Paylaş
Küçük yatırımcılar arasında da kripto para kullanımı yaygınlaşınca bu alana olan merak iyice arttı. Ben de bu yazıda kısaca kripto para ile ilgili en çok sorulan sorulara yanıt vermeye çalışacağım.
Not: Bu arada “Kripto para” veya “Kriptopara” ayrı mı, bitişik mi yazılır sorusuna maalesef net bir cevap bulamadım. Net bilen varsa lütfen benimle iletişime geçerse memnun olurum.
Kripto Para Nedir?
Kripto paraları, hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmaksızın sanal bir şekilde varlığını sürdüren para birimleri olarak tanımlayabilirim. Paraların üretimi, transferi ve varlığı tamamıyla blockchain teknolojisiyle ilerliyor. İnternet aracılığıyla kripto para borsası hizmeti sunan aracı kuruluşlardan siz de kripto para satın alabilirsiniz ya da madencilik (mining) yaparak kripto para kazabilirsiniz. Daha sonra bu paraları soğuk cüzdanınıza aktarıp şifreli bir şekilde saklayabilirsiniz.
İşlemler Nasıl Kaydediliyor?
Kripto para piyasasında bir para biriminin bir varlıktan diğerine taşınması "işlem" (transaction) ifadesiyle tanımlanıyor. Bitcoin üzerinden örneklemek gerekirse; kendi Bitcoin cüzdanınızdan başka birinin cüzdanına Bitcoin transfer etmek isterseniz "işlem girdisi" ve "işlem çıktısı" kavramlarıyla karşılaşırsınız. Transfer esnasında işlem girdileri ve işlem çıktıları şifrelenmiş ve erişilemeyen, blokzinciri destekli kayıt defterlerinde saklanır. Bu sistem sayesinde insanlar tamamen şeffaf bir şekilde Bitcoin transfer işlemlerini takip edebilir.
Kimler Kripto Para Üretebilir?
Teoride bu soruya "evet" diye yanıt vermek mümkün. Ama zaman geçtikçe kripto para üretimi, özellikle de Bitcoin gibi popüler para birimlerinin üretimi, çok daha zor bir hal alıyor. Kağıt üzerinde elinde bilgisayar olan herkes uygun yazılımları kullanarak kripto para üretim sürecine dahil olabilir. "Mining", yani "madencilik" yaparak Bitcoin çıkarabilir. Fakat günümüzde, eskiden olduğu gibi basit cihazlarla mining yapmak mümkün değil. Bunun için çok daha güçlü cihazlar gerekiyor.
Kripto Paralar Nasıl Saklanır?
Kripto paraları, flash bellek görünümünde olan soğuk cüzdanlara aktararak saklayabilirsiniz. Ayrıca sahip olduğunuz kripto paraları, satın aldığınız aracı kurumdaki hesabınızda ya da mining yaptığınız cihazda da saklama şansına sahipsiniz. Fakat daha güvenli bir deneyim için şifreyle korunmuş soğuk cüzdanları kullanmalısınız. Elbette soğuk cüzdanı kaybetmeyeceğiniz bir yerde saklamalı, şifresini de unutmamalısınız.
Kripto Paranın Fiziksel Karşılığı Var mı?
Hayır, yok. Maalesef altın ya da gümüş alır gibi "Benim hesabımda şu kadar Bitcoin var, çekmeye geldim." dediğinizde bir varlık alamıyorsunuz. Değeri anlık talebe bağlı olarak değişen kripto paranızı bozdurduğunuzda TL, Dolar, Euro gibi para birimlerine çevirebilir ve kağıt para olarak elinize alabilirsiniz.
Güvenli mi ve Yasal mı?
Kripto para sahibi olmak şu anda yasal bir durum. Fakat hükümetler, dönem dönem kripto para ile alışverişi yasaklayabiliyor. Yani bir hizmet aldığınızda kripto para ile ödeme yapmanız yasa dışı olabilir. Ayrıca kripto para, gayet güvenli bir para birimi. Doğru bir aracı kurumla çalıştığınızda, kripto paranızı soğuk cüzdanınızda güvenli bir şekilde sakladığınızda sorunsuz olarak koruyabilirsiniz. Anlık iniş ve çıkışlardan çok kötü etkilenmemek için canınızı yakmayacak seviyede yatırım yapmanızı tavsiye ederim. Unutmayın, bu para birimleri insanları zengin etmek için çıkarılmadı ve piyasadaki birçok büyük oyuncu kar etmek için küçük yatırımcının canını yakacak hamleler yapabiliyor!
Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,
3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK
Paylaş