ÜZERİNDEKİ yazı “Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması”.
Bu uzun süredir konuşulan ve adına “Torba Yasa” denilen tasarının resmi adı. Yola kamu alacaklarını yeniden yapılandırmak üzere çıkılıyor. Burada önemli nokta, en genel anlamda, vatandaşların ve kurumların devlete olan çeşitli borçlarının ödenmesinde kolaylık sağlamak. Yerine ve miktarına göre, devlet ya alacağından vazgeçiyor ya alacağı miktarı düşürüyor. Bunlar arasında vergi cezaları, SSK borçları, elektrik ve emlak borçları gibi devletin değişik alacakları var. Bir açıdan, “Büyük Barış”. Vatandaşı devletle barıştırıyor. Vatandaş devletle nasıl barışır? Devletin alacaklarından vazgeçmesiyle. Fikir iyi. YÜKSEK BÜROKRASİ Ancak, tasarı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını aşıyor. Ne denk gelirse, “torbaya” giriyor. İş Yasası, Ticaret Yasası, Hukuk Muhakemeleri Usulü Yasası, Devlet Memurları Yasası, hatta Orman Yasasında değişiklik bile torbada yer alıyor. devlet memurları için öngörülen değişiklikle, devlette genel müdür ya da müsteşar olmak için artık devlette çalışmış olmak gerekmiyor. İktidar dışarıdan istediğini atayabilecek. Devlette bir gün bile çalışmadan, devletin en yüksek kadrolarında yönetici olmak mümkün olacak. Bu aslında o kadar kötü değil. Ama, insanı düşündüren devlette kadrolaşma, o iyice kolaylaşacak. GIRGIR GEÇİYORLAR Torba Yasada tam 129 madde var. Alt şıklarıyla birlikte madde sayısı 230’a yaklaşıyor. Nerede, ne değişiklik düşünülmüşse, girmiş içine. O maddeler arasında en ilginç olanlardan biri, 119. madde. Muhalefetin “keçilere özgürlük” diye gırgır geçtiği madde. Bu madde Orman Yasasında değişiklik getiriyor. Şöyle: “... Kamu yararına uygun olarak, Orman İdaresi tarafından tespit edilen usul ve esaslara göre, orman arazilerinde hayvan otlatmasına izin verilir”. Bu madde oraya hangi amaçla girmiş, belli değil. “Kamu alacaklarını yeniden yapılandırmak” ile hayvan otlatılmasına izin vermek arasına ne gibi bağlantı var, buna Rufailer karışıyor. Yeni yılın ilk günleri bu yasayı bol bol konuşmakla geçecek.
Macar’a bakın Macar’a
ESKİ futbolcu. Beş çocuklu. Ülkesinde çok popüler. Macaristan’ın yeni Başbakanı Viktor Orban 1988 yılında “Genç Demokratlar Birliği” partisinin kurucuları arasında. Sonra partinin lideri. Liberal partiyi muhafazakar kimlikli partiye dönüştürüyor. 1998’de iktidara geliyor, 2002’de muhalefete düşüyor. Bu yıl yüzde 52 oyla yeniden iktidar oluyor. Orban’ın ilk işlerinden biri medyayı düzenlemek. Bunun için “Medya Konseyi” kuruyor. Konseyin görevi “dengesiz haberciliği önlemek”. Dengesiz habercilik artık ne anlama geliyorsa. Konsey, Orban’ın talimatıyla, dengesiz habercilik yapan medya kuruluşlarına bir milyon dolara kadar ceza kesiyor. Cezadan ayrı olarak, canlı yayında Başbakan Orban’a eleştiri varsa, yayın anında kesiliyor. AB Orban’ın gidişinden çok kaygılı, demokrasiyle asla bağdaşmayan bu tutumu nedeniyle, Macaristan’ı yakın izlemeye alıyor. Macaristan’ı iyi bilen gazeteciler, “Orban diktatör olduğu için değil, aşırı popüler olduğu için tehlikeli” tanımı yapıyor.
Yeni yıl
YİNE de, ümit etmek istiyorum. Yine de, güzel günlere uyanmak istiyorum. Daha sağlıklı olmak, çevreyle daha uyum içinde bulunmak, daha çok okumak, daha olumlu düşünmek, önyargılardan daha uzak bir dünyada yaşamak istiyorum. Yeni yılınızı hepimiz adına bu duygularla paylaşıyorum.