KURBAN bayramında sıklıkla göz ardı edilen ancak önemli bir sağlık sorunu olan Kist Hidatik hastalığı ile ilgili halkımızı bilgilendirmeyi, hastalığı, seyrini ve önlemlerini aktarmayı Türk Toraks Derneği olarak borç biliriz" diyor, derneğin genel başkanı Prof. Eyüp Sabri Uçan ve Genel Sekreter Doç. Çağlar Çuhadaroğlu...
Türk Toraks Derneği’nin Solunum Yolu İnfeksiyonları Çalışma Grubu’nun uyarı ve önerilerini şöyle sıralıyorlar:
Hidatik kist, halk arasında ’köpek kisti’ diye bilinen, Echinococcus cinsi parazitlerle bulaş sonucu meydana gelen bir hastalıktır.
Kisti taşıyan dana ve koyun gibi hayvanların denetimsiz olarak kesimi ve kesim artıklarının ortada bırakılması sonucu tüm doğaya yayılır.
Parazitle enfekte olmuş otçul hayvanların (dana, koyun vb) etlerini, özellikle iç organlarını yiyen köpek, tilki, çakal, kurt gibi hayvanların ince bağırsağında serbestleşen protoskoleksler (parazit öncülleri), bağırsak mukozasına yapışıp 612 haftada erişkin hale gelirler. Erişkinlerin yumurtaları daha sonra dışkı ile doğaya yayılır.
Otlarken bu parazit yumurtalarını yutan ya da iyi yıkanmamış sebze, salata vb ile beslenen ara konaklara (otçul hayvanlar ve insan) bulaşır.
Yumurtalardan çıkan larvalar kan yolu ile başta karaciğer ve akciğer olmak üzere birçok organda kistler oluşturur.
Türkiye, kontrolsüz hayvan kesimlerinin yaygın oluşu ve kırsal bölgelerdeki denetimsiz hayvan yetiştiriciliği gibi nedenlerle, bu hastalığa en sık rastlanan ülkelerden biridir.
Avcılar, deri/kürk sektöründe çalışanlar, tarım çalışanları, hayvan yetiştiricileri, çiğ veya parazitli etlerle köpek besleyenler ve iyi yıkanmamış çiğ sebze, salata vb yiyenler risk altındadır.
İlaç tedavisi istenilen başarı düzeyinde olmayan bu hastalıkta kesin tedavi cerrahidir. Kist sayısı çoksa veya yerleşim yeri uygun değilse cerrahiden faydalanamayabilir.
İnsan gibi ara konakların enfekte olması için bir yumurtayı ağız yoluyla alması yeterlidir.
Yumurtalar dış ortamda yıllarca canlılığını koruyabilir.
BAZI ARA KONAKLAR
Eğer köpeklerinizi söylediğiniz kadar çok seviyor ve insan sağlığına özen gösteriyorsanız!
Köpeğinizi yılda en az iki kez veterinere götürünüz, aşılarını düzenli yaptırınız. Köpeğinize hiçbir zaman çiğ et vermeyiniz. Ya iyi pişmiş gıdaları ya da özel köpek mamalarını tercih ediniz.
Özellikle kırsal bölgede yaşıyorsanız, köpeğinizi, hayvan leşlerine ulaşabileceği alanlardan uzak tutunuz.
Biliyor musunuz
İSTANBUL Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras’ın, Bergama ve Kaz dağları ile gündeme gelen altın arama faaliyetlerinin çevreye ve ülke ekonomisine verdiği zararların araştırılması için TBMM’ye verdiği önergeyi, CHP, DSP ile Tunceli milletvekilleri Şerafettin Halis (DTP) ve Kamer Genç’in (bağımsız) imzaladığını...