LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
BAYRAMDA Ankara dışındaydım.
Dönerken Burdur'u geçtikten sonra mola verdik.
Bir gözleme-et mangal mekanında.
O hatta Afyon'a kadar başka bir seçenek olmadığı için.
Ama gördüğümüz manzara korkunçtu.
Arkada bir duvar dibinde gizlice hayvan kesildiğini gösteren kan izleri.
Önde "didiklenmiş" bir koyun gövdesi.
Ve iki elinde avuçladığı etleri -tabakta bile değil- müşteri mangalına yetiştirmeye çalışan mekan sahipleri...
Et severim.
Ama hayatımda ilk kez vejetaryen olmayı gerçekten düşündüm.
* * *
Aklıma 1.5 yıl önce Ankara Hürriyet'te başlattığımız geniş, etkili kampanyamız geldi:
"Başkent'in kaçak et dosyası".
Yaklaşık iki ay sürmüştü kampanyamız.
Ardından Tarım Bakanlığı kaçak etle ilgili yeni bir yasal düzenleme hazırladı. Kaçakçılara hapis ve ağır para cezası getiren.
* * *
Aralık sonunda Kurban Bayramı var.
Kaçak ette mutlaka bir kıpırdanma olacak.
Ankara'da kaçak kesim yerleri belli.
Ostim Hurdacılar Sitesi.
TEM Çevre Otoyolu kenarı.
Yuva Köyü.
Karşıyaka Mezarlığı.
Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Ankara Kasaplar Odası da bu konuda sıkı bir mücadele içinde.
Ankara Kasaplar Odası et alımlarını Ankara Ticaret Borsası mezbahası ve canlı hayvan borsasından yapıyor.
Bu nedenle odaya kayıtlı kasapların sattığı etler tümüyle güvenli.
Altındağ Belediyesi de ramazanda bu konuda kapsamlı bir denetim yaptı.
Ve vatandaşların bu konuda 310 35 25 numaralı telefonu 24 saat arayabileceklerini açıkladı.
* * *
Kurban bayramında geçen yıl 2 milyon 600 bin hayvan kesildi.
Yüzde 44'ü bahçe ve sokaklarda...
Sokaklarından kan akan bir ülke görüntüsünden kaçınmalıyız bu yıl.
Başkent iç içe iki sınav verecek.
İlki kaçak etle ilgili.
İkincisi çağdaş kesimle...
Şimdiden hazırlanmak gerek.
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Yazarın Tüm Yazıları