CHP İstanbul İl Başkanlığı seçimi bugün yapılıyor; kongrede şimdiki il başkanı Şinasi Öktem ile CHP’nineski Genel Başkanı Altan Öymen yarışacaklar.
Levent Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde yapılacak kongrenin her yönüyle ilginç ve tartışmalı geçmesi bekleniyor. Genel Merkez yanlıları, Öymen’e karşı bir cephe oluştururken, muhalif kesim, il seçimlerini alacaklarını öne sürüyor.
Öymen’in örgütün başına geçmesi halinde ise önümüzdeki kasım ayında yapılacak olağan kurultaydaki hesapların altüst olabileceği yorumları yapılıyor.
Anayasa Mahkemesi’nin, başkanlık seçimi için delegelerin yüzde 10’unun önerisi yeterli sayılırken iki önceki kurultayda yapılan tüzük değişikliğiyle kurultay delegelerinin beşte bir imza şartına bağlanmıştı. Bunun Siyasi Partiler Yasası’na aykırı olduğunu belirten muhaliflerin başvurusu üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi’ne gitmiş ve mahkemeden CHP’ye ihtar verilmişti. CHP’nin tüzük hükmünü eski haline getirmesi için Tüzük Kurultayı’nı hemen toplaması gerekiyor.
CHP yönetimi ise, Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyacağını ancak bu değişikliği kasım ayındaki olağan kurultayında yapacağını açıkladı.
Muhalif eski bir milletvekili ‘Anayasa Mahkemesi altı ay süre vermiş ama CHP bu yasadışılığı kasım ayına kadar sürdürmek istiyor. Geçmişteki hukuksuzluğa karşı şimdiki delegeler karşı çıkmış ve Genel Merkez’in ‘ayıplı tutumu’ Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla tescillenmiştir. Bu nedenle tüzük değişikliği şimdiki delegelerle yapılmalıdır. Yoksa henüz süren kongrelerde seçilmekte olan yeni ‘yandaş’ delegelerle bu değişiklik yapılırsa eski delegelerin vicdanları yaralanmış olacaktır.’ diyor.
Kongrede ‘delege’ oyunlarının da tartışılması bekleniyor. Nitekim, İl Başkanı Şinasi Öktem, daha önceki kurultayda Mustafa Sarıgül’ün yanında yer alan İstanbul Milletvekili Hasan Aydın’ın; kınama cezası alması nedeniyle kongrede konuşmaması ve oy kullanmaması için Beyoğlu Seçim Kurulu’na başvurdu. Kurul da bu yöndeki dilekçeyi kabul etti.
Adaylığını, ‘Battal Gazi gibi ortaya çıktık’ diye anlatan Öymen, CHP’nin elindeki Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy ve Avcılar belediye başkanlarını ve bazı ilçe örgütlerini ziyaret etti ve ‘Kavga için gelmiyoruz, parti içinde dayanışma, kardeşlik ve demokrasi için geliyoruz. Ya ben ya o anlayışını kırmak istiyoruz’ diyor.
Şinasi Öktem, seçimli ikinci başkanlığını da alacağına emin. 617 delegeden 479’unun oyunu alacağını iddia ediyor.
Kongre öncesinde reklam panolarında, ‘Bekle İstanbul, yolsuzlukla ve yoksulla mücadele için: Şinasi Öktem’ afişleri dikkat çekiyor.
İKİ ADAYI TANIYALIM
Günaltay da aday olmuştu
ALTANÖymen 1932 yılında Trabzon’da doğdu. Cumhuriyet döneminin ünlü eğitimcisi Hıfzırahman Raşit Öymen’in oğlu ve gazeteci Örsan Öymen’in ağabeyi... Gazeteciliğe, DP’nin iktidara gelmesinden sonra 1950’de başladı. 1961 İhtilali ile oluşturulan Danışma Meclisi’nde basın kontenjanından üye olarak yer aldı. Daha sonra Almanya’nın o zamanki başkenti Bonn’da Basın Ataşeliği görevinde bulundu. Bonn’dan döndüğünde 1967-68 döneminde Ulus Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü’ne getirildi. Daha sonra Akşam Gazetesi’nde yazılar yazdı. 1972 yılında Anka Ajansı’nı kurdu. Bu dönem içinde Cumhuriyet Gazetesi’nde yazarlık yaptı. 1977 yılında Ankara milletvekili seçildi, aynı zamanda genel sekreter yardımcılığı, grup başkanvekilliği, Sosyalist Enternasyonal delegeliği görevlerinde bulundu. II. EcevitHükümeti’nde Turizm ve Tanıtma Bakanlığı yaptı. Daha sonra Milliyet Gazetesi’nin başyazarı oldu ve Yayın Müdürlüğü’nü yaptı. 1995’te CHP İstanbul milletvekili seçildi, partinin grup başkanvekili oldu. 18.4.1999 tarihinde CHP’nin Meclis dışında kalması nedeniyle istifa eden Genel Başkan Deniz Baykal’ın ardından 23.5.1999’daki 27. Olağanüstü Kurultay’da Genel Başkan seçildi. Ancak, 15 ay sonra parti kurultaya gitti ve seçimi kaybederek görevini Deniz Baykal’a devretti. Özel yaşamını, siyaset ve gazetecilik anılarını ’Bir Dönem, Bir Çocuk’ ve ‘Değişim Yılları’ (Doğan Kitap) adlı kitaplarda topladı. Bu serinin üçüncü kitabını hazırlarken, muhalif grupların baskısı üzerine CHP İstanbul İl Başkanlığı’na aday oldu.
Genel başkanlık yapmış bir kişinin il başkanlığına nasıl aday olduğu eleştirilerine karşılık ‘Bu bir parti görevidir’ diyor. 1950’den önce Başbakanlık yapan Şemsettin Günaltay’ın İstanbul İl Başkanı olmasını, eski İçişleri Bakanı Şükrü Sökmensüer’inde Ankara-Bahçelievler’de muhtarlık yapmasını örnek olarak gösteriyor.
Ümraniye’de bir Gümüşhaneli
ŞİNASİ Öktem 1955 yılında Gümüşhane’nin Mavrangel Köyü’nde doğdu. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Prof. Nurettin Sözen’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildiği 1989 yılında Ümraniye İlçesi’nin (SHP’den) ilk belediye başkanı oldu. Belediye başkanlığı süresince uygulamaları nedeniyle ismi en çok gündeme gelen başkandı... Döneminde Hekimbaşı Çöplüğü patladı, 37 kişi öldü. Hakkında çeşitli imar yolsuzlukları ve usulsüzlükleri ortaya çıkınca, Ümraniye İlçe Başkanlığı’nın başvurusu üzerine İl Disiplin Kurulu’nca partiden ihraç edildi. Başkanlığı sırasında bir dönem ‘danışmanlığını’ yapan, şimdilerin ünlü romancısı Alev Alatlı’nın 1990’lı yıllardan başlarında yazdığı, Or’da Kimse Var mı? üst başlıklı dört romanından ilki olan ‘Viva La Muerte’de İstanbul’un bir ilçesinde görev yapan sosyal demokrat bir belediye başkanının öyküsü anlatılır. Yine Alatlı’ın senaryosunu yazdığı, Tarık Akan, Alev Baymur ve Haluk Kurdoğlu’nun oynadıkları ‘Sayın Başkan’ (1990) filminde ‘İdealist bir politikacının belediye başkanı olduktan sonra iktidar koltuğunda ideallerinden nasıl uzaklaştığı ve giderek düzenin adamı olduğu’ anlatılıyor. Roman ve filmde, Şinasi Öktem’in siyaset dünyasının anlatıldığı ileri sürüldü o zamanlar... 2000-2002 yılları arasında CHP Ümraniye İlçe Başkanlığı’nda bulundu. 16.9.2002’de ise Genel Merkez tarafından İstanbul İl Başkanlığı’na atandı, daha sonraki seçimde yeniden aynı göreve seçildi.
Kardeşi, CHP İstanbul Milletvekili ve Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Okuducu’dur.
Altan Öymen’iniki dönemdir mahalle delegesi seçtirilmemesinde, Genel Merkez’in talimatını başarıyla uygulamıştır. Bu konudaki eleştirileri ‘Ne olmuş yani, Altan Ağabeyiniz, delege seçiminin yapıldığı kahveye gitmiş, arkadaşlar kendisine çay ısmarlamış, ancak aday olduğunu söylememiş ki...’ diye yanıtlamıştır.
GÜNÜN SÖZÜ
‘(CHP üyeliğinin kabul edilmemesi üzerine) İyi partili olmak, iyi kapıkulu olmak değildir.’