İstifa oyunu

ERZURUM’dan bir doktor, bir ‘oyun’a dikkat çekiyor: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ikisi profesör, 7’si doçent 9 öğretim üyesi istifa etmişti.

Van, Bolu, Kayseri’den istifaların devam edeceği anlaşılıyor. Meslektaşlarımızdan istifa edenlerin sayısının 150’yi bulacağını anlıyoruz. Ardından Van Tıp Fakültesi’nden 2 profesör, 5 doçent ve 1 yardımcı doçentin istifa ettiğini de gazetelerden okuduk.

Van’dan istifa edenler, üniversitede yaşanan olayları bahane ederek, konuyu saptırıyorlar.

Dikkatleri başka yöne çekmek istiyorlar.

Doğrusu, Erzurum’dan 9, Van’dan 8 doktor istifa ettiriliyor ve büyük kentlerdeki Sağlık Bakanlığı’na ait Eğitim Araştırma Hastaneleri’ne ‘transfer’ ediliyor. Hem kendilerine ‘şef’ ve ‘şef yardımcısı’ kadroları verilerek.

Erzurum ve Van sağlık sorunlarının en çok yaşandığı iki kent... Doğu’dan kaçış bakanlık eliyle teşvik edilmiyor mu?

Bu durum Doğu’da çalışan insanları isyan ettiriyor. Bakanlık’taki siyasi kadrolaşma uğruna Doğu’daki üniversite hastenelerinin içi boşaltılıyor. Hem de Sağlık Bakanı Prof. Recep Akdağ marifetiyle...

Ve bu bakan, sözde Doğulu, sözde Erzurumlu ve de hem de Dadaş!..

Akdağ, Doğu’da 9 milyar lira maaşla çalışmaya doktor bulamadıklarından yakınıyor.

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu.

Ataköy örneği unutulmasın

EMLAK vergi değerlerinin yüksekliği ve oransızlığı bir anda ortalığı karıştırdı.

Maalesef her beyan döneminde bu tür tartışmalar yaşanıyor. Takdir komisyonlarındaki, Belediye, Ticaret Odası ve vergi dairesi temsilcileri değerleri yüksek tutmak isterken, muhtarlar hep karşı çıkar.

Örneğin 2002 ve 2004 yıllarında Ataköy’de bazı değerlerin %300-600 arasında yükseltilmesi, muhtarların yargıya gitmesi sonucu makul bir orana (%100 gibi) çekilmişti. Mahallelerine sahip çıkan muhtarlar yüksek bedellere karşı geçen Temmuz ayında itiraz ederek değerleri rayiç oranlara indirdiler.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ‘Beyoğlu-Hakkari’ beyan değerlerinin aynı miktarlarda olması nedeniyle gazetecilere ‘İlgili birimlerin itiraz hakkını kullanabilir’ diyor.

İtiraz süresi geçen temmuz ayında bittiğine göre buna kim itiraz edebilecek? Mahkemelerin nasıl çalıştığı bilinirken, ‘alacağına şahin, vereceğine karga olan’ devletten alacağını bugüne kadar kim geri almış ki...

Belediyeler arasında ortak bir bedeli belirleyecek bir makam yoksa her iki yılda bu tablo ile karşılaşacağız.

GS-FB maçına öneri

CANSIZKUŞ isimli web sitesinden GS ve FB’ye fair play çağrısı!

Galatasaraylı futbolcular FB forması giyerek, Fenerbahçeli futbolcular da GS forması giyerek maça çıksınlar! En azından, maçı bu şekilde oynayamasalar da futbolcuların ısınmaya çıkarken bu örnek davranışı göstermeleri gerekir.

Biz çok iyi biliyoruz ki, Aziz Yıldırım ve Özhan Canaydın bu konuya hassasiyetle yaklaşacaklar ve tüm spor medyası da kendilerine destek verecektir.

Bugün alışveriş yok

İLK kez 25 Kasım 1992’de Kanada’da gerçekleştirilen Buy Nothing Day/Satınalmama Günü etkinliklerine 75 ülke katılıyor. Konserler veriliyor, alışveriş merkezlerinde alışveriş yapılmayan bölgeler oluşturuluyor, kredi kartları imha ediliyor.

Satınalmama Günü sebebiyle Tüketiciler Birliği şu soruyu soruyor: ‘Bugün 24 saat boyunca hiçbir şey satın almayarak tüketim canavarını bir gün için zincirleyebilir misiniz?’

Sağlıksız nesil

MALTEPE Belediyesi ve Marmara Üniversitesi, ‘Sağlıklı Nesiller için Sağlık Taraması Kampanyasıçerçevesinde bir araştırma yapmışlar. Araştırma sonuçları oldukça vahim. 36 bin 562 öğrenci üzerinde yapılan kontrollerde 24 bin 305 öğrencinin diş sorunu olduğu ortaya çıkmış. Öğrenciler, Dünya Sağlık Örgütü standartlarında, 21 farklı muayeneden geçirilmişler. Öğrencilerde en çok görülen diğer rahatsızlıklar ise göz (2.302), ortodonti (1.450) parazit (1.200) ve kalp (844). Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse, ‘Ülkemizde ilk defa bu kadar geniş kapsamlı bir tarama yapıldı. Böylece ileride kalıcı olabilecek rahatsızlıkların erken teşhis ile tedavileri yapılıyor. Ayrıca bu sonuçlarla aile hekimliğinin altyapısını da oluşturuyoruz.’ diyor.

Defineciler K.Ayasofya’da

EMİNÖNÜ’den bir grup esnaf bildiriyor: Küçük Ayasofya Mahallesi Kadırga Liman Caddesi Şehit Çeşmesi Sokak No:2’deki tarihi yapının içinde gizli gizli kazı yapılıyor ve çıkartılan ne ise saat 20.00-21.00 gibi kamyon yanaştırılıp götürülüyor. Bu binaya sokağın içindeki yan kapıdan giriyor ve yüklemeyi de buradan yapıyorlar. Sözkonusu yerde tarihi sur ve kemerler mevcut. Biz burada olanlardan endişeliyiz.

MEB ile yargı karşı karşıya

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, Van Rektörü Prof. Yücel Aşkın’ın tutuklanmasından söz ederken, ‘Hiç kimse la yüs’el (sorumsuz olma ayrıcalığına sahip) değil. Adalete, yargıya güvenmek zorundayız’ dediğini hatırlatarak, bu sözlere katıldığını belirtiyor ancak aşağıdaki sorulara da açıklık getirilmesi gerektiğini söylüyor:

YÖK yasasında değişikliği gündeme aldığınızda devletin hangi kurumları karşı karşıya geldi? Bunun sorumlusu kimdir? Cumhurbaşkanı tarafından reddedilen yasalarda, Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik siz ve partiniz tarafından yapılan açıklamaların, devletin kurumlarını karşı karşıya getirmenin dışında başka bir anlamı var mıdır? Bakanlığınız bürokratlarının yargılanması için izin vermeyerek, acaba hangi kurumları karşı karşıya getirdiniz? Görevden aldığınız kişileri, göstermelik olarak göreve döndürüp tekrar görevden almanız, yargı ile bakanlığı karşı karşıya getirmek değil midir? Siz dünyayı takip eden bir bakansınız, bana, AB ülkelerinde veya diğer ülkelerde 8 kez görevden (Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak) alınmış bir bürokrat gösterebilir misiniz? Bakanlık üst düzey bürokratlarından (isim ve görev statüleriyle birlikte) hangilerine kaç defa yargılanmaları konusunda sizden izin istendi ve siz bu istekler karşısında ne yaptınız?’

Bir bebek böyle öldü

KÜTAHYA’
nın Emet ilçesinden Şoförler Odası Başkanı Ahmet Kaymak anlatıyor:

Kızım Hafise Durmaz’ı doğum için Emet (Kütahya) Devlet Hastanesi’ne kaldırdık. Doğum doktoru, ebeye ‘Her şey normal, doğumu yaptırabilirsin’ diyor. Normal bir doğum oluyor; ve bir kız torunumuz dünyaya geliyor, 4 kilo... Sevinç içindeyken, bir süre sonra kızım bebeği emzirirken, hanımım kundak içinde kan görüyor. Bebeğin göbeğinden kan boşaldığı anlaşılıyor. Bize söylendiğine göre, kordon bağı kesilirken damarlar da kesilmiş, Emet’te bebeğe verilecek kan yokmuş, aynı zamanda bakacak bir damar uzmanı da... Hemen Tavşanlı’ya gidin, dediler. Tavşanlı Devlet Hastanesi’nde bebeğe kan verildi. Ancak ‘damar patlamış’ dediler, çok kan zayiatına uğramış ve hemen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne gitmemizi salık verdiler. Ama ne yazık ki, bebeğimiz kansız kaldığından, beyni, böbrekleri yani bütün fonksiyonları etkilendiğinden bebeğimiz kurtarılamadı.

Emet’teki doğum doktoru, kendisine acil nöbeti yazıldığı için doğumu ebeye bıraktığını söylüyor. Müdahale edilebilseydi çocuk yaşayacaktı. Nitekim üniversitenin üç sayfalık raporunda bu durum anlatılıyor.

Hastanelerdeki özensizlik, ihmalkarlık bu tür vakalara yol açıyor. Biz bundan bir şey beklemiyoruz. Sadece başkasının canı yanmasın diye anlatıyorum bütün bunları. Belki uyarı olur.

‘Kafa-kol ilişkileri’

CHP
PM’ye seçilen Türk Alman Dostluk Federasyonu Genel Başkanı Ali Kılıç, Avrupa Parlamentosu Dış Politika Komisyonu Başkanı Elmar Brok’un sözlerine karşı farklı bir tepki getirdi.

Almanya’nın yeni Başbakanı Angela Merkel’in seçim öncesi sözlerinden çark ederek, Paris’te yaptığı açıklamada, Türkiye ile stratejik bağların AB için önemli olduğunu dile getirmesinin önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Kılıç, ‘Ancak görülen odur ki, uluslararası ilişkilerde ulusal politika uygulanmaz ise Elmar Brok’un yaptığı gibi açıklamalar gelmeye devam eder’ dedi.

Aynı zamanda Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi üyesi olan Brok’un, ‘Türkiye’nin, tüm şartları yerine getirmesi halinde bile otomatikman tam üye olmasının mümkün olmadığı’ açıklamasına işaret eden Kılıç, ‘Avrupa ülkeleri, diğer ülkelerle yaptığı görüşmelerde ulusal bir politika uygulayarak kendi ulusal çıkarlarını ön planda tutuyorlar. Bizde ise, deyim yerindeyse ‘kafa-kol ilişkileri’ kullanılıyor. Durum böyle olunca, AB yoluna set çekmek isteyenlerin sesi gürlüyor’ diye konuşuyor.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın dış politikada tutarsız bir tavır sergilendiği açıklamalarına dikkat çeken Kılıç, ‘Elmar Brok’un açıklaması, Sayın Baykal’ı bir kez daha haklı çıkartmıştır’ vurgulamasını yaptı.

Emlak bedelleri

TARTIŞMA
konusu olan Emlak Vergisi denilen şey Emlak Vergisi’nin cüzi bir parçasıdır. Ve arsa metrekarelere ile ilgilidir. Esas Emlak Vergisi’ni yükselten ve Hakkari’de de İstanbul’da da aynı olan Maliye Bakanlığı’nın her yıl, yıl sonunda yayınladığı emlak metrekare inşaat maliyet bedellerini gösterir cetvele bakınız.

Maliye Bakanı niye şaşırıyormuş. Belediyeler ne yapsın? Belediye memurlarının suçu neymiş?

Mustafa AKSU-GÖYNÜK-BOLU

MESAJ PANOSU

ANKARA
Hastanesi’nin bir grup çalışanından: Hastanemizde bir grup ülkücünün estirdikleri terörün bitmesini ve hem raporla hem KKTC, Azerbaycan gibi ülkelerden çalışma gibi sebeplerle askere gitmeyen kişilere dur denilmesini istiyoruz.

Biliyor musunuz

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Aralık ayı başında Zabeel Parkı’nın (Dubai) açılışına katılacağını...

İSTANBUL Kız Lisesi mezunlarının, Şapka Devrimi’nin 80. yılı nedeniyle, bugün saat 11.00’de Taksim Atatürk Anıtı önünde toplanacaklarını...

KIRIM Tatar Türkleri Kültürevi’nde, Türk Ortadoks Patrikhanesi Sözcüsü Sevgi Erenol’un bugün ‘Patrikhane’ konulu bir söyleşi yapacağını (0-212 534 92 31)...

İSTANBUL Ticaret Üniversitesi tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek V.Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu’nun bugün başlayacağını (0-216 553 94 22)...

İSTANBUL Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin 29 Kasım’da 55. kuruluş yıldönümünü kutlayacağını, iki gün sürecek etkinlikler çerçevesinde; Türkiye’de Medyanın Dünü, Bugünü, Yarını konulu paneller düzenleneceğini (0-212 440 03 01)...

ULUSLARARASI Milli Ekonomi Modeli Kongresi’nin yarın Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde başlayacağını (0-212 296 30 55)
Yazarın Tüm Yazıları