Yav Cezmi Abe fabrika budur?

AKASYA Durağı adlı televizyon dizisinin “Osman Aga”sı, tiyatro sanatçısı Cezmi Baskın, Bozcaada’daki 11 dönümlük bağından aldığı üzümlerde şarap üretmek üzere Ezine’de (Çanakkale) şaraphane kurmuş, her söz geçtiğinde de şu deyimi kullanır olmuştu:

Haberin Devamı

- Bizim şarap fabrikası.
Bir gün Güneydoğu kökenli şoförüyle birlikte Ezine’deki şaraphaneye gittiler. Şoför, önünde durduğu küçük binanın içini de gezdikten sonra sormaktan kendini alamadı:
- Yav Cezmi Abe, fabrika budur?
Cezmi Baskın, küçük de olsa şaraphanesini hep “fabrika” diye nitelemişti. Baskın, “Fabrika” dedikçe şoförü daha büyük bir tesis göreceğini düşünmüştü.
Veritas’ın sahibi Yunus Emre Kocabaşoğlu’nun bu yıl 5’incisini düzenlediği “Masters of Wine” tadımları sonrasında Mikla’da gerçekleşen buluşmada Cezmi Baskın ve eşi Çisel Baskın’la karşılaştık.
Tiyatrodan ve dizilerden tanıdığım
Cezmi Baskın’ı şarap üreticisi kimliğiyle karşımda görünce fırsatı kaçırmak istemedim:
- Şarap üretmek nereden aklınıza geldi? Nasıl girdiniz bu işe?
- Bir Fransız arkadaşımın etkisiyle 10 yıl önce Bozcaada’da 11 dönümlük üzüm bağı oluşturdum. Belki de Türkiye’de Malbec üzümünü ilk dikenlerden biri de ben oldum. Corvus’un sahibi Reşit Soley’e Malbec üzümlerini de ben veriyordum.
Şarap üretiminin kendisini heyecanlandırdığını belirtti:
- Şarap, benim için bir meyvenin sihirli dönüşümünü yansıtıyor. Ben öyle görüyorum. Ayrıca bağla, bahçeyle uğraşmayı da seviyorum.
- Neden şaraphane için Ezine’yi seçtiniz?
- Bozcaada’ya yakın bir noktada küçük ve restore edilebilecek eski bir yapı aradım. Ezine’de istediğim özelliklere sahip yeri buldum. Restore edip şaraphanemizi kurduk.
- Ne kadar şarap üretiyorsunuz?
- Çok az, sadece 2 bin 500 şişe. Zaten 5 kişilik bir kadromuz var. Zamanla üretim 8 bin, daha sonra da 20 bin şişeye çıkacak. Orada duracağız.
- Bağınızı genişletmeyi düşünüyor musunuz?
- Kazdağları’nda 60 dönümlük bir bağ daha oluşturmaya başladık. Oradan elde edeceğimiz üzümlerin şaraplarında Kazdağları’nı öne çıkaracağız.
- Marka olarak neden “Cezz”i seçtiniz?
- Aslında bu markayı zeytinyağı için türettik. Cezmi’nin “Cez”i ile zeytinin “Z”sinden yola çıktık. Şimdi hem şarapta, hem de zeytinyağında aynı markayı kullanıyoruz.
Başbakan Tayyip Erdoğan, misyonu “alkolle savaş” olan Yeşilay’ın düzenlediği toplantıda, “Milli içkimiz ayrandır” mesajı vermeyi yeğledi. Böylece ayran, Türkiye’nin gündemine oturdu.
İç pazarda tüketim alanları giderek daralsa da, tarihte şarap üretiminin de merkezi olan Anadolu’da bu kültür giderek canlanıyor.
Kimiz Cezmi Baskın gibi 2 bin 500, kimi 10’larla ifade edilen milyon şişe üretip, dünyada iyi bir “Türk şarabı” algısı yaratmaya yöneliyor.
İşin ihracat yönünü dikkate alıp, şarap üretenlerin önünü kesmemek gerekiyor.

Haberin Devamı


Barkın’la Elif’ten yola çıktı Barel’i üretti

Haberin Devamı

YUNUS Emre Kocabaşoğlu’nun düzenlediği “Masters of Wine” (Şarap Üstadları) buluşmasında servis edilen rose (pembe) şarabın markası dikkatimi çekti:
- Barel.
Tam, “Üreticisi kim acaba?” derken, masamızdaki Barkın Akın kendini tanıttı:
- Barel bizim şarabımız. Daha yeni piyasaya çıkıyoruz.
- Bağlarınız nerede?
- Tekirdağ’ın Karaevli Köyü’nde 120 dönüm bağımız var. Şaraphanemiz de kendi köyümüzde.
- Şarap üretimine girmek kimin fikri?
- Ben İngilizce işletme okudum. Sonra gastronomi ve şarap eğitimi aldım. Köyümüzde 15 yıldır
bağcılıkla uğraşıyorduk. Babam başlangıçta sadece bağcılık yapıp şarap
üretimine girmeye niyetli değildi. Biz bastırdık ve bu işe girdik.
- Barel markasını nasıl seçtiniz?
- Benim adım Barkın, kız kardeşimin adı Elif. İsimlerimizden yola çıkıp “Barel”i bulduk.
- Ne kadar şarap üretiyorsunuz?
- Sadece kendi bağımızın üzümlerinden kırmızı ve
rose toplam 25 bin şişe üretiyoruz. Bağımızı zamanla 200 dönüme çıkaracağız.
Şaraphanenin yanıbaşına 6 odalı bir otel yapmayı planladıklarını vurguladı:
- İsteyen gelip orada köy hayatı özlemini de giderebilecek.
Barkın Akın, özellikle şu mesajı da verdi:
- Hedefimiz şarap üretiminde Trakya Bölgesi’ni ön plana çıkarmak.
Tekirdağ’ın Barbaros beldesinde Barbare şaraplarını üreten Can Topsakal, Trakya Bölgesi’ndeki butik şarap üreticilerinin bir dernek çatısı aldında buluştuğunu anlatmıştı...
Gülor’dan Arkadia’ya, Chamlıja’dan Suvla’ya kadar butik üreticiler söz konusu derneğin çatısı altında... Barel de onlara katılmaya aday gibi görünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları