Paylaş
- İTÜ mezunları 1996’dan bugüne (15 yılda) kadar üniversitelerine 100 milyon doların üzerinde bağışta bulundu.
Sonra bazı notlar gönderdi:
- Başkanlığını Erol Bilecik’in yürüttüğü İTÜ Mezunlar Konseyi, yeni bir bağış kampanyası için kolları sıvadı. Hedefleri 1 yıl içinde 25 milyon dolar bağış toplamak.
İTÜ Mezunlar Konseyi, bu rakama ulaşmak için ilk olarak şu planı yapmış:
- Üniversite kampüsü içinde “Mezunlar Bulvarı” oluşturacağız. Bulvardaki her taşı 1000 liraya satacağız. Bu taşların üzerine mezunların adları yazılacak.
Elde edilecek gelirin adresini de belirlemişler:
- Bulvar taşlarının satışından elde edeceğimiz gelirle öğrencilere yurt yaptıracağız.
Prof. Şahin, bağışla yürüyecek bir başka projeye daha dikkat çekmiş:
- Üsküdar Küplüce’de yaklaşık 25 bin metrekarelik bir alana sahip olacak ve 2011-2012 eğitim-öğretim yılında hizmete girecek İTÜ Geliştirme Vakfı Anaokulu ve İlköğretim Okulu için de bağış kampanyası yürüyor.
Ardından İTÜ’nün öne geçtiği alanlardan örnekler vermiş:
- Dünya çapında “Yetkin Mühendislik Belgesi” veren ABD’deki NCEES (Mühendisler İçin Ulusal Sınav Merkezi) Yönetim Kurulu, Türkiye’de sınav yapma yetkisini sadece üniversitemize verdi.
Bu sınavın İTÜ mezunlarına kazandıracağı özelliğe vurgu yapmış:
- İTÜ’lü öğrenciler, dünyanın en iyi ilk 3 üniversitesi arasında yer alan MIT, Harvard ve Princeton’ın mezunlarıyla “imza yetkili yetkin mühendis” sınavına girerek diploma eşitliği ve yurtdışında eşit iş fırsatına kavuşacak. Mühendislik eğitimi böylece uluslararası denetime açılmış olacak.
Prof. Muhammed Şahin, gönderdiği notlara, üniversitelerin kütüphanelerinin haftalık çalışma saatleri tablosunu da eklemiş. Tabloya göre ilk 5 şöyle:
- İTÜ: 168 saat
- Hacettepe Üniversitesi: 134 saat
- Koç Üniversitesi: 122.5 saat
- Bilkent Üniversitesi: 104 saat
- ODTÜ: 97 saat 45 dakika
Prof. Şahin, İTÜ’nün dünya sıralamasındaki yerini de aktarmış:
- QS World University Ranking verilerine göre İTÜ mühendislik ve teknoloji alanında dünyadaki 10 bin üniversite arasında 129’uncu sırada. Mühendislikte ülkemizden başka ilk 200’e giren üniversite yok.
Son 2-3 haftadır Okan’dan Bilkent’e, Boğaziçi’nden Yıldız Teknik Üniversitesi’ne Kemerburgaz’dan Abdullah Gül’e kadar üniversite atağını ortaya koyan birkaç yazı yazdım...
Abdullah Gül Üniversitesi 2011-2012 döneminde öğrenci alacak olsa da, hepsi eğitim ve öğretim kalitesinde yarışa girmiş durumdalar...
Bunlardan bazıları, mezunlarının üniversitelerine sahip çıkmalarıyla da dikkat çekiyor...
İTÜ, Yıldız Teknik, Boğaziçi “mezun dayanışması”nın güzel örneklerini ortaya koyuyor.
95 milyon dolara Ar-Ge merkezi ile ‘Dijital Türkiye Üssü’ kuruyor
İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Muhammed Şahin, üniversitede kuruluş çalışmaları süren iki ayrı Ar-Ge Merkezi’yle ilgili şu bilgileri verdi:
- Dijital Türkiye Üssü: Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) işbirliği ile İTÜ Maslak Kampüsü’nde Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezlerinden biri kuruluyor. “Dijital Türkiye Üssü” adını taşıyan merkez, 45 milyon dolarlık yatırımla 56 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak.
- Arı Teknokent: Türkiye’nin en fazla patent üreten teknokenti özelliğine sahip İTÜ Arı Teknokent, 50 milyon dolarlık yatırımla 70 bin metrekarelik yeni Ar-Ge merkezi kuruyor.
Prof. Şahin, toplam 95 milyon dolarlık iki yatırımla ilgili şu
ayrıntıya dikkat çekti:
- Her iki yatırımda da hiç kamu kaynağı kullanılmıyor.
Arı Teknonekt’in başarılarının da altını çizdi:
- Arı Teknokent’in 2 yıllık Ar-Ge bütçesi 54 milyon doları buldu. Ayrıca son 2 yıldır kamu ve özel sektörden alınan projelerin bütçesi de 103 milyon dolara ulaştı.
Öyle anlaşılıyor ki, “Dijital Türkiye Üssü” ile Arı Teknokent’in yeni Ar-Ge merkezi devreye girdiğinde İTÜ Kampüsü’nde büyük bir ekonomi ortaya çıkacak...
Çayırova Kaymakamı, Akbank’ı Gebze’ye kaptırmak istemedi
KOCAELİ’nin Çayırova Kaymakamı Selim Parlar, Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici’ye bir mesaj göndermiş:
- “Akbank, Gebze’ye 150 milyon liralık bankacılık üssü kurdu” başlıklı haberinizde hata var. Söz konusu bankacılık üssü Çayırova sınırları içindedir.
Faruk Bildirici’ye hemen yanıt verdim:
- Haberde imza yok ama o toplantıya ben gittim. Akbank’ın bütün kayıtlarında “Gebze” geçiyor. Ayrıca, merkeze giderken Gebze Organiza Sanayi Bölgeleri’nin önünden geçtik.
Bildirici, kısa süre sonra yanıt verdi:
- Haklısın, Akbank’ın internetteki sayfasında da Gebze görünüyor.
Ayrıca Akbank’tan bazı arkadaşlarla da görüştüm:
- Çayırova Kaymakamı Sayın Selim Parlar bizi de aradı.
Sonra Çayırova Kaymakamlığı internet sitesine girdim. Ekonomi-finans-sanayi-ticaret başlığı altında Çayırova’da büyük merkezi olan kurumların listelendiğini gördüm:
- Akbank Bankacılık Üssü, Yapı Kredi Bankacılık Üssü, Honda, Suzuki, Namet, Kiğılı.
Türkiye’de il, ilçe, belde sınırları o kadar karmaşık ki, içinden çıkmak pek kolay değil... Akbank’ın bankacılık merkezini Gebze’de göstermesi de sanırım bundan kaynaklanıyor...
Çayırova Kaymakamı Selim Parlar’ın gönlü 3 bin 500 kişinin çalıştığı 150 milyon liralık merkezin Gebze’de sayılmasına pek razı gelmiyor...
Nitekim, ilçenin internet sitesinde şirketleri sıralaması, bunu gösteriyor...
Paylaş