86 yıllık bir gelenek

Bafra'nın Gazipaşa'sında bir başka 'Cumhuriyet' kutlaması vardı

Haberin Devamı

BAFRA’nın Gazipaşa Mahallesi’ne girerken ‘tak’ın üzerinde boydan boya “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” yazısı karşılıyor konukları.

Meydana bakan bir balkonda da yine Atatürk’ün “Muhacirler ve mübadiller terk edilmiş toprakların milli fatihalarıdır” panosuna herkes duygu dolu gözlerle bakıyor. Az ileride Balkan Türkleri Derneği’nin geniş bir lokali var. Muhtar Kemal Bandır ve dernek başkanı Memduh Aksu konuklara hoş geldiniz diyor. Mahalleli; İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’dan gelen ‘eski komşuları’na sarılıyor; ağlaşanlar da var. Eski dediklerimiz de Bafra’dan ayrılan geniş bir aydın kitlesi; avukat, doktor, işadamı ve emekli memur.

Hepsi burada doğup, okumuş, üniversite için Bafra’dan ayrılmışlar. Kimisi dönmüş, büyük çoğunluğu büyük şehirlerde kalmışlar. İleri yaşta Bafra onların özlemi olmuş.

Haberin Devamı


Hoparlörden ‘Alişimin kaşları kara’ şarkısı yayılıyor, az sonra da davul-zurna eşliğinde ünlü ‘Kabadayı’ adlı oyun başlıyor.


Meydanın dışındaki bir lokantada bazı konuklar ciğer, piyaz ve peynirle kafa çekiyor. Aralarında kadınlar da var.


Arada anonslar yayılıyor:

“Cumhuriyet; özgürlük, insanca varlık yolu... Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolu.” “Müjdeler var yurdumun toprağına taşına; erdi Cumhuriyetim 86 şeref yaşına!”

MÜBADİL KÖYÜ

Adını ‘Ata’sından alan Gazipaşa, Baf-ra’nın en güzide mahallesi. Yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor. Mahalle hem göç vermiş, hem de almış. Bugün mübadil kökenlilerin oranı %40’lara kadar düşmüş. Geleneksel kutlamanın beş-altı yıldan beri daha da coşkulu geçtiğini söylüyor mahalleliler. Gazipaşa’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, ilçenin klasik kutlaması dışında geceleri kutlanıyor. Biz de Kaymakamın Öğretmenevi’nde verdiği kokteylden –içkisiz- sonra gittik Gazipaşa’ya... Cumhuriyet anılarını tazeledik, hem eğlendik; hem duygulandık.


Geçmişte, Bafra’nın dört mahallesi dışında ‘mübadillerin’ oturduğu iki köyde (Asar ve Kapıkaya) ise kutlamalar üç gün üç gece sürüyormuş. TRT iki köydeki kutlamayı canlı olarak yayınladı.

Haberin Devamı


Tür-kiye
’nin başka bölgelerinde 86 yıldır süren böyle bir kutlama var mı? Yokmuş.

BAŞKANIN DESTEĞİ

Gazipaşa Mahallesi’ne Bafra Kaymakamı Ayhan Boyacı ile Belediye Başkanı Zihni Şahin katıldılar, güzel konuşmalar yaptılar. AKP’li Belediye Başkanı, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederken, “Bundan sonra da yapılacak her türlü etkiliğin yanında olacağı” sözünü verdi.


Eskiden CHP’nin kalesi olan mahallede, son iki seçimde AKP’nin oyu öne çıkmış.

MUKADDES TOPRAKLAR

Mahallenin ‘büyüğü’ sayılan Av. Okan Çakmaklı, “Bu şerefli ve mukaddes topraklarda (mahallede) Atatürk’ü özlemle anıyoruz. Onun ilkelerine ve çağdaşlığına daha çok ihtiyacımız var. Cumhuriyet’in kazanımlarını geriletmeyelim. Şehidini sevmeyen vatanını sevemez, vatanını sevmeyenşehidini sevemez” diyor.

Haberin Devamı


Milli mücadelenin başladığı Samsun’da Cumhuriyet’in 86’ncı yıldönümünü kutlamak bir ayrıcalık olsa gerek.

 

NOTLAR
Adamı ile meşhur

 

* GAZİPAŞA’daki kutlamalar için Bafra’ya gelenler arasında eski Milli Eğitim Bakanı Av. Metin Bostancıoğlu, Bafra’nın eski savcısı ve eski milletvekili Özer Gürbüz ile Av. Yekta Açıkgöz vardı.

Eski Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, mazereti nedeniyle gelememişti. Samsun milletvekillerinden ise hiçbiri yoktu. Eski TOKİBaşkanı Mehmet Kemal Ünsal’ı ve Şaban Sevinç’i gözler aradı.


* Çukurova Üniversite-si’nden Prof. Oktay Kadayıfcı Ankara Üniversitesi’nden Prof. Hakan Uncu, MEB Müsteşar Yardımcısı Özcan Tekiner, tekstilci İsmet Çetin, 1963-72 yılları arasında Bafra Lisesi’nde beden eğitimi öğretmenliği yapan Gül Erşan, okuttuğu öğrencilerle duygulu anlar yaşadı.

Haberin Devamı


* Aydınlar İnşaat’ın sahibi Av. Turgut Aydıner, Kızılırmak Nehri kıyısındaki Kozağzı Köyü’ndeki evinde konuklara ‘Bafra pideli’ kahvaltı ve geçmişin anıları tazelendi. (Bafra’nın Kızılırmak deltasında üretilen manda kaymağının lezzetini de unutamayız galiba. Morina balığından üretilen siyah havyar artık sizlere ömür.)


* Av. Mahmut Bayrakçı, (iki kızı ve bir torunu ile gelmişti). Av. Okan Çakmaklı, Av. Arif Şimşek CHP’nin ilçe başkanlıklarında bulunduklarından sohbet daha çok siyasi odaklı oldu ve “Bafra’nın ekonomik yönden gerilemesinden” üzüntü duydukları görüldü. Yine eski ilçe başkanlarından merhum Üstün Çuhacı’nın oğlu Nejat Çuhacı, Av. Saffet Uncu, Av. Gökşin Önday, Av. Burhan Yavuz hep bir arada oldular. 30 yıl sonra birbirini gören babaların çocukları da ilk kez karşılaştılar. Atatürk’ün şarkıları eşliğinde en güzel oyunları, TRT’de turizm programları yapan Esra Alkan oldu.

Haberin Devamı

Evet Bafra’dan ne kadar çok avukat çıkmış; onun için bir söz vardır: “Bafra adamıyla meşhurdur.”

SAMSUN’A OPERA

Bafra’da şehir kulübünün dışında GS, FB ve BJK lokalleri en popüler mekânlar olmuş. GS lokalinde Dr. Halis Korur, kemanıyla İngilizce öğretmeni Metin Solmaz’a eşlik etti. 19 Mayıs Türk Sanat Müziği Korosu Şefi ve Samsun Opera ve Bale Kulübü Yönetim Kurulu üyesi olan Dr. Korur, Samsun’un da operaya kavuştuğunu söyledi. “Samsun’da geçen yıl kurulan Devlet Opera ve Balesi’nin, ilk oyun olarak ‘Kamelyalı Kadın’ (La Traviata) oyununu sergilediğini belirterek, önümüzdeki yıl 1-10 Haziran arasında da Ulus-lararası Samsun Müzik Festivali düzenleyeceklerini söyledi.

YASSIADA KİTABI

Av. Şevket Çizmeli geçen yıl ‘Menderes-Demokrasi Yıldızı!’ kitabı ile Cumhuriyet Gazetesi’nin Yunus Nadi Araştırma Ödülü’nü kazanmıştı. Ankara’da oturan Çizmeli, “Şimdi de Yassıada duruşmaları üzerinde çalışıyorum, onu da kitaplaştıracağım” dedi.

 

Biliyor musunuz

 

* ERDAL İnönü’nün ölümünün 2. yılında bugün Zincirlikuyu’daki mezarı başında anılacağını...

* ESKİ Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek’in yarın Kocatepe Kültür Merkezi’nde 13.30’da ‘Ortak Yaşama Alanı/AB’den Başka Seçeneğimiz Yok’ başlıklı bir konuşma yapacağını...

Yazarın Tüm Yazıları