İnternetin vergisinin indirilmesi girişiminde Cisco’nun katkısı var mı

18 Haziran 2008, İstanbul Bosphorus Four Seasons Hotel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleşen "Yatırım Danışma Konseyi" toplantısı...

Uluslararası şirketlerin CEO’larının katılımıyla gerçekleşen toplantıda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ve Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Graeme Wheeler de var.

Cisco Gelişen Pazarlar Bölgesi Başkan Yardımcısı Mohsen Mozami, söz sırası kendisine geldiğinde bir sunum yaptı. Mozami, Türkiye’de iletişim vergilerinin yüksekliğine dikkat çekip, ekledi: "İnternet kullanımının yaygınlaşması için vergilerin düşürülmesi gerekir."

Mozami, Türkiye’de başlattıkları 275 milyon dolarlık yatırımın sürdüğüne vurgu yapıp, yineledi: "Türkiye’de kısa vadede yüzde 35’in üzerinde büyüme hedefliyoruz. Bilgisayar kullanımının yaygınlaşması için internet vergilerini düşürün."

Mohsen Mozami, daha sonra Cisco ve Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ortaklaşa hazırladığı "Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu"ndan bazı bilgiler aktardı:

Bilgi ve iletişim teknolojileri, bugüne kadar birçok ülkede büyümeyi hızlandırdı ve verimliliği artırdı. İnternet ağları yayıldıkça, sundukları fırsatlar da artıyor.

 Geniş bant internet bağlantısı, ülkelerin büyümelerini, rekabetçi avantajlarını sürdürmelerini ve vatandaşlarının refahlarını etkileyen kritik bir faktör.

 Ağ Yetkinliği Endeksi 2007-2008 döneminde Türkiye, 127 ülke arasında 55’inci sırada bulunuyor.

Türkiye’de vergilerin yüksekliği, geniş bant penetrasyonunun artışını frenliyor. Çünkü yüksek vergiler, geniş bant ücretlerini de yukarı çekiyor.

İnternette özel iletişim vergisinin yüksekliğine vurgu yapan elbette sadece Cisco değildi. Sektörün diğer temsilcileri de aynı konuyu fırsat buldukça gündeme getiriyordu.

Yine de Türkiye, internette özel iletişim vergisini indirmeyi 2008’in ikinci yarısından itibaren gündemine aldı. Öncelikle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu yöndeki çalışmalara ağırlık verdiklerini dillendirdi.

Derken oran belirginleşti, internette yüzde 15 olan özel iletişim vergisi, yüzde 5’e indirilecekti. Yıldırım, İstanbul’da Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle buluşmasında bir soru üzerine durumu netleştirdi: "Maliye Bakanlığı’nı zor ikna ettik. İnternette vergi yüzde 15’ten 5’e mutlaka inecek."

İnternet vergisinin indirilmesinin gündeme girmesinde Cisco’nun Bölge Başkan Yardımcısı’nın ne kadar katkısı var?

Suudi Arabistan’ın GAP’ta buğday üretmesi mümkün mü

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Suudi Arabistan gezisi sırasında Riyad’daki Türk-Suudi İş Konseyi toplantısında İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, heyecanla yanıma geldi:

Az önce Mr. Kabbani’yle tanıştım. Türkiye’de, (GAP’ta olabilir) örneğin 200 bin dönüm alanda buğday üretimi yapmak istediklerini bana iletti.

- Buğdayı Türkiye’de üretip, Suudi Arabistan’a mı götürmek istiyorlar?

Evet... Suudi Arabistan’da su sıkıntısı nedeniyle buğday üretimi yıldan yıla düşürülecekmiş. İhtiyacı ülkeleri dışındaki üretimlerle karşılamak planları var.

Cidde’den Ankara’ya dönerken benzeri bir talepten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Adnan Ersoy Ulubaş, söz etti: "Bazı Suudi işadamlarının Türkiye’de süt üretimi için çiftlik kurma niyetleri var. Kendilerine mevcutlardan biriyle ortaklık kurmaları tavsiyesinde bulundum."

Suudi Arabistan’dan işadamlarının Türkiye’de tarıma girme çabaları bir süredir konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün gezisi, bu konuda "açılım" sağlayabilir mi?

Karadenizli müteahhitten Suudilere ’tapu’ çözümü

HEKTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı, Karadenizli İbrahim Ekşi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gezisi boyunca Suudi işadamlarına konut satmak için epey çaba harcadı:

Türkiye’de konut alın.

Aldığımız evin tapusunu da isteriz.

Tapu olayı karşılıklılık ilkesine dayanıyor. Tapuyu şirketlerinize verebiliriz.

Olmaz.

Öyleyse ben burada bir İdealist Kent kurayım. Buradaki İdealist Kent’in tapusu sizde, Türkiye’deki bende olsun. Ortak pazarlamayla bu işi çözeriz.

Karadenizli İbrahim Ekşi’nin bu formülü tutar mı?
Yazarın Tüm Yazıları