2.Kafkas Kültür Festivali’nin yapıldığı Kars, Kafkasya’nın köklü tarihsel mirasına sahip. Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, ‘Artık Kars, Kafkaslar’ın yeni buluşma merkezi olmaya aday’ diyor. Özgün bir mimariye sahip Kars, bu festivallerle tarihsel ve kurumsal mirasını ayağa kaldırmak istiyor.
Dört gün süren etkinliklere yurtdışından epeyce yabancı konuk gelmişti. Kars’a gelenlerin sayısı 1000’i bulmuş. THY’den sonra Onur Air ve Atlasjet de her gün sefer yapmaya başlamış. Otel sıkıntısı başgösterince, Kars’a 54 km. uzaklıktaki Sarıkamış’ta yeni açılan Toprak Otel devreye sokulmuş.
Sarıkamış’taki kayak turizminin son gelişimini dikkatle izlemek gerekiyor.
ERMENİ BAYRAĞI
O kadar çok etkinlik vardı ki festival süresince... Alanlarda Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Rusya ve Slovakya halk dansları ekiplerinin hem kent meydanlarındaki, hem de Ani ören yerindeki oyunları (Özellikle Ani’de her ülke ekibi kendi bayrağıyla oyunlar oynayınca, girişteki surlara nöbetçi askerlerimiz de Türk bayrağını çekmişler hemen), belediye ile Anadolu Kültür’ün hayata geçirdiği Kars Sanat Merkezi’nde ‘Kafkasya’nın Genç Gözleri’, Mazlumağa Hamamı’nda ‘Gürcü Evi’ ve Global Heritage Fund’un (Küresel Miras Fonu) restorasyon tanıtımı, İstihkam Parkı’ndaKafkas Kadınları El Ürünleri Pazarı ve aralarında Ermeni filmi ‘Votka Limon’un da gösterildiği Kafkas Filmler Gösterisi dışında ‘Kars áşığı’ Norveç Büyükelçisi Hans Wilhelm Longua’nın özel davetiyle gelen ‘İnto Mito’ grubunun müzikleri hayli ilgi ve sempati topladı.
KARS KALESİ ONARILIYOR
Kars’ta bazı kişilerin Ermeni ekibine ve gösteriler sırasında ekibin elindeki Ermeni bayrağına dönük tepkileri hoş karşılanmadı; festival komitesinden bir üye ‘Ermeniler misafirimiz; bizim geleneğimizde konuğa karşı hoşgörü ve saygı vardır’ dedi.
Gözlendiği kadarıyla geçen yıla göre Ermeni ekibine daha sempatik davranıldığı dikkat çekti.
Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, küçük de olsa bazı tepkileri ciddiye almadığını belirterek, ‘Bu festivallerle zenginliğimizi öğreniyoruz.Barışın, dostluğun, kardeşliğin ve sınır ötesi işbirliğinin geliştirilmesine yerel düzeyde katkıda bulunmak istiyoruz’ diyor.
Kars’ın kültürel mirasına sahip çıkmaları nedeniyle Çekül Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen,TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci ve Kars’ta kişisel ilk restorasyonu gerçekleştiren merhum Tuncer Güvensoy’un adları birer caddeye verildi.
Bu arada, arkeolojik ve tarihi mirasın korunmasını uluslararası çapta kár amacı gütmeden yürüttüğü bildirilen ABD kökenli Küresel Miras Fonu (GHF), ODTÜ’nün hazırladığı projeyle Kars Kaleiçi başta olmak üzere üç Osmanlı evini, üç hamamı, Beylerbeyi Sarayı, Taşköprü ve Namık Kemal’in mutasarrıfken kaldığı dedesinin oturduğu evin restorasyonunu gerçekleştirecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediyenin işbirliğiyle gerçekleştirilen Fon’un projesinin başında İngiliz John Dreak ve ekibi bulunuyor. Projenin 5 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor. Dreak, Afganistan’da Taliban’ın top atışıyla tahrip ettiği Buda heykellerinin onarımında da bulunmuş. Kendisini ‘Keşiş’ olarak nitelendiriyor, ‘Bu hafta İsrail’e gidip döneceğim, Kars’ta başka kültürel projelere de el alacağız’ diyor.
Sezen Aksu Kars’tan köpek getirdi
Kentte renkli sahneler yaşanırken Kars Kalesi’nde üç gün üst üste ‘Anadolu Ateşi’nin gösterisi, Sezen Aksu, Kardeş Türküler ve Recep Ergül’ün konserleri vardı. En az onar bin kişinin izlediği konserler için Kars’taki emekli bir memur, ‘Kazım Karabekir, 82 yıl önce kente girdiğinden beri Kars Kalesi’nde bu kadar kalabalık toplanmamıştı’ diye takıldı bize.
Kardeş Türküler’in konserinde slogan atan bir gruptan 6 kişinin gözaltına alındığını öğrendik.
Turkcell’in kız çocuklarının okula gönderilmesini amaçlayan ‘Kardelenler’ projesine büyük destek veren Aksu’nun bu çerçevede Kars’a gelmesi, hayli övgüyle karşılandı. Geçen yıl Çıldır’da bir klip çeken sanatçı, artık kendisini bir ‘Karslı’ gibi gördüğünü söyledi. Konser sırasında kendisine ‘Minik Serçe’ diye coşkuyla sevgi gösterenlere, ‘Ben artık bir kumruyum’ dedi. Bu arada kaldığı otelin önünde gördüğü Kafkas kırması bir köpeği alarak İstanbul’a götürdü. Yeni köpeğine ‘Sezen’ adını vermiş Aksu...
Festivalin sunucusu Karslı sanatçı Hasan Karayol, önümüzdeki yıl 30 bin kişiyle bir Kafkas oyunu oynayarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek istediklerini söylerken, 75 yaşındaki İlhan Feyman, 11 Kasım’da trompetiyle kendisinin de bas bariton olarak bir başka rekorun sahibi olacağının müjdesini verdi izleyicilere.
‘Sezen Aksu Kars’a kadar gelirken, öteki Karslı sanatçılar neredeydi?’ diye sordu birçok Karslı sanatsever. Verdikleri isimler, Kars kökenli Yavuz Bingöl, Sinan Çetin, Tamer Karadağlı, Tayfun Talipoğlu ve Çağla Şikel... Bir dahaki festivalde kendilerini bekliyorlarmış kentlerine...
GÜNÜN SÖZÜ
‘(AB’nin kararından önce ‘Türkiye AB’ye mi ait?’konferansındaki konuşmasından) Ankara’da Anıtkabir’e giderek Atatürk’ü, Türk ulusu ve özellikle kadınlar için yapmış olduğu reformlar nedeniyle andım ve teşekkür ettim.’
(Alman tarihçi Dr.Udo Witzens)
GEÇMİŞİN SÖZÜ
‘Türkiye’nin AB’ye girmesine izin verilmezse kendimize yeni dostlar bulmak için başka tarafa bakabiliriz. Buna İslam dünyası da dahildir.’
(Recep Tayyip Erdoğan-5.9.2003, Wall Street Journal)
Mesaj panosu
MARMARA Üniversitesi yeni öğretim yılına bugün Sultanahmet’teki rektörlük binasında 11.00’de Süleyman Demirel’in vereceği konferansla başlıyor.
SODEV’in TÜSES’le düzenlediği ‘Sosyal Demokrasi Okulu’nun 13. dönemi bugün 18.00’de yapılacak törenle başlıyor. Salı ve perşembe günleri 18.30-20.30 arasında gerçekleştirilecek programlarda Deniz Kavukçuoğlu, Burhan Şenatalar, Erol Katırcıoğlu, Şule Daldal Necef, Ayhan Kaya, Can Baydarol, Turgut Tarhanlı, Yeşim Burul, Sevgi Uçan, Mehmet Kabasakal, Ercan Karakaş, Hüseyin Ergün. info@sodev.org.tr