Paylaş
Edirne'de hafta başında Trakya Gazeteciler Derneği'nin düzenlediği üç günlük 'Uluslararası 1. Sınır Ülkeler Gazeteleri Sempozyumu'nda dostluk rüzgárları esti.
Türkiye-Yunanistan-Bulgaristan arasında yaşanan bahar havasına Yunanistan'dan 8, Bulgaristan 16 ve Türkiye'den de 20 medya mensubu katıldı.
Asırlık düşmanlıkların ardından dostluk ve barış çağrıları yinelendi.
Gazeteciler, Türkiye'yi daha iyi tanıdılar...
Rakılar içtiler, Kültür Bakanlığı'nın ilk kez Edirne'de kurduğu 'Kültür Bakanlığı Edirne Roman Halk Müziği Topluluğu' eşliğinde üç ülkenin yerel sirtaki, horo ve çiftetellisini oynadılar.
Balkanlar'ın kokusuyla hasret giderildi. Ortak tutum ve davranışlar hep aynıydı; öyküler ve şarkılar... Sadece şarkıların sözleri farklı dillerdendi.
Yunan MEGA TV programcısı Vaggelis Vasiliadis, AB bünyesindeki işbirliği ve eğitimin gelişmesi için ayrılan fonlardan yararlanmak amacıyla ortak girişim yapılmasını öneriyordu.
Deniz Demirkent, birbirimizle tanışmamızın zor olduğunu vurgulayıp, bunda AB faktörünün etkisinin göz ardı edilemeyeceğini belirtirken, ‘‘Vizyonumuz gelişecek, basın özgürlüğü konusunda birbirimize destek vereceğiz’’ dedi. Ardından şöyle bir saptama yaptı:
‘‘Türk toplumu, İtalya'daki tüm futbolcuları bilirken Yunanistan ya da Bulgaristan'daki ünlü bir futbolcuyu ya da sanatçıyı tanımıyor. Benzer şekilde komşu ülkeler de bizi tanımıyor. Bölgelerarası medya güçlendiği ve işbirliği yaptığı sürece bu bilgilenme süreci hızlanacak, beraberinde dostluk ve barışı getirecektir.’’
Hasan Yılmaer, sempozyumun en esprili konuşmasını şöyle yapıyordu:
‘‘Gençliğimde Büyükada'daki aşkım bir Rum kızıydı, adı Eleni'ydi. Şimdi Eleni'yi arıyorum. O duymasa da bir selam söyleyin Atina'ya doğru. Muhakkak bu selamı hissedecektir.’’
VİZE KALKSIN
Bulgaristan Milli Radyosu'ndan Milan Beltchev, ‘‘Bu sempozyumun, ilişkilerin geliştirilmesinde çok büyük bir adım olduğunu’’ söylüyordu.
Behiç Günalan, ‘‘Bundan sonra barışı kışkırtalım lütfen’’ diyordu.
Dost gazeteciler ilginç mesajlar veriyordu:
‘‘Çılgın silahlanma yarışına artık son verilmelidir... (Özellikle Yunanlılardan) Irkçılar, neo-naziler ve bozkurtlar bu dostluk dışında tutulmalıdır. Geçmişteki önyargılardan uzak durulmalıdır. Üç ülkenin insanları, istedikleri ve doğdukları ülkelerde yaşayabilmelidir. Keşan, gerektiğinde Dedeağaç Havaalanı'ndan yararlanabilmelidir. Filibe, Selanik, Gümülcine ve Edirne Üniversiteleri arasında her türlü işbirliği yapılmalıdır...’’
Sonuç bildirgesinde ise, ‘‘Gazeteciler, dostluk, kardeşlik ve dayanışmanın devamını sağlamak için ortak hareket etmeyi kendilerine görev bilirler’’ denildi. Mesleki işbirliğinin geliştirilmesi için ortak bir komisyon kurulacak. Bilgi birikiminin paylaşımı için ortak bir web sayfası açılacak. Gazeteciler, özellikle Meriç'in yarattığı çevre kirliliğine karşı duyarlılık gösterecekler.
En önemlisi de, üç ülke arasındaki vizenin kalkması istendi.
Demirel'e öneri
EDİRNE'de Belediye Başkanı Cengiz Varnatopu ile görüşürken, Cumhurbaşkanı Demirel'e şu mesajı iletti:
‘‘Sayın Cumhurbaşkanım, siz iki sınır ilimiz Edirne ve Kars'a yakın ilgi gösterir, her yıl en az iki kez ziyaret edersiniz. Üniversitemize ve Selimiye Camii'mize büyük ilgi gösterirsiniz.
Sizin, 'Evlad-ı Fatihan'a ne kadar duyarlı olduğunuzu da ayrıca biliriz.
Lütfen görevi bırakmadan önce son gezinizi Edirne'ye yapın, oradan da Kars'a uzanın... Türkiye'yi bir baştan bir başa selamlayın...’’
GÜNÜN SORUSU
‘‘Sormak istiyorum, fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür kuşakları tarikat okullarında mı yetiştireceğiz?’’
(Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen).
JET-PA ne yapıyor?
‘SİİRT'i ve Güneydoğu'yu anlatırken JET-PA'nın Siirt'te kuracağını vaat ettiği otomobil fabrikasından neden söz etmediniz?’ diyor Siirtli bir okurumuz.
Siirt'e giderken gördük; hemen her kilometrede fabrikasının kurulacağı yeri işaret eden tabelalar vardı. Ama fabrika diye gösterilen alanda barakadan başka bir şey yoktu.
Vali Erol Arıkan'a bu durumu sorduğumuzda, ‘‘Hiçbir başvuru yok. Ne yapacaklar bilemiyoruz’’ dedi.
JET-PA'nın sahibi Fadıl Akgündüz'ün şimdilerde tek sorunu, adı YSE Spor'dan 'Siirt Jetpaspor'a çevrilen takımını 1. Lig'e çıkarmakmış... Futbol Federasyonu'ndaki entrikalardan rahatsızmış; engellemelere karşı... Ancak Siirtliler'in büyük bölümü takımlarını 1. Lig'de görmek istiyorlar, çünkü ekonomik katkı bekliyorlar. Ancak bir sorun var; Akgündüz'ün ekonomik zorluklarından dolayı, geçen seçimlerden beri bazı 'yandaşlar'a verilen 20, 30 ve 50 milyonluk yardımlar kesilmiş. Bu yüzden JET-PA'nın mali desteğiyle parlamentoya giren ve kulüp başkanlığını yürüten Takıyiddin Yarayan da bu nedenle sıkıntıdaymış...
Bize Siirt'te anlatılanlar bunlardı.
Bu hizmet mi?
TOBB Genel Başkanı Fuat Miras'a... 2000 yılı enflasyonla mücadele yılı ilan edildi. Gerek hükümetin, gerekse birliğinizin mücadelesine canı gönülden katılıyoruz.
Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde pamuk imalatı ve ihracatı yapan bir şirketiz. İhraç ettiğimiz ürünle ilgili bilgileri, tam 22 günden beri defalarca telefon etmemize rağmen birliğinizden bir türlü öğrenemedik. ‘‘Bilgisayar sistemi bozuk, teknik arızadan dolayı cevap veremiyoruz’’ diyorlar. Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndaki Bilgi İşlem Merkezi'nden bilgi alamadıklarını söylüyorlar. Yöneticiler, idareciler vurdumduymaz olmalılar ki saniyenin altından değerli olduğu bir devirde, teknolojinin zirveye ulaştığı bir zamanda en az 22 günden beri arıza bir türlü giderilemiyor.
Ayrıca bir yandan ekonomide istikrar programı için mücadele yapılırken, diğer yandan borsa hizmetlerine geçen yıla oranla % 150 zam yapmanızı mantığımız almıyor. Geçen yıl bir fatura tescili için 10 milyon lira öderken bu yıl 25 milyon ödemezsek fatura tescili yapmıyorlar.
Bu uygulama esnafı, sanayiciyi tescilden vazgeçirir. Bu çarpık uygulamanın düzeltilmesi dileğiyle...
Necdet DENİZ GAZİANTEP
FÜSUN Öcal'ın akrilik ağırlıklı resimlerden oluşan altıncı kişisel sergisi, 10-31 Mayıs tarihleri arasında Galeri Anka'da (Güniz Sokak, No: 12/4, Kavaklıdere) sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Yaşamsal gizemi çiçek detaylarında bulan sanatçı, kimi resimlerinde soyut erotik çağrışımlar yakalamış.
ÇORLU Liseliler, ‘‘yine yeniden’’ diyor. 20 Mayıs 2000 Cumartesi günü, saat 15.00'te ‘‘Pilav Günü’’nde buluşuyor.
Paylaş