Maliye, dava kazanan bankalardan 700 milyon YTL’yi nasıl kurtardı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
SON 10 günde halka açık bankalardan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) "vergi alacağından feragat" duyuruları gitti. Önce bu duyurulardan bazılarına bakalım:
AKBANK: 2001, 2002 ve 2003 yıllarında yapılan vergilendirme hatalarından kaynaklanan 754 milyon 303 bin YTL’lik alacak konusunda Maliye Bakanlığı ile uzlaştık. Maliye Bakanlığı ile alacağımızın 484 milyon 710 bin YTL olduğuna dair anlaşmaya vardık.
İŞ BANKASI: 240 milyon 151 bin YTL’lik fazla vergi ödemesinin iadesi davasından feragat ettik.
FİNANSBANK: 121 milyon 738 bin YTL’lik fazla vergi ödemesinin iadesi davasından feragat ettik.
ŞEKERBANK: Maliye ile 46 milyon 601 bin YTL’lik uzlaşma gerçekleştirdik.
YAPI KREDİ BANKASI: Maliye ile uzlaştık, vergi dairesine 49 milyon 63 bin YTL yatıracağız.
TÜRK EKONOMİ BANKASI: Maliye Bakanlığı ile uzlaştığımız tutar 41 milyon 207 bin YTL olarak kesinleşti.
Bankaları, Maliye Bakanlığı ile mahkemede karşı karşıya getiren, "enflasyon muhasebesi"ne geçilmesinin ardından yapılan hesaplamalardaki yanlışlıktı. Maliye, bankacılık sektörü için birkaç yıl üst üste fazla vergi hesaplamıştı. Fazla vergi 2 milyar YTL’yi aşıyordu.
Bu "hesap hatası"ndan en fazla haksızlığa uğrayan Akbank, hakkını mahkemede aramaya karar verdi ve ilk davayı açan banka oldu. Diğer bankalar da Akbank’ı izledi.
Bankalar açtıkları, "hesap hatası yaptın, bizden fazla vergi istiyorsun" davalarını kazanmaya başlayınca Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye Bankalar Birliği’ni (TBB) ziyaret etti. Maliye’nin gücünü göstermek için bankaların çoğunda sıkı bir inceleme başlattı.
İşte bu ortamda gerçekleşen ziyaret sırasında Unakıtan, dava kazanan bankalara çağrıda bulundu: "Biliyorsunuz vergiyle ilgili yeni bir uzlaşma yasası çıkardık. Davaları kazanmış olabilirsiniz. Biz yine de gelip uzlaşmadan yararlanmanızı istiyoruz."
Bazı bankacılar itiraz etmeyi denedi: "Mahkemelerde çok net şekilde haklı bulunduk. Alacaklarımız öyle kolay vazgeçilecek rakamlar değil."
Bu kez Maliye bürokratları devreye girdi: "Siz bu konuda bizimle uzlaşırsanız, biz de size başka konularda kolaylık gösteririz."
Bu görüşmeden sonra bankalar birer-ikişer Maliye’yle uzlaşma yoluna gitti, vergi alacaklarının yüzde 35’inden vazgeçme yolunu seçti.
Böylece mahkeme kararlarıyla bankalara 2 milyar YTL iade etmesi gereken Maliye Bakanlığı, 700 milyon YTL’yi kendisinde tutmayı garantilemiş oldu.
Konuya, "Unakıtan, bankaların bileğini büktü" diye mi yaklaşalım...
Bankacılık sektörüyle ilgili yasal altyapıda hálá "gri alanlar var" diye mi düşünelim?
CHP’yi kapatsınlar vakfa dönüştürsünler
ŞİŞECAM’ın Bulgaristan’ın Targovishte kentindeki tesislerinin "resmi" açılışı için Varna uçağına binmek üzere Atatürk Havalimanı’ndayız.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Başkanvekili Mehmet Büyükekşi ve Bilgili Holding Başkanı Serdar Bilgili’yle son gelişmeleri konuşuyoruz.
Oğuz Satıcı, Türkiye’nin asıl sorununun "güçlü ana muhalefet eksikliği" olduğuna dikkat çekip, bir görüş ortaya attı: "CHP, güçlü bir sosyal demokrat muhalefet oluşmasını engelliyor. CHP, Atatürk’ün kurduğu bir parti. En iyisi Atatürk’ün mirasına uygun şekilde vakfa dönüştürüp, düşünce üreten kurum haline getirmek. Hatta amblemindeki 6 okun her biri için enstitü de kurulabilir."
Satıcı’ya göre vakfa dönüştürülmüş CHP’nin siyaset sahnesi için "önemli çatı" olma şansı da var. Bu çatı yeni politikalar geliştirebilir, Türk siyasi hayatına katkıda bulunabilir...
CHP’yi vakfa dönüştürmeyi düşünenler çıkar mı? Sanmam...
TİM’in tam sayfa ilanları Ergenekon yüzünden durdu
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) yönetimi AKP ve MHP’nin Anayasa’yı değiştirip üniversitelerde türbanın önünü açma girişiminden itibaren ortaya çıkan gergin ortama karşı, gazetelere tam sayfa ilanlar vermeyi planladı.
TİM, bu amaçla "sağduyu" çağrısı yapan ilan metinlerini hazırladı. Gününü kararlaştırmak üzereyken, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, İstanbul Üniversitesi eski rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ergenekon operasyonu kapsamında göz altına alındı.
Bunun üzerine TİM, ilanları durdurdu... Daha önce tam sayfa ilanlarla Merkez Bankası’na karşı "ihracat, iş, aş" uyarısı yapan TİM, ilanla "sağduyu" çağrısını yeniden gündeme getirir mi?