Paylaş
- Münferit üreticiler olarak geliyorsunuz. Hepinizin farklı sorun ve istekleri oluyor. Dernek olarak gelmenizde yarar var.
TEKA’nın Genel Müdürü Gökhan Ersöz, söz aldı:
- Bize aramızda görüşecek bir oda gösterebilir misiniz?
Küçük bir toplantı odasına geçtiler, kısa sürede karar verildi:
- 7 sarmalık tütün ve makaron, 4 nargile ve 2 de puro üreticisi olarak Sigara Harici Tütün Mamulleri Derneği’ni kuruyoruz.
Dernek Gökhan Ersöz’ün başkanlığında Temmuz 2013’te kuruldu, önüne hedefler koydu:
- Satılan her 50 gram tütünün yanında 100 makaron vermek zorunluydu. Kayıtlı çalışanlar için sürdürülebilir bir durum değildi. Makaronla sarmalık tütünün birbirinden ayrılmasını talep ettik.
Eylül 2014’te kararname çıktı:
- Makarona bandrol zorunluluğu geldi. Satışı tütünden ayrıldı. Böylece 7 makaron tesisinde çarkların dönmesi şansı doğdu. Kaçak makaron olayı bitti. Ayrıca, bu bandrolle başta KDV olmak üzere devlete 100 milyon liralık vergi geliri göründü.
Ersöz, sıranın sarmalık tütüne geldiğini vurguladı:
- Türkiye’de yılda 14 bin ton sarmalık tütün satılıyor. Bu tütün küçük çiftçi tarafından kayıtdışı satılıyor. Çünkü, sarmalık tütünde de aynı sigaradaki gibi yüzde 65 ÖTV artı yüzde 15 KDV var.
Sarma sigaranın toplam sigara pazarının yüzde 14’ünü oluşturduğunu belirtti:
- Sarmalık tütünde ÖTV oranı yüzde 25-30’a inse, 14 bin tonun en az yarısı kayda girer. Sarmalık tütün üreticileri, küçük çiftçiden alıma geçer. Bundan çiftçi de kazançlı çıkar.
Ersöz, bu aşamada tütün ekimindeki kotanın yanlışlığına işaret etti:
- Dünyada oriental tütünün yüzde 50’si ülkemizde üretilirdi. Bugün yüzde 35’e inmiş durumda. Sigaraların harmanında ağırlıklı olarak Virginia ve Burley tütün vardır. Oriental tütün oranı yüzde 10 dolayındadır. Türkiye’de üretilen tütünün yüzde 80’i bu nedenle ihraç edilir.
Tütün ekimindeki kotanın Türkiye’de sigara tüketimini azaltma rolü olmadığını savundu:
- Türkiye, 2013’te 57 bin ton tütün ihraç ederken, 81 bin ton ithal etti. İthalat, Türkiye’de üretim yapan sigara şirketlerinin Virginia ve Burley tütünü ihtiyacından kaynaklanıyor. Ekim kotasından vazgeçilse, Virginia ve Burley tütünlerinin yerli üretimi artar, ithalat azalır.
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener’in bir açıklamasının altını çizdi:
- Tütüncülük sektörü 2011’de 677 milyon dolar olan ihracatını 2014’te 1 milyar 75 milyon dolara çıkardı. Bunun 563 milyon doları yaprak tütün, 438 milyon doları da sigara ihracatı olarak kayıtlara geçti.
Ortaya çıkan tablo, kıyılmış sarmalık tütünün ÖTV’sinin indirilmesi ile ekimde kota konusunun gözden geçirilmesi gereğini gösteriyor...
Nargile fokurdatanlar içine ne çektiğini bilmiyor
SİGARA Harici Tütün Mamulleri Derneği Başkanı Gökhan Ersöz, önlerindeki bir başka soruna değindi:
- Türkiye’de 3 bin ton nargile içiliyor. Nargilenin içinde yüzde 30 tütün, yüzde 70 aroma vardır. TAPDK’nın kayıtlarında yıllık nargile tüketimi 3 ton görünür. 2 bin 997 tonu kaçaktır. Bu, yüzde 65 ÖTV artı yüzde 15 KDV yükünden kaynaklanan bir durumdur.
Tüketilen nargileye dikkat çekti:
- 2 bin 997 ton nargilenin içeriği tam olarak bilinmiyor. Bunları içenler, içine ne çekiyor, onu bile bilmiyor.
El sarması içen 1000 kişi için mi puro ithalatında sınır yok
GÖKHAN Ersöz, sigara ithalatı kuralına işaret etti:
- Türkiye’de 2 milyar tek sigara üretmeyene ithalat izni verilmez. Bu doğru bir uygulamadır. Puro ithalatında ise hiçbir sınır yoktur.
Puro tüketimini aktardı:
- Türkiye’de puro tüketimi kayıtlı 26 ton görünür. 24 ton da kaçak giriyor. El sarması dışında Türkiye’deki iki üretici 70 çeşit puro üretir. Yani, içeride rekabet ve seçenek var.
Ardından sordu:
- Türkiye’de el sarması puro içen 1000 kişi dolayındadır. Bu 1000 kişi için mi ithalatta bir sınır yok?
Paylaş