Yaklaşık 90 yıl önce verilen bağımsızlık savaşını taçlandıran 29 Ekim, aklın ve bilimin öncülüğüyle çağdaş dünya içinde yer almamız için onurla yürüyeceğimiz yolun açıldığı gündür. Bu yolu, 85 yıldır Türk Devrimi aydınlatmaktadır. Ancak laik cumhuriyetimizin 85. yılında bu aydınlanma yolunu karatmak için harcanan çabaları da görmezden gelemeyiz. Türk Devriminin kazanımlarıyla varlık gösterenler, bu kazanımları yok sayarak, akıl ve bilimdışı tartışmalara konu yaparak, devrimlerle hesaplaşmayı sürdürmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün öncüsü olduğu Harf ve Dil Devrimleri de bu tartışma ve hesaplaşmaların odağı yapılmaktadır. Türkiye Büyük Meclisi’nce 1 Kasım 1928’de 1353 Sayılı Yasayla kabul edilen Harf Devrimi’nin, geçmişle bağları kopardığı, ulusu bir gecede okuryazar olmaktan çıkardığı gibi akıl ve bilimdışı olduğu kadar gülünç de olan savlar, bu yıl 76. yılını kutladığımız Dil Devrimi için de söylenmektedir. Oysa cumhuriyetten önce Arap ’abece’sini kullanan ulusumuz, ne bu abeceyi ne de Arapça ve Farsça’nın boyunduruğu altındaki Osmanlıca’yı kullanabiliyordu.
1.10.1928’de yapılan Harf Devrimi, Türkçe üzerindeki boyunduruğu kaldıran ve bilinçle yapılan bir devrimdir. Bu devrimle her yaştaki insan tez zamanda okumayı ve yazmayı öğrenmiş, cumhuriyetin getirdiği yeniliklerle geçmişteki yaşamını karşılaştırma olanağı bulmuştur. Durum böyleyken kendini aydın olarak tanımlayan ya da devrim karşıtlığından çıkar sağlama umudu olan bir kesim, Türk Devriminin her aşamasını olduğu gibi, Harf ve Dil Devrimleri’ni de tepeden gelen dayatmalar olarak nitelemeyi sürdürmektedir.
1.10.1928’de kabul edilen Harf Devrimini hálá tartışma konusu yapmak, boşa zaman harcamaktır; ne yazık ki boşa harcanan bu zaman ve emek, yarınımızın güvencesi olan çocuklarımızın Türk Devrimine olan güvenini sarsmaktadır. Oysa çocuklarımızın geleceği için devrimlerle hesaplaşmaktan daha önemli ve ivedi görevlerimiz vardır. Ulu önder Mustafa Kemal, bu görevleri Söylev’inde açıkça göstermekte, karşılaşacağımız engelleri aşma yolunu da açıkça belirtmektedir.
Harf Devrimiyle edindiğimiz yeni yazımız, söylenenlerin tersine, geçmişle bağlarımızı sağlamlaştırmış, kültürel değerlerimizi daha iyi anlamamızı sağlamış; Dil Devrimiyle bilim ve sanat dili olan Türkçemiz de kendimizi doğru anlatma, dışımızda yaşananları doğru anlama yolunu açmıştır. Geçmişte kullanılan Arap abecesi aracılığıyla halkın inançları kullanılmış, bu abeceye dinsel anlam yüklenerek ve her metin kutsallaştırılarak okuryazar olmayan halk kandırılmıştır. Harf Devrimi, halkın inancını kullanma yolunu sonsuza dek kapatmıştır. İşte 2008 Türkiyesinde yaşanan birçok sıkıntının, devrimlerle hesaplaşmanın temelinde yatan budur.
Harf Devrimi, yazının inançla hiçbir ilişkisi olmadığını kanıtlayan; Türkçenin olanaklarını görme ve kullanma bilincimizi güçlendiren görkemli bir devrimdir.
Biz; Atatürk’ün kurduğu 85. yaşındaki laik cumhuriyetimize olduğu gibi, Atatürk’ün başlattığı Harf ve Dil Devrimleriyle ivme kazanan ve bir bütün olan Türk Devrimine de sonsuza dek sahip çıkacak, her durum ve koşulda Türk Devrimini bilimsel akılla savunacağız! Bu duygularla laik cumhuriyetimizin 85. yaşını, Harf Devriminin 80. yılını kutluyoruz! DİL DERNEĞİ
Aktif Dağıtım, Garanti’den gelen kartımı yedi mi
GARANTİ Bankası müşterisiyim. ’Shop&Miles Platinum’ kredi kartı sahibiyim. Kartımın süresi Ekim 2008’de bitti. Garanti Bankası 29 Eylül 2008 tarihinde yeni kartımın Aktif Dağıtım şirketi aracılığıyla gönderildiğini bildirdi. Kartımın gelmesi gereken yeni adresimi Aktif Dağıtım’a belki 50 defa ilettim. Yeni adres kaydımı Garanti Bankası’na da bildirdim.
Her defasında dağıtım şirketinden ’kaydınızı yaptık geliyor’ yanıtı aldım. Bir ay geçti Aktif Dağıtım hala kartımı yeni adresime getirecek.
Garanti gibi bir bankaya müşterisini oyalayan böyle bir dağıtım şirketi yakışmıyor.
Uğur ERGAN
GÜNÜN SÖZÜ
"(Yaşar Seyman’ın oğlunun düğününde CHP’li milletvekillerine...) Karayalçın’ı Ankara adayı yaparak büyük iş başardınız. Deniz Bey keşke Zeki Sezer’i de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapsa. Sezer’i İstanbul’a önerirse soldaki ayrılık biter."