Türk belediyeciliğinde ’ilk’ler ve ilkeler

ESKİ ve yeni belediye yasaları, belediye başkanlarına tek başlarına ve denetimsiz çok büyük yetkiler veren ’sultanlık yasaları’dır.

Bütün belediye başkanları bu sultanlık ve benlik psikolojisine kapılırlar. Bu yasalara rağmen Ali Dinçer’i farklı kılan birinci özelliği bu ruh durumuna asla kapılmaması oldu. Ankara Belediyesi’ni, belediye çalışanları ile, ortak akıl ile, öne çıkmayan ve eşitler arasında birinci anlayışı ile yönetti.

O tam bir ekip adamıydı.

Bunun sonucunda Türk Belediyecilik anlayışına bir çok ilkeleri ve ilkleri koyan belediye başkanı oldu.

Türk belediyeciliğindeki bu ilkleri şöylece sıralayalım;

İlk yaya bölgesi Ankara’da, Sakarya Caddesi ve çevresinde oluşturuldu.

İlk tahsisli yol Ankara’da, Dikimevi-Beşevler arasında yapıldı ve yıllarca şehrin yükünü taşıdı

Türk projeci ve mühendislerinin hazırladığı ilk metro projesinin (Kızılay Ulus- Batıkent) temeli 9 Eylül 1980’de atıldı.

Çok sayıda yapı kooperatifinin bir araya getirildiği 55 bin konutluk Batıkent toplu konut projesi için kent kooperatifleri birliği Kent-Koop, Ali Dinçer’in önderliğinde örgütlendi ve kuruldu. Planlı altyapı, yol, su, kanal ve konut inşaatları başladı. Türkiye için model proje oldu.

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ

- Atatürk Orman Çiftliği sınırından başlayan, Hipodrom alanı, 19 Mayıs Stadı ve Gençlik Parkı’nı içine alarak eski TBMM önünden Ankara Kalesi’ne kadar uzanan Atatürk Kültür Merkezi Ulusal Müze ve Parkı, yeşil alan düzenlemeleriyle birlikte bu büyük proje O’nun zamanında şekillendi ve ilk yapım çalışmalarına başlandı. Ne yazık ki, hala asıl hedefine ulaşacak işler yapılmadı.

- En kıymetli belediye yani kamu arsalarını, bina yapmak için rant uğruna ona buna vermek yerine, bütün parasızlığa rağmen, yine kamu hizmetinde kullandı. Bir Abdi İpekçi Parkı rant avcılarının elinden böyle kurtarıldı. İçindeki büyük havuz da, herkesin sandığı gibi tekniğin gerektirdiği için değil, parasızlık yüzünden asfaltla yapıldı.

Keyfilik ve israfın karşıtı olan; hizmet ve yatırımların halkın ihtiyaç ve önceliklerine göre program, plan ve projeye dayalı olarak yapılması demek olan ’yerindelik’ ilkesini Türk Belediyecilik anlayışına sokan gene oydu.

Bütün bunlar; belediyenin borç batağında olduğu, personel maaşlarının aylarca ödenemediği, belediye işyerlerini hergün militanların veya güvenlik güçlerinin bastığı, grev ve günlük direnişin olağan sayıldığı 1978-80 arasında yapıldı.

Bütün bunlar parasızlık içinde ama projeye dayalı olarak, kaynakları hesap edilerek, mühendisi ile, işçisi ile, idarecisi ile bütün belediye çalışanlarının sahip çıktığı bir kararlılıkla, aceleye getirilmeden ama çabuk yürütüldü. İstisnalar dışında herkes, başkan ve çalışanları birbirine güvendi.

ALİ DİNÇER’DEN ÖNCÜ YOKTU

Böyle bir belediyecilik anlayışı Ali Dinçer’den önce yoktu, Ali Dinçer’den sonra da maalesef olmadı. O, belediye başkanlığına hangi kimlik özellikleriyle geldiyse öyle gitti. Başarılan işleri şahsileştirmedi. Asıl bu özelliği ile de ilk ve ’tek’tir.

Eylül 1980’de ayrıldığında kaynakları belirlenmiş, planlanmış ve projelendirilmiş, kararlılıkla yürütülen projeleri geride bıraktıÖ Beş parası yoktu. Hayatını kazanmak için Arabistan gurbetinde, şantiyelerde çalışmaya gitti.

Hasan F. MANİ

Türkmenlere destek

BUGÜN Ankara Tandoğan Meydanı’nda ’Türkmenlere Destek’ mitingi yapılıcak. "Irak Türkmen Cephesi 12 yaşında, şimdi Kerkük için yürüyor" sloganı ile herkesi 13.00’de Tandoğan’da buluşmaya çağıran Iraklı Türkmenler, sorunlarına çözüm aramak için destek bekliyorlar. Dün de ATO Sergi Salonu’nda açılan resim sergisiyle yine Iraklı Türmenlerin dramları gözler önüne seriliyor.

Türkmenlerin, ABD’nin Irak’ta uyguladığı zulmü protesto amacıyla önceki gün Konya’dan başlatılan yürüyüş, mitingin yapılacağı Tandoğan Meydanı’nda sona erecek.

Kabullenemiyorum

CUMHURBAŞKANI
adayı açıklandığında ilk aklıma gelen olay cumhurbaşkanı adayı olan beyin hanımının AHİM’e yaptığı türban şikayeti geldi.

Türkiye’yi, eşi AİHM’ye şikayet eden eden kişinin bu makama oturması ancak bizim ülkemizde olabilecek bir olaydır.

Hala aklım almıyor ve kabullenemiyorum. Bireysel tercih kelimesine sığınıp türbanı ve dindar cumhurbaşkanını (meclis başkanının ifadesi) kansız olarak ılımlı İslamı yerleştiriyorlar. Bir zamanlar biliyorsunuz bu beylerin hocaları (RP eski Genel Başkanı) "Kanlı mı olacak, kansız mı olacak, rejimi değiştireceğiz" diyorlardı, hayırlı olsun!

Bu da muhalefete ders olsun.

Biz 14 Nisanda "Çankaya laik olacak, laik kalacak" diye söz vermiştik.

Bu sözümüzde de duracağız. Gerekirse Çankayada’da milyonları toplayacağız.

H.Ş.

Ne zaman bitecek

ESKİŞEHİR
yolu üzerindeki Çayyolu Çağlayan Köprülü Kavşağı çalışmaları başlayalı yaklaşık bir yıl oldu, ama hala bir sonuç yok. Buna rağmen geçerken bakıyorum ve sadece 1 veya 2 işçi çalışıyor. Burada birçok araç sıkıntı çekiyor ve ara yolun bozukluğu yüzünden araçlar zarar görüyor. Yoksa bu proje de, metro hattı gibi ucu açık mı kalacak? Büyükşehir Belediyesi bu köprünün ne zaman biteceğini açıklarsa sevinirim.

Osman

Burak KOÇ


KISA...KISA...KISA...

ARJANTİN Caddesi tek yönlü bir hale getirilince Kuğulu Park’a doğru akan trafik çok hızlandı. Sürücüler hız sınırlamasına hiç uymuyor ve yaya geçişine izin vermiyorlar. Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü ile yaptığım konuşmadan yaya geçişini kolaylaştıracak hız kesicilerin sadece okul önlerine konulabildiğini öğrendim. Bir çözüm bulunmasını bekliyoruz.

Zaika GÜLEÇ

Yazarın Tüm Yazıları