CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması isteğiyle verdiği önergesinde; Gazi Yerleşkesi’nin Başbakanlığa devrini soruyor. Nazlıaka’nın önergesi şöyle:
Atatürk’ün kurduğu Orman Çiftliği ile özdeşleşen Orman Genel Müdürlüğü’nün Gazi Yerleşkesi’nin, Başbakanlığa devredileceğine yönelik haberler kamuoyuna yansımıştır. Bir çok ağaç türüne ev sahipliği yapan alanın, doğal yapısıyla korunması Türk ormancılığı ve Ankara adına da büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda; - Orman Genel Müdürlüğü Gazi Yerleşkesi’nin Başbakanlığa devredildiği doğru mudur? Bu devir işlemi hangi tarihte ve nasıl yapılmıştır? - Söz konusu alanın Başbakanlığa ya da Başbakanlığın belirlediği bir kuruma devredilmesine neden ihtiyaç duyulmuştur? Alan hangi amaçla kullanılacaktır? - Gazi Yerleşkesi’nin devir kararı ile TOKİ’nin bir ilgisi var mıdır? Söz konusu alanın TOKİ yoluyla yapılaşmaya açılması gündemde midir? - Gazi Yerleşkesi’ne yeni bir Başbakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı kampüsü yapılması planlanmakta mıdır?
Durumumuz acildir
ÇANKAYA Akpınar Mahallesi Kepekli Kavşağı civarında, Konya yolu ile Akpınar 820. sokak arasında kalan imarından şüphelendiğimiz inşaat başlamış bu inşaat başladıktan kısa bir süre sonra 820 no’lu sokakta çökmeden dolayı kapatılmış durumu Çankaya Belediyesi’ne bildirmiştik. Cevap olarak ancak iki ay sonra ‘herşeyin yasal olduğu’ yazısı gelmişti. Meğer inşaat sırasında zemine çaktıkları yola paralel kazıklar yüzünden inşaatın üstünde bulunan boş arazi kayalıkları ve doğalgaz boruları yola çökmüş, yol bu yüzden kapatılmış. Aynı tarihte en üstte bulunan Güneş Apartmanı’nında temelleri bu kazıklar yüzünden oynatılmış bina yavaş yavaş yan yatmaya başlamıştır. İki gün önce belediye ekipleri sokağımıza gelip araştırma yaptı. Kaymaya başlayan bina boşaltılmaya başlandı. İnşaatın çaktığı ve belediyenin denetlediği(!) kazıklar yüzünden evlerimizde rahat oturamıyoruz. Binamızda çatlaklar oluştu. 10’a yakın apartman risk altındadır. Defalarca uyarmaları ve konu yargıya taşındığı halde inşaat neden devam ediyor. Akpınar Mahallesi 822. Sokak 12 no’lu bina adına Mehmet DEĞİRMENCİ
4 bin 600 denetçi ile 500 bin yer denetlenmez
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman uyarıyor: Bakanlıkta bulunan gıda denetim elemanları sayısının 4 bin 600 civarında olduğu düşünüldüğünde, yaklaşık 500 bin gıda üretim ve satış yerlerinde ne ramazanda ne de daha sonrasında etkin denetim yapılabilir. Ramazan ayında gıda güvenliği denetimlerini sıklaşacağı haberleri olumlu bir adım, ancak yeterli değildir. Gıda güvenliği sorunları bir aya mahsus bir sorun değil. Güvensiz gıda tüketmenin sonucunda yaşanacak riskler de aynı. Denetimlerin 12 ay boyunca tüm tüketicileri koruyacak etkinlik ve sıklıkta yapılması lazım. Bakanlığın başına ‘gıda’ kelimesi geldi, bunu gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Bakanlığın rakamlarına göre, gıda güvenliğinin sağlanmasında görev alan üç meslek grubu içinde, gıda mühendislerinin oranı yüzde 6’yı bulmuyor. Öncelikle bunun düzenlenmesi lazım. Halen konusu gıda ile ilgili olmayan kişilere de iki gün kurs verilip, ‘denetçi yetkisi’ veriliyor. Gıda güvenliği anlamında henüz yetkisi olmamasına rağmen, belediyelerin zabıtalar kanalıyla bu işi yapmaya çalışması, özel birikim gerektiren denetimlerin zabıtalarca yürütülmesiyle istenen faydanın sağlanamaz.
KISA... KISA...
ÇANKAYA Belediyesi’ne... Gaziosmanpaşa mahallesi Kennedy Caddesinde Attar Sokak ile Tahran Caddesi arasında bir adet çöp konteyneri yok. Geçen gün bir adet geri dönüşüm kumbarası getirildi. 133 no’lu binanın yanına koydurduk ve teşekkür ettik. Fakat adı geçen arada o kumbaranın yanına ve aşağıya kadar çeşitli aralıklarla birer adet çöp konteyneri da çaba konamaz mı? Kadir ÖZHAYAT
Günün sözü
“Kendi kalbini yenebilmek zaferlerin en güzelidir.” (La Fontaine)