Paylaş
Business Network Aachen’ın Genel Müdürü Zikri Bilican’ın öncülüğünde düzenlenen toplantıda konuşan İlhan Parseker, adını Bursa Teknoloji Tasarım
Geliştirme Merkezi’nin kısaltılmasından alan BUTGEM’den de söz etti:
- Bursalı işadamları olarak büyük katkı koyduğumuz BUTGEM’de bugüne kadar 5 bin civarında genç tek kuruş ödemeden meslek edindi. Kimi girişimci oldu, kimi kalifiye eleman niteliği kazanıp rahatlıkla iş buldu.
Parseker’in bu sözleri Aachen Ticaret ve Sanayi Odası (IHK Aachen) yöneticilerinin dikkatini çekti:
- BUTGEM’i baz alarak işbirliği yapabiliriz.
Bunun üzerine Zikri Bilican önderliğindeki Business Network Aachen ekibi arada köprü oldu, Aachen Ticaret ve Sanayi Odası görevlileri ile BUTGEM Genel Koordinatörü Muammer Paşa ve Eğitim Sorumlusu Fikri Aslıtürk işbirliği adımlarına altyapıyı oluşturmak üzere harekete geçti.
İş imza aşamasına gelince BUTGEM’in Başkanı İlhan Parseker beni aradı:
- BUTGEM’deki eğitim ve verilen sertifika Almanya’da kabul edilir noktaya geldi. Aachen Ticaret ve Sanayi Odası ile mesleki eğitimde işbirliği anlaşması imzalayacağız. Birlikte gidelim.
Böylece Ermetal’in Yönetim Kurulu Başkanı, BUTGEM’in fikir babası Fahrettin Gülenser, Kaplanlar Soğutma’nın patronu ve BUTGEM Kurucu Başkanı Ertuğrul Kaplan, Muammer Paşa ve Fikri Aslıtürk’le birlikte Köln üzerinden Aachen’a gittik.
Aachen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bert Wirtz ile İlhan Parseker’in işbirliği imzası attığı törene Aachen Belediye Başkanı Marcel Philipp, Türkiye’nin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting de katıldı.
İmzalar atılırken Fahrettin Gülenser’e sordum:
- BUTGEM’e 2 yıl önce geldiğimde fakülteyi yeni bitirmiş mühendislerin de sertifika almak üzere eğitim aldığını söylemiştiniz. Hatta BUTGEM’den eğitim almamış mühendislerin Bursa’daki fabrikalarda iş buşmasının artık zor olduğunu söylemiştiniz. Şimdiye kadar kaç mühendis BUTGEM’den eğitim aldı?
- 1000’den fazla mühendis gencimiz BUTGEM’den sertifika almıştır.
O sırada İlhan Parseker, kürsüden şu vurguyu yaptı:
- Türkiye’de ortalama bir işçinin yarattığı yıllık üretim 32 bin 500 dolarındayken, Almanya’da 84 bin doları aşıyor. Almanya’nın verimlilik konusundaki deneyimi bizim için çok önemli. BUTGEM’de Bursalı Hasan’ın Aachen’lı Hans kadar iyi mesleki eğitim aldığını kanıtlamak, belgelemek istiyoruz.
Ardından ekledi:
- Aachen, bir zamanlar Bursa gibi tekstil kentiyken bugün Almanya’nın bilim, mühendislik, bilgi teknolojileri ve inonasyon merkezlerinden biri. Aachen ve Bursa’dan kursiyerler değişim programı ile iki kentte deneyim kazanma fırsatı yakalayacak.
Bert Wirtz de başta Bosch olmak üzere Bursa’da üretim yapan Alman şirketlerini anımsattı:
- Bursa’da yerleşik olan Alman şirketlerinin kalifiye eleman arayışında olduğunu biliyoruz. Bu program onların da beklentilerini karşılayacak.
Kürsüden bu mesajlar verilirken Zikri Bilican, 10-12 yıl öncesinine uzandı:
- Bir Türk arkadaşımız Boğaziçi Üniversitesi’nde mühendislik diplomasını almış, Aachen’da master-doktora yapmaya gelmişti. Aachen Üniversitesi o dönemde Boğaziçi diplomasını yeterli görmedi, arkadaşı fakülte 2’nci sınıftan itibaren eğitime aldı. Bu durum o zaman çok zoruma gitmişti. Bugün BUTGEM Almanya’da denklik kazanan bir eğitim merkezi niteliğine kavuştu.
Bursa ile Aachen arasında kurulan köprü, BUTGEM’de eğitim gören gençlere yeni fırsatlar sunacak.
Almanya’nın mesleki eğitim modeli tüm dünya için örnek
TÜRKİYE’nin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, şu noktanın altını çizdi:
- 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmanın yolu katma değeri yüksek mal ve hizmet üretiminden geçiyor. Bu noktada mesleki eğitim ve nitelikli işgücünün önemi daha da belirginleşiyor.
Ardından Almanya’nın bu konudaki özelliğine vurgu yaptı:
- Mesleki eğitim alanında Almanya’nın ortaya koyduğu model yalnız bizim için değil, tüm dünya için örnektir.
Almanya’da yetişen Türkler ülkelerine dönmek istiyor, çözüm ‘denklik’te yatıyor
ALMAN-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rainhardt Freiherr von Leoprechting, kalifiye genç nüfusun Almanya’dan göçü üzerinde durdu:
- Almanya’da yaşayan Türk akademisyenleri ve üniversite öğrencilerinin 3’te biri Türkiye’ye göç etmeye sıcak bakıyor. Birçok insan Türkiye’de daha cazip kariyer şansına sahip olabileceğine inanıyor. Bunda uluslararası arenada faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısının artması da rol oynuyor.
Bu durumda Almanya’nın artık yurtdışında elde edilen diplomaları değerlendirmesi gerektiğini kaydetti:
- Aksi halde çok değerli insan kaynaklarından mahrum kalacağız. 1 Nisan 2012’de yürürlüğe giren Diploma Denklik Yasası, bu konuda atılmış önemli bir adımdır.
Yasanın pratiğe nasıl yansıyacağına değindi:
- Geçmişte yurtdışında elde edilmiş diplomalar Almanya’da çoğunlukla verimli şekilde değerlendirilmiyordu. Artık bu durum değişti. Yurtdışında elde edilmiş diplomaların tanınma şansı yükseldi.
Sözlerini imzalanan anlaşmayla noktaladı:
- Bu çerçeveden bakılınca BUTGEM ile Aachen Ticaret ve Sanayi Odası’nın meslek eğitimi alanında diplomaların tanınmasını amaçlayan işbirliği adımı son derece sevindirici.
Paylaş