Paylaş
Siirt ışık saçıyor
17 bin kadın Türkçe, okuma-yazma öğreniyor, beceri kurslarından geçiyor
Siirt Valisi Osman Acar, geçen sonbahardanberi bölge insanının okuma-yazma öğrenmesi ve ekonomik kaynakları seferber etmek üzere 'Toplumsal Kalkınma Projesi' uyguluyor. Acar'la kampanyanın nasıl yürüdüğünü ve alınan sonuçlarını konuşuyoruz.
- Kadınları eğitmek için yürüttüğünüz projeden olumlu haberler alıyoruz.
- Evet, kadınların eğitim, sağlık ve sosyal statülerini geliştirme, yükseltme projesi bu... Siirt'teki çocukların % 55'i okul çağı dışında. Altı ayda bunu % 30'a düşürebildik. Kadınlarımızın nüfus kaydını ve resmi nikahının yapılmasından tutun da, okuma-yazma öğrenmesi ve meslek sahibi olmasına kadar bir dizi kursumuz sürüyor. Kurslara bugüne kadar 11 bin 650 kadın ve kız çocuğu katıldı. 4 binden fazla ilköğretim çağındaki kız çocuğunu okula kazandırdık. İlkokul mezunu olan 2 bin kadın ve kıza halı, kilimi, battaniye ve elişi üretimine soktuk. Bunlara sanayi tipi dikiş makinaları alıyoruz. 3-5 yaş arasındaki çocukları da sokaktan kurtarıp, kiraladığımız evlerde kreşe soktuk. Babasından görmediği şefkati buralarda görüyorlar. Yani 17 bin kişiyi kapsayan bir projedeeki ana hedefimiz, Türkçe konuşmayı, okuma-yazmayı öğretmek, el becerileri vermek.
TÜSİADCILAR BEKLENİYOR
- Bugüne kadar ne harcadınız?
- İki yıl sürecek projenin toplam maliyeti 200 milyar lira. Şu ana kadar 50 milyar harcadık. Milli Eğitim 20 milyar gönderdi. Ayrıca Koray Yapı 3, ANAP Kadın Kolları, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Garanti, İshak Alaton, Yaşar Holding, Tekfen, Palmiye Tatil Köyü, Koç Holding, Murat Dedeman, Burhan Karaçam, İstanbul Menkul Değreler, Akın Öngör 1'er milyar, Alp Yalman, Global Menkul Değerler, Ankara'daki Siirtliler Derneği Başkanı Yılmaz Helvacıoğlu, Ata Menkul Kıymetler, Kale Holding 500'er milyon gönderdiler. Diğer kişi ve kuruluşların nakdi yardımları 27 milyarı buldu. İshak Alaton, TÜSİAD üyelerinin katkısı için yemekli bir toplantı düzenleyeceğini söyledi. Marmara Rotary Kulüpleri de bir yardım kampanyası açtı. ÇYDD başta olmak üzere çeşitli kuruluşlar da giyim, kitap-kırtasiye gönderiyorlar.
BEŞ BİN RADYO GÖNDERİLDİ
- Bir radyo kampanyanız var... El radyosu dağıtıyorsunuz.
- Bu eğitimi verirken, okuma-yazma öğrenenlere, kursları bitirenlere birer adaptörlü el radyosu vererek, Türkiye'den, dünyadan haberdar olsunlar istiyoruz. Ana hedefimiz eğitim... TV pahalı olduğundan veremiyoruz. Şu ana kadar gelen veya gelecek 5 bin radyo oldu. ANAP 1500, CHP 1000, ANAP milletvekili Nizamettin Sevgili 500 radyo, Mustafa Şenyücel de 200 radyo gönderdiler.
- FLAŞ TV'nin açtığı bir kampanya var.
- Evet, Adnan Akgünel'in esnaf programında yöremize yönelik açtığı kampanya da sürüyor. Akgünel'e Siirtliler adına teşekkür ediyoruz. Bize ulaşan bilgilere göre, Bursa'daki Marmara Bölgesi Esnaf Kefalet Kooperatifleri Başkanı Başkanı Ali Osman Kantar 1 milyar nakit ve 100 radyo gönderiyor. İzmir Esnaf Birliği Başkan Vekili Mehmet Ali Susam 200, GOP Birleşik Esnaf Odası Başkanı Yüksel Kaya, Madeni Eşya Sanatkarları Birliği Başkanı Cevher Kartal, Ümraniye Birleşik Esnaf Odası Başkanı Bayram Çavuşoğlu, Büyükçekmece Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Alaettin Akgün de 100'er radyo ve bağışta bulunmayı taahhüt ettiklerini açıkladılar. Çavuşoğlu ayrıca bir fotokopi makinası ile bir bilgisayar gönderdi.
FISTIK, BAL, SABUN
- Projenin sonuçlarından ne bekliyorsunuz?
- 'Toplumsal Kalkınma Projesi' çercevesinde, İstanbul'da Siirtliler Derneği (SİDER) Eresin Otel'de 9 Mayıs'ta bir gece düzenliyor. 30 Mayıs'ta yine İstanbul'da bir panelimiz var. Toplumun her kesiminden Siirt'e duyarlılık gösteriliyor. Beni düşündüren, yetişen bu insanları ekonomiye nasıl sokacağız? Nasıl iş sahibi olacaklar, üretim ve pazarlama sorunlarını ne yapacağız? İşadamlarımızdan atıl tezgahlar bekliyoruz; halı, kilim, battaniye, nakış makinaları gibi... Siirt fıstığını kavurmak ve ünlü BITTIM sabununu paketlemek üzere birer tesis kurmayı düşünüyoruz. Botan yatağındaki ılıman iklim sebze üretimi için sera kurmaya çok uygun. Şimdiden 50 sera yaptırdık. 500 sera olsa ekonomi canlanacak, Siirt'in geleceği, eğitimle birlikte ekonomik kaynakları seferber etmekten geçiyor.
- Bir de ünlü balınız var.
- 'Pervari balı' diyoruz. Çok kaliteli; tarım ilaçsız, doğal ortamda besleniyor. 10 milyar tutarında 570 kovan alarak dağıttık. Bal üretiminden çok ümitliyim. Doğal ortamda hayvancılık da çok gelişebilir. Ancak geçmişte alınan kredilerle yapılan ahırlar ve kümeslerin bugün atıl olması moralleri bozmuş. Bu konuda da çalışmalarımız olacak.
Emniyet'te atamaları Polis Şurası yapmalı
Babaeski'den (Kırklareli) kendisini 'ilçesini seven bir vatandaş olarak' tanıtan bir okurumuz, çok ilginç bir konuya değinerek şu değerlendirmeyi yapıyor:
‘‘Geçen yıl Bartın'dan Mesut İnce adlı değerli bir Emniyet Müdürü tayin edildi. Gayet ciddi, görevine bağlı ve dürüst bir kimsedir. Geldiğinde uyuşmuş bir vaziyette olan teşkilatı uyandırdı ve çalışır hale getirdi. Alınması gereken önlemleri aldı. İşin ilginci halkın alışık olmadığı 'olması gereken' herşeyi başardı. İlçedeki siyasi parti temsilcilerinin -özellikle iktidar partisi ANAP'ın -baskılarına karşı koydu. Biz ilçe halkı olarak bunu şaşırdık. Hatta fazla dayanamaz diyerek güldük geçtik. Çünkü daha önceki Emniyet Müdürü tiplerini bilirdik. Bunlar, siyasi parti başkanları ile ilçede kol kola gezerler, karakola iktidar partisi ilçe başkanı geldiğinde bekçiler dahil kendisini kapıda selamla karşılarlardı. Yeni Emniyet Müdürü karakol üzerindeki bu hegamonyayı yıktı ve bağımsız karako sağladı.
Şimdi duyuyoruz, özellikle ANAP'lılar ve kanun dışı işler yapan kimseler tarafından Emniyet Müdürü'nün ve diğer dürüst polis amirlerinin ilçeden tayinlerinin çıkarılması için el altından gizliden gizliye çalışmalar başlatıldı.
Ben ilçe halkını temsilen şunu söylüyorum: İlçe halkı Emniyet Müdürümüz'den memnundur ve tayini çıkarsa ya da ceza alırsa bunun sorumlusu yukarıda belirtitğim kişilerdir. Kendilerini bu yazıyı yayınlayarak ifşa etmenizi istiyorum. Artık Emniyet Teşkilatının yapısının da Türk Silahlı Kuvvetler gibi düzenli hale getirilmesini, -Sayın Alaettin Yüksel'in yapmaya çalıştığı gibi- siyasi baskılardan arındırılmasını, terfi ve tayinlerin Polis Şurası tarafından yapılacağı bir düzene geçilmesini istiyoruz.’’
ÇAĞRI
‘‘Ölümle şakalaşan bir kuşak yetiştirmemek için çocuklarımızı şiddetten uzak tutalım.’’
(Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT)
Paylaş