Paylaş
Görünen o ki, boşanma sürecinde kadın ya da erkek her iki ebeveyn de çocuklarıyla ilgili korku, kaygı ve suçluluk duyuyor. Ailesi boşanmış çocuklarla konuştuğum zaman, hayallerini sorarım, genelde verilen cevap anne-babanın suçluluk duygusunu da üç-beş kelime ile işaret eder: “Annemle babamın yeniden bir arada olmasını istiyorum.”
* * *
Anne ve babanın bir arada olması elbette ki önemli. Ancak, eğer anne baba mutsuzsa, ilişkileri kopmuşsa, sık sık tartışıp kavga ediyorlarsa, evde gergin bir ortam varsa çocuk anne babanın bir arada olması nedeniyle güven duymaz, tam tersine mutsuz olur. Psikologlara göre böyle bir ortamda çocuğun büyümesi psikolojik açıdan daha da sakıncalı. Diğer taraftan boşanma aşamasındaki bir çok kadın da, boşanma kararını almada, kendilerini bizzat çocuklarının cesaretlendirdiğini anlatır bana.
Bu nedenle boşanma süreci içinde çocukların yaşayacağı stresi en aza indirmek için boşanma aşamasındaki eşlerin, aşağıdaki kurallara dikkat etmesinde yarar görüyorum:
1. Çocuklara, anne-babanın yaşadığı anlaşmazlığın kaynağının çocuk olmadığı anlatılmalı.
2. Çocuklara, arkadaşlarıyla anlaşamadıkları duruma benzer olarak bazen anne babanın da anlaşmazlık yaşayabileceğini ve ayrı yaşamaya karar verdiğinizi anlatmalısınız. Ancak bunu anlatırken kimseyi suçlamamaya dikkat edilmeli. Çocuklar uygun şekilde anlatıldığında bir çok şeyi yaşlarından beklenmeyecek olgunlukla kavrayabilirler.
3. Anne babanın eş rolünü bitirdikleri ancak anne baba rollerinin devam ettiği ve çocuğu hiçbir zaman terk etmeyecekleri çocuğa söylenmeli.
4. Çocuklara, kimin evden gideceği, çocuğun kiminle ne kadar süre kalacağı, nasıl bir yaşantısı olacağı açıklanmalı.
5. Çocukların okula gitme, uyku, yemek, oyun saati gibi rutinleri olabildiğince aynı kalmalı.
6. Ebeveynler yoğun stres yaşıyorlarsa bir uzmandan destek almalı.
7. Ebeveynler yine bu süreçte yakınlarının desteğini istemekten çekinmemeli. Büyük anne-büyükbaba, dayı, teyze,amca, hala gibi yakın akrabalar maddi ve manevi olarak yanında olmalı.
8. Anne ve babalar, çocuğu aralarında ulak gibi kullanmamalı.
9. Çocuğun bulunduğu ortamda, diğer kişilerle konuşurken, boşanma aşamasında olduğu eşi hakkında konuşmalar yapmamalı.
* * *
Boşanma davası sonuçlanmış, hakim kararı okumuş, davalı koca kararı anlamadığını belirtince, hakim açıklama yapmış:
“Sizi boşadım, çocuğu anneye verdim, eşinize de ayda 250 TL nafaka verdim.”
deyince, davalı koca:
“Allah razı olsun hakim bey, ben de ayda 50 TL veririm, gül gibi geçinip giderler.”
10. kuralımız da bu olsun: Eski eşinizi, çocuğunuzu ele güne muhtaç duruma düşürmeyin.
Paylaş