Üretimini durduran da var, fırsattan yararlanıp yatırım yapan da... Bu hafta inşaatla sıkı sıkıya bağlantılı sektör olan yalıtımın Türkiye’deki önemli temsilcilerinden olan BTM A.Ş.’nin yeni genel müdürü Cem Baki Sinal ile Türkiye’yi de derinden etkileyen küresel krizin ekonomide yarattığı daralmayı ve ihracattaki yeni hedeflerini konuştuk.
Türkiye’de yaşanan kriz, yalıtım sektörünü nasıl etkiledi?
- İnşaatın hız kaybettiği ve yeni projelerin rafa kaldırıldığı bu dönemde yalıtımda yenileme yatırımları hız kazandı. Ülkemizde 17 milyona yakın binanın mantolama sistemiyle ısı yalıtımına ihtiyacı var. Yeni ürünümüz ısı yalıtım paketi de sektörün çok yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Krize karşı ne gibi önlemler aldınız?
- BTM olarak zengin ürün yelpazemizle ekonomik krizden diğer firmalara oranla daha az etkilendik. Bu dönemde katma değer yaratan enstrümanlarımızı öne çıkardık. Çatı, likit membran ürünleri ve yalıtım sistemleriyle konsept ürünlere ağırlık vereceğiz. İran pazarını değerlendiriyoruz. İran, Türkiye için bulunmaz fırsat, özellikle sektörün lideri olduğumuz shingle ihtiyacı olan bir ülke ve biz de ihracatımızı İran başta olmak üzere; Irak ve Kuzey Afrika ülkelerinde geliştireceğiz.
Yurt dışında uzun süre kaldı
Cem Baki Sinal, ODTÜ Elektrik, Elektronik Bölümü mezunu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde nükleer enerji üzerine master yaptı. 1983’te Suudi Arabistan’da STFA Holding’in çimento fabrikasında elektronik ve bilgisayar sistemleri süpervizörlüğü yaptıktan sonra 1988’de Türkiye’ye döndü, bir yıl ABB Türkiye ve Ortadoğu Çimento Projeleri Sorumlusu olarak çalıştı. 1989-1997 arasında Omya Madencilik’de görev aldı. Sinal, 1998-2008 arasında Maxit Yapı Malzemeleri’nde Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Rusya, Azerbaycan, Romanya, Özbekistan gibi ülkelerden sorumlu genel müdürlük yaptı. Tarih, arkeoloji ve sosyal psikoloji, Sinal’ın özel ilgi alanları arasında.
DIŞ CEPHE İÇİN ÖZEL YALITIM
Bu döneme özel yeni ürünleriniz olacak mı?
- BTM Plus Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemi, bu anlayışla piyasaya sunduğumuz özel ürün olarak sektörden yoğun ilgi gördü. Her türlü yüzeye rahatlıkla uygulanabilen yeni sistemle, kışın sıcak, yazın serin ve konforlu mekánlar yaratıyoruz. Sudan ve nemden etkilenmediğinden zamanla azalmayan ısı yalıtımı sağlıyor; uygulamada yaşanacak kötü depolama ve hava koşullarından kaynaklı hataları da en alt düzeye indirgiyor. Mantolama sistemi, bina dış kabuğunu ısıl gerilimlerden koruduğu için, uygulanan yerlerde enerji tasarrufunun yanında ömrünü uzatıyor. Bakım ve onarım masrafları azalıyor; ayrıca dekoratif tuğla ve farklı dokulardaki kaplamalarla binalar yepyeni görünüme kavuşuyor.
KRİZ KLASİK EZBERLERİ BOZDU
Türkiye’deki yalıtım bilinci gelişiyor mu?
- Bizim de üyesi olduğumuz Isı Ses Su ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER’in çalışmaları, enerji fiyatlarının artması Türk halkının ısı yalıtımıyla daha yakından ilgilenmesine neden oldu. Yaşanan ekonomik küçülmeye rağmen, 2009’da ısı yalıtımında yüzde 5 büyüme gerçekleşecek. Ucuz ve esnek vadeli ısı yalıtımı kredisinin sağlanmasıyla, konutların mantolanması daha kolay yapılacaktır.
Krizin olumsuz etkilerinden korunmak için işletmeler gelecekle ilgili nasıl rota belirlemeli?
- Kriz, şirket yönetimlerindeki klasik ezberleri bozdu. Eskiden geçmiş rapor ve veriler doğrultusunda şirkete ilişkin kararlar belirlenirdi. Oysa, yarını planlamanın her şeyden önemli olduğu bir kez daha kanıtlandı. Arkaya bakarak daha fazla araç süremeyiz. Türkiye ve dünyada yapısal değişime neden olan bu yeni anlayış doğrultusunda hareket etmek zorundayız.