İNSAN Hakları Avrupa Sözleşmesi (İHAS) 1953’te yürürlüğe girdi. Türkiye, bu sözleşmeyi 18.4.1954’te dokuzuncu devlet olarak onayladı. Bugün, İHAS’a taraf olan devlet sayısı 45... Belçika, Fransa ve İtalya, Türkiye’den çok sonra 1990’dan sonra bu sözleşmeyi imzaladılar.
Ülkemiz, bireysel başvuru hakkını 1987’de, İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisini de 1989’da tanıdı.
Gerçek demokratik bir siyasal rejimin en güçlü güvencesi sayılıyor İHAS... Hukukun üstünlüğü konularında ortak bir mirası paylaşan Avrupa devleti sıfatıyla İHAS’a taraf olan Türkiye, insan hakları ve demokrasi açısından önemli bir deneyim kazandığı ve birikime sahip olduğu halde, reformları demokratik kurumlara yansıtamıyor. Demokrasi adına izlenen yol ve yöntem İHAS’ta öngörülen ‘gerçekten demokratik rejim’ ve ‘hukukun üstünlüğü’ hedeflerine yabancı kalıyor.
Bunları neden hatırlatıyoruz.
HİÇ Mİ ÖNEMİ YOK
İstanbul’da Avrupa Konseyi, Türkiye Barolar Birliği, Marmara Üniversitesi, İstanbul Barosu ve İnsan Hakları Eğitiminin On Yılı Ulusal Komitesi tarafından düzenlenen ‘İnsan Hakları Kurultayı’ iki günden beri sürüyor; APO ve Timurtaş davaları, ölüm oruçları, gözaltında kaybolma ve kürtaj gibi konular tartışılıyor.
Kurultaya Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ve Yargıtay Başkan Erarslan Özkaya başta olmak üzere çok sayıda hukukçu, insan hakları savunucuları, öğretim üyeleri ve avukatlar katılıyor. Bunların en az 20’si dışardan gelmiş hukukçu profesörler...
İstanbul’daki 11 (Türkiye’de 29) hukuk fakültesinden temsilciler; kamu ve özel hukuk alanında bir komisyon oluşturarak, uyum yasaları çerçevesinde bundan sonra yeni çıkacak tasarılar üzerinde nasıl katkı sağlanabileceği konusunda görüş belirtiyorlar.
Eurovision yarışması sırasında, İstanbul’da bir uluslararası hukuk toplantısının düzenlenmesinin hiç önemi yok mudur?
HÜKÜMETTEN KİMSE YOK
Ne yazık ki, toplantıya davetli oldukları halde Başbakan dahil hiçbir bakan katılmıyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de yok. Bırakın katılmayı, bir kutlama mesajı bile gönderilmemiş. Sadece Cumhurbaşkanı A.Necdet Sezer’in, 50’nci yılında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ilkelerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma tasarısında yer alan öğelerle örtüştüğünü kaydeden mesajı yoğun şekilde alkışlanıyor. Strasbourg’daki AİHM’den başkan Prof. Dr. Luzius Wildhaber dahil 10 mahkeme üyesinin de kurultaya katılmaları, AB kapısındaki Türkiye için önemli bir itibar vesilesi sayılıyor.
AİHM’de Türkiye ile ilgili yüzlerce davanın bulunduğu düşünülürse hükümetin bu protestosu neden? Kurultay üyelerine pazar akşamı Perapalas’ta davet veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da kendi yemeğine gelmemesi dikkat çekiyor.
ÖZOK’A MI KIZDILAR?
Kime tepki gösteriliyor?
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok’un,Başbakan’a yönelik ‘İmam hatip mezunu Başbakan’ı içime sindiremiyorum’ diyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok’a mı? Özok, bu sözleri bireysel olarak söylediğini açıklamak zorunda kalıyor.
Yeni Anayasa değişiklikleri arasında yeralan 90. maddede; ‘insan hakları ve özgürlükleri’ açısından Türk yasaları ile uluslararası sözleşmeler arasında bir çatışma çıktığı zaman, yasalarımızın değil insan haklarını ilgilendiren uluslararası sözleşmelerin kabul edileceğinin benimsenmesinin, böyle uluslararası bir toplantının önemi bakımından hiç değeri yok mudur?
Eurovision’da adalar unutuldu
EUROVISION şarkı yarışmasınının organizasyonu başarılıydı. Organizasyon ve prodüksiyon muazzamdı. Bir müzik adamı olarak bugüne kadar 3 Eurovision’a katıldım. Yalnız bir şey dikkatimi çekti. Tanıtım için milyon dolarlar harcanırken İstanbul’daki Adalar’a bir 10 dolar bile ayrılmadı. Ölüdeniz, Kızkulesi ve Galata Kulesi 4’er kez gösterilirken Adalar bir kez bile gösterilmedi. Böyle şahane bir güzelliğe sahip adalar maalesef unutuldu. Nino VARAN
Biliyor musunuz
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun, Fener-Balat semtlerinin rehabilitasyon çalışmalarını incelemek üzere bölgede gazetecilerle dolaşırken; eşinin Balat’taki akrabalarının evini aramak üzere özel bir ziyaret için İstanbul’a gelmiş olan Yunanistan Kültür Bakanı Dimitri Avramaopoulos ile tesadüfen karşılaştığını; bu durumda konuğun gelişinden haberdar edilmeyen Mumcu’nun beraberindeki bakanlık yetkililerine kızdığını... CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun’un; mısır, soya ve pamuk gibi ABD ve Arjantin’de üretilen ‘transgenik ürünlerin’ Türkiye’ye serbestçe giriş yaptığı iddialarının doğru olup olmadığını sorduğunu... CHP Gençlik Kolları’nın; 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayan ‘Bağımsızlık Yürüyüşü’nü yarın Genel Merkez binasından Anıtkabir’e doğru devam ettireceklerini açıkladıklarını... Biliyor musunuz?
GÜNÜN SÖZÜ
‘Bir ülkenin gelişmesi, yeni çıkan kanunlarıyla değil, eski kanunların elenmesiyle ölçülür.’