlu, dilimizde deyim haline dönüşen, hep söylediğimiz ama neden ve nasıl soruları üzerine hiiiç kafa yormadığımız Japon mucizesini yazmış. Bayıldım!

“Dünya Güzeli Fıstık Çamı”: Yazarı Gönül Yaşar. ıçinde çam olursa, kitap da fıstık olur tabii! Gönül, çok düşünceli bir hareket yaparak, imkanı olmayan çocukların da okuyabilmesi için kitabını TEGV birimleriyle paylaştı. Çocukları mutlu ederek kitabının ömrünü uzattı.
Yonca
“rehber”

Çalışan Annelerin cefası

Şebnem Seçer’in çok uzun süredir uğraştığı, “Çalışan Anneler ve Çalışan Annelere Yönelik Ayrımcılık” adlı kitabı İzmir’de Altın Nokta Yayınevi’nden çıktı.
Bu kitap, bu konuda bizim ülkemizde yazılmış ilk kitap. şebnem Seçer’le daha önce sinirimden orta yerimden çatlayarak yazdığım “Çalışan Anne İsyanda” adlı yazım vesilesiyle yazışmıştık. Kitabını hararetle bekliyordum.
Biz çalışan anneleri çok yakından ilgilendiren bu kitap, çok ciddi bir çalışmanın sonucu. Umuyorum, halimize derman olacak adımların atılmasına önayak olacak. Amin.
Yonca
“köle anne”
Yazarın Tüm Yazıları