Türkiye’yi ABD’den ithal ‘mısır atığı’na boğdular

BİR-iki hafta önce Edirne... Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) sezon öncesi değerlendirme toplantısı var...

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, fırsatı bulmuşken isyanını ortaya koydu:

- Bu ürün Türk köylüsünden daha kıymetliyse, ithalatı frenlenmezse, “üretmeyelim” kampanyası başlatacağım.
Mustafa Yardımcı’yı böyle isyan ettiren, ABD’den gerçekleşen bioetanol atığı damıtma küspesi (DDGS) ve mısır nişastası atığı olan mısır grizi ithalatındaki patlamaydı:

- DDGS ve mısır gluteni (küspe) alımı konusunda son 10 günde bağlantısı yapılan mal miktarı 300 bin tonu buldu. Bu durum hem köylümüzü, hem sanayicimizi rahatsız ediyor.

Yardımcı, aynı endişelerini bana da aktardı, önce mısır grizi ve DDGS’nin nerede kullanıldığını sordum:

- Büyükbaş ve kanatlı hayvanların yeminde kullanılıyor. Protein değeri bakımından ayçiçeği küspesi ile aynı, buğday kepeğinden daha zengin. Ayrıca DDGS’de yüzde 8-11, mısır grizinde yüzde 2-4 yağ var.

- İçeriğindeki yağın özel bir anlamı var mı?

- DDGS ve mısır grizi ithal edenler, dolaylı yolla düşük gümrük vergisi ödeyerek bir miktar ham yağ ithal etmiş oluyor.

Yardımcı’nın anlattığına göre, Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) verdiği taahhüt gereği, DDGS ve mısır grizinin vergi oranı maksimum yüzde 4 olarak belirlenmiş:

- Bu oran mısır, ayçiçek tohumu, soya fasulyesi ve buğday kepeğine oranla düşük.

Yardımcı, bu konuda Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki duruma dikkat çekti:

- 2008-2009’dan itibaren İngiltere, ardından da İspanya bu ürünlerin ithalatını sıfırladı. Oysa bizde sürekli artıyor. Oya geçmiş sezondan bile hâlâ ayçiçeği küspesi depolarda duruyor.

Ardından şu soruyu gündeme getirdi:

- Bizim sanayiciler ellerindeki ayçiçek küspesini satamazken, ABD’den daha düşük gümrük vergisi ile neden DDGS ve mısır grizi getirilmesine izin veriliyor.

Sonra şu çağrıyı yaptı:

- Her konuda örnek aldığımız AB’yi, DDGS ve mısır grizinde de örnek alalım...

Mustafa Yardımcı, Edirne Ticaret Borsası Başkanı olarak hem çiftçinin, hem sanayicinin nabzını iyi tutar... O yüzden çağrısını dikkate almakta yarar var...

Kutoğlu, Avusturya’nın milli bayramına seçtiği tasarımlarla damga vuracak

VİYANA’yı (Avusturya) kendine merkez üs olarak seçmiş ünlü Türk modacısı Atıl Kutoğlu ’ndan heyecanlı bir mesaj aldım:

- Avusturya Kültür, Sanat ve Eğitim Bakanı Claudia Schmied kısa süre önce İstanbul’daydı. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay’la görüşmeler yaptı. Birlikte Kadir Has Üniversitesi Rezan Has Müzesi’nde sergi açılışı yaptık. Nişantaşı’ndaki mağazamızı da ziyaret edip, alışveriş yaptı.

Kutoğlu ’nun bana aktarmak istediği konu başkaydı:

- Avusturya Kültür Bakanı’yla Viyana’da eğitim, uyum ve tolerans konularını vurgulayan bir projeyi birlikte yürütüyoruz.

Avusturya’da bulunan 22 moda okulu çeşitli tasarımlar hazırlamış. Bu tasarımları, Kutoğlu’nun başkanı olduğu jüri değerlendirmiş. Avusturya genelinden 50 tasarım seçilmiş:

- Seçilen tasarımlar Avusturya Cumhuriyet bayramı olan 26 Ekim’de Viyana’daki Kültür Bakanlığı Sarayı’nda bir defile ile sergilenecek.

22 moda okulunun bazılarında Türk öğrenci sayısı da oldukça fazlaymış:

- Projemiz kültürlerarası diyalog, uyum ve tolerans olgularının güçlenmesinde önemli rol oynayacak.

Atıl Kutoğlu, tasarımlarıyla Viyana ve New York’tan ses getiren işlerinin yanısıra, Türkiye’nin “kültür elçiliği” ni de yapıyor...
Bu yönü, onu TOBB’un önderlik ettiği Dünya Türk Girişimcileri Konseyi’nin (DTİK) Yüksek İstişare Kurulu’na da taşımış bulunuyor...

GE’nin Garanti satışının 2-3 haftada netleşeceğini söylemiştim ama yanıldım

MERKEZİ ABD’de olan The Woodrow Wilson International Center for Scholars’ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’e ödül verme töreni için Four Seasons Hotel Bosphorus’tayız.

Salondaki masalarda Doğuş Holding’e bağlı şirketlerin tepe yöneticileri ağırlıkta... Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ekibiyle aynı masayı paylaşırken, bir başka masada Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ve ekibi yerini almış.

Ferit Şahenk, 28 bin Doğuş çalışanı adına ödülü alırken, Holding CEO’su Hüsnü Akhan ile grubun birçok şirketinde yönetim kurulunda bulunan Süleyman Sözen patrona en yakın masaya yerleşmişlerdi. 

Ben de Garanti Yatırım CEO’su Metin Ar’ın masasına konuk oldum. Bir ara yanıbaşımızdaki masada bulunan Ergun Özen’le konuştum:
- General Electric’in (GE) elindeki Garanti Bankası hisselerini satış süreci nasıl gidiyor?

- Bir süre önce “2-3 haftaya netleşir” demiştim. Yanıldım. Doğrudan sürecin içinde olmadığımız için beklemekten başka yaptığımız bir şey yok.

- Muhtemel alıcılar sizinle görüşmedi mi? 

- 5-6 muhtemel alıcıya bankada sunumlar yaptık. Bankamızı, Türkiye’yi anlattık. Şimdi bekliyoruz.

Haberin Devamı


Ergun Özen’e ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in o günkü bir toplantıdaki sözlerini anımsattım:

- Tevfik Bilgin, “Bankacılar fazla konuşmamalı” mesajı verdi. Ne diyorsunuz?

- Bence haklı...

Bakalım Bilgin’in bu mesajından sonra bankacılar “susmayı” mı seçecek? 

Yazarın Tüm Yazıları