Sabancı, Şırnak’a çimento fabrikası kurabilir mi

HABERİ Çigdem Toker yazdı, Hürriyet ekonomide manşet oldu: "Gül’den, ’Güler Hanım, Şırnak’a çimento fabrikası kurun’ ricası."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’yı kabulünde konuyu açmıştı: "Bölgeye gittiğimde Şırnak’a kurulması düşünülen çimento fabrikasından söz ettiler. Projeleri hazırmış. İlgilenmeniz mümkün mü?"

Şırnak’ta çimento fabrikasını gündeme getiren, kömür madeni işleticisi Osman Geliş’ti. 40 milyon dolara gerçekleşebilecek yatırım konusunda Şırnak Valisi Selahattin Aparı da Çiğdem Toker’e, "Yer, kömür ve hammadde tahsisi yapıldı, yatırım belli noktaya geldi" bilgisini vermişti.

Güler Sabancı’ya, bu yatırımla ne kadar ilgilendiklerini sordum: "Sayın Cumhurbaşkanı projeyi bölgede dinlemiş, bana aktardı. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, konuyu gündeme getirenlerle görüşmeler yaptı."

Sabancı Holding’in Çimento Grubu, Şırnak’a 40 milyon dolarlık çimento fabrikası yatırımını tümüyle üstlenebilir miydi? Sabancı lafı dolandırmadı: "Grubumuzun bölgeye şu anda böyle bir yatırım planı yok."

Ancak, Güler Sabancı, Gül’ün ricasını kulak arkası yapacak değildi: "Biz Şırnak’a fabrika kurmayı planlayan arkadaşlara her türlü teknik desteği veririz, yol haritalarını çizeriz."

Sabancı Holding bünyesinde Akçansa (HeidelbergCement’le ortaklık var), Çimsa ve Oysa bulunuyor. Çanakkale, Ladik, Eskişehir, Ankara, Kayseri, Niğde ve İskenderun’da fabrikaları faaliyet gösteriyor. 2006 satışları toplamı 900 milyon dolara yaklaşıyor.

Türkiye’nin canını yakan terörün kaynağını kurutmanın yolu siyasi ve askeri önlemin yanısıra büyük ölçüde bölgenin ekonomik kalkınmasından geçiyor. Türkiye’de ortalama kişi başına milli gelir 5 bin 500 dolar dolayındayken, Doğu ve Güneydoğu’daki sancılı illerde 1000 doların altında kalıyor. Bu durum, çözümsüz gençleri "dağ kadrosu"na itiyor.

İşte bu ortamda "Sabancı, bir 40 milyon dolar da Şırnak’a yatırsa fena mı olur" diye düşünmek mümkün. Ancak, bölgenin ekonomisini canlandırmanın yolunun "zorlama yatırım"dan geçmediği geçmiş örneklerden iyi biliniyor.

Öyleyse Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim Meclisi Başkanı Umut Oran’ın Doğu’daki 11 ilde "Ekonomik Olağanüstü Hal" ilanı önerisine kulak verelim.

Belki bu formül, Doğu’daki 11 ili teşvikli 49 il arasından sıyırır... Çin’le rekabette çözümü Mısır, Özbekistan gibi ülkelerde üretimde arayan işadamlarını Doğu’daki 11 ile yöneltir...

Bölge gençleri, "Kaybedecek birşeylerim var" noktasına gelirse, dağdan uzaklaşır...

Sanko’nun Kahramanmaraş yatırımı 400 milyon dolar

RAMAZANDA Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 364 oda ve borsa başkanıyla sektör meclisi başkanlarına Çankaya Köşkü’nde verdiği iftardan kalan bir not.

TOBB Çimento Meclisi Başkanı Adnan İğnebekçili ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Güçlü’yle sohbet ederken, Sanko Grubu’nun patronu Abdülkadir Konukoğlu yanımıza geldi.

İğnebekçili: Kahramanmaraş’a çok güzel bir çimento fabrikası kuruyorsunuz.

Konukoğlu:
Gaziantep Çimento’yu almamızı Rekabet Kurulu istemedi, biz de Kahramanmaraş’a yatırım yaptık.

İğnebekçili: Bu yıl bitmeden üretime başlayacaksınız galiba...

Konukoğlu: Sanırım başlarız...

Araya girdim: "Yatırımın büyüklüğü ne kadar Abdülkadir Bey?"

Konukoğlu, "Rakamı hatırlamıyorum, kardeşim ilgileniyor" yanıtı verdi. Üsteledik, rakam Adnan İğnebekçili’den geldi: "400 milyon dolar dolayında."

Konukoğlu,
rakamı onaylayıp sözü bağladı: "Aslında Bartın’daki çimento yatırımını büyütecektik. Yönümüzü Kahramanmaraş’a çevirdik. Bartın’ı sonra büyüteceğiz Çünkü, kentsel dönüşümden çimento sektörüne çok iş düşer."

Çimento sektörü "kentsel dönüşüm gardı"nı alıyor...

Yerli traktöre düşük faizli kredi de AB’ye takılır mı

ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar’la geçen gün konuşurken, Erkunt Tarım Makineleri Genel Müdürü Zeynep Erkunt Armağan’ın, "Türkiye’de üretilen traktör alana düşük faizli kredi verilsin. Böylece kimi kalitesizlikten yanına dahi yaklaşılmaması gereken 27-28 ithal traktör markasına karşı biraz olsun rahatlarız" önerisini hatırlattım.

Can Akın Çağlar, önce "Zaten Tarım Bakanlığı’nın kriterleri çerçevesinde çiftçiye traktör kredisi veriyoruz" dedi.

Yeniden hatırlattım: "Ya yerli traktöre daha düşük faizli kredi olabilir mi?"

Çağlar
, böyle bir kredinin Avrupa Birliği’nde (AB) sorun yaratabileceği kuşkusunu dile getirdi: "Yine de Tarım Bakanlığı’nın bileceği iş..."

Tarım Bakanlığı’nın konuyu düşünmesinde yarar var...
Yazarın Tüm Yazıları