Paylaş
Güler Sabancı’ya dayısı Orhan Türker’le ortak olduğu Gülor Şarapçılık’taki son durumu sordum:
- Genel Müdürünüz Adnan Erem’le iki yıl önce koyduğunuz hedefler tuttu mu? Gülor’dan memnun musunuz?
- Adnan Bey artık ortağımız. İşin başına geçtikten sonra Gülor pazarda önemli ivme kazandı.
Bunun üzerine Güler Sabancı’nın 2 yıl önce bağ bozumu döneminde Şarköy’e giderken anlattıklarını anımsadım:
- Doluca’da 2 yıl genel müdürlük görevinde bulunan Adnan Erem’i Gülor’un başına aldık. Kendisi dönemin Sabancı Grubu şirketlerinden Gıdasa’yı uzun süre yönetmişti. Gülor’da birlikte 2 yıllık hedef koyduk. 2 yılın sonunda yüzde 25 hissemizi Adnan Bey’e vereceğiz.
G serisinin restoranların listesinde kendine yer bulduğunu vurguladı:
- Adnan Bey bir yandan ürün yelpazemizi geliştirirken, diğer taraftan kurduğu ekiple pazarlamaya yüklendi. G serisi ürünlerimiz restoran listelerine girdi.
Bazı şarapların restoranlardaki fiyatlarının abartılı şekilde yüksek olduğuna dikkat çektim, 7-8 yıl önce Chateau Mouton-Rothschild’in patronu ailenin temsilcisi Benjamin de Rothschild’i Şarköy’de ağırladığı güne döndü:
- Sevgili dostum Benjamin’le ortak şarap üretme üzerinde durmuştuk. O zaman restoranlarda 150-200 Euro’dan aşağı fiyat koymanın pek mümkün olmadığını, bu fiyatla da alıcı bulmanın zorlaşacağını söylemişti.
- Şimdi bazı Türk şaraplarının restoranlardaki fiyatı 300-400 lira dolayında olabiliyor. Çok tutulan bir yılın ürünü bazı şarapların restoran listesindeki fiyatının 700-800 lirayı da bulduğunu gördüm.
- Ben de zaman zaman görüyorum.
- Öyleyse Rothschild’le Türkiye’de üretim yapabileceğiniz fiyat ortamı oluşmaya başlamış sayılır değil mi?
- Adnan Bey, Rothschild’le yeniden görüşmemizi öneriyor. Benjamin zaten benim çok yakın dostum. Belki yeniden oturup konuşabiliriz.
- Ortağınız olan dayınız Orhan Türker neler yapıyor?
- Yaşı artık 90’a dayandı. Önemli bir operasyon geçirdi ama iyileşiyor.
Pazarlama ve tüketim alanları kısıtlansa da, alkollü içkü tüketiminde düşüşler yaşansa da şarapta butik üretime girenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.
Üreticiler bu ortamda yurt dışındaki vitrinlere çıkmak için çaba harcayıp, ihracata yükleniyor.
Gülor’la Rothschild ortaklığının gündeme gelmesi, Türk şarap sektörüne yeni ivme kazandıracak rol oynar gibi görünüyor.
Siemens’in yönetimine çdaveti 2 yıl önce aldım uzlaşma kültürünü gördüm
SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya Zürih yolculuğu sırasında uluslararası Alman devi Siemens’in yönetimine girişinin nasıl gerçekleştiğini sorduk:
- Siemens’in Başkanı Peter Löscher ve Danışma Kurulu Başkanı Gerhard Cromme ile bulunduğumuz bazı iş dünyası örgütlerinden tanışırız. 2 yıl önce Salzburg Festivali sırasında Gerhard Cromme ile yemek yedik. Beni Siemens’in yönetimine önermeyi düşündüklerini söyledi.
- 2 yıl önceki bir teklif bu yıl mı hayata geçebildi?
- Ben konuyu Sabancı Ailesi ve holdinge açmam gerektiğini belirttim. 3-4 ay sonra prensipte tekiflerini kabul edebileceğimi bildirdim. Ardından Siemens cephesinde resmi süreç başladı. Yönetim kurulu
önerisini bu yılki genel kurula sundu. Çok yüksek oy alarak yönetime girdim.
- Siemens’in yönetiminde ne kadar kalacaksınız?
- 5 yıllığına seçildim. Bundan böyle iki ayda bir toplantılarına katılacağım.
Siemens’in yönetiminde 20 kişinin yer aldığını vurguladı:
- Hissedarların ve çalışanların 10’ar üyeleri var. Hissedarlar kanadından olan şirket başkanının 2 oy hakkı var. Ancak, şirket başkanları bugüne kadar ikinci oy haklarını hiç kullanmamışlar. Kararları hep uzlaşmayla almışlar. Muazzam bir uzlaşma kültürleri var. Siemens’ten çok şey öğreneceğimi düşünüyorum.
Paylaş