Paylaş
- Yönetimde Başarının Sırları.
Kantarcı, kapağında kendi fotoğrafını gördüğü kitabın sayfalarını heyecanla çevirdi. Sayfaların tamamı boştu. İzmir Tolga, sayfaları boş kitapla vermek istediği mesajı açıkladı:
- Artık iş hayatındaki deneyimlerini bir kitapta toplayıp toplumla, gelecek kuşaklarla paylaşma zamanın geldi.
Kantarcı, sayfaları boş olan kitabı kütüphanesinin görünür bir noktasına yerleştirdi:
- Sabancı Topluluğu’na bağlı Bossa’da uzman olarak katıldığım 1970 yılından itibaren 32 yıl çok yoğun bir tempoyla çalıştım. CEO’luğa kadar yükseldim. Aileme, sevdiklerime yeteri kadar vakit ayıramadım. Eşim Nazlı ile yıllardır yapamadığımız seyahatleri gerçekleştireyim, biraz dinleneyim, sonra kitabı yazmaya başlarım.
Kütühanede İzmir Tolga’nın hediye ettiği sayfaları boş kitabı her gördükçe, “Artık kitap yazmaya zaman ayırmalıyım” diye düşünüyor, sonra vazgeçiyordu. Derken 15 Aralık 2009 günü hayatını karartan bir acıyı yaşadı. 37 yıllık hayat arkadaşı Nazlı Kantarcı, ani bir kalp kriziyle kollarında hayata veda etti:
- Kendimi büyük bir boşlukta hisettiğim, hüzün dolu bir dönem başladı.
Hazım Kantarcı için o günler, 13 Ocak 2011’e, torunu Yağmur’un dünyaya geldiği güne kadar sürdü:
- Torun sevgisi etrafımdaki kara bulutları dağıttı, beni yeniden hayata bağladı.
Torun sevgisinden kaynaklanan güçle kararını verdi, koları sıvadı:
- Artık sevgili İzmir Tolga’nın bana sayfaları boş kitapla yaptığı öneriyi yerine getirmenin zamanı.
Hazım Kantarcı’yla geçenlerde Hürriyet’in önceki Ekonomi Müdürlerinden, benim de yanında çalıştığım Cahit Düzel ve İzmir Tolga’yla buluştuğumuzda karşılaştım:
- Yazdığım kitap bitmek üzere. Yakında piyasaya çıkacak.
Kitaba aktardığı deneyim ve anılarından birşeyler anlatmasını istedim, beklememi rica etti. Sadece Brisa’yı Avrupa Kalite Büyük Ödülü’ne (EFQM) taşıdığı günlerden bir anıyı paylaştı:
- Eşiniz Emine Munyar, Brisa’dan televizyon yayını yaptı. İşçi arkadaşlardan birine, “Brisa’nın Avrupa Kalite Ödülü’nü alması bir çalışan olarak size nasıl yansıyacak, ne sağlayacak?” diye sordu. Arkadaşımız, “Eğer bu ödülü almasaydık, siz benimle röportaj yapar mıydınız? Bu sayede televizyona çıkmak bana yeter” yanıtı verdi.
Kantarcı, işçinin yanıtının önemini de şöyle vurguladı:
- Ödül sonrasında İsviçre’de bir kongrede bana kalite yolculuğunda personeli nasıl motive ettiğimizi sordular. Ben de işçimizin Emine Munyar’a verdiği yanıtı orada anlattım.
Anladığım kadarıyla kitapta sadece “Başarı nasıl yakalanır”a dönük kuru cümleler olmayacak. Yaşanmış olaylardan örnekleri de kitapta aktaracak.
Kahramanları arasında Sakıp Sabancı, Şevket Sabancı, Hacı Sabancı, Erol Sabancı ve Özdemir Sabancı’nın da yer aldığı örnekler daha çok ilgi çekecek.
Zeybek, 40 yıllık ‘Gözardı Tasarımlar’ı vitrine çıkardı
YANILMIYORSAM 1978 yılı eylül ayıydı... O dönemde Dolapdere’de bir iş merkezinde bulunan şimdiki adı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi olan okulumuza yakın kahvehanede otururken Haşmet Zeybek çıkageldi:
- Ben okula 10 yıl önce başlamıştım. Tiyatro ve siyasetten bitirmeye zaman bulamadım. Askerlik geldi çattı, okulu bitirmeye karar verdim. En düzenli notları senden alabileceğimi söylediler.
Tiyatro yazarı-yönetmen Haşmet Zeybek ve eşi sahne-kostüm sanatçısı Feyza Zeybek’le tanışıklığımız böyle başladı. O dönemde ikisi de İstanbul Belediyesi’ne bağlı Tepebaşı Deneme Sahnesi’nde çalışıyordu.
Geçen gün Feyza Zeybek’ten bir mesaj aldım:
- Meslekte 40 yılı geride bıraktım. Nişantaşı’ndaki BVB Tasarım ve Ambiyans Evi’nde “Gözardı Tasarımlar” adlı sergi açıyorum..
2 Kasım’daki açılışa gittim, Feyza Zeybek’ten birebir çalışmalarının öyküsünü dinledim. 1970’li yılların başındaki Gazete Tiyatrosu’ndan Gayrı Resmi Hürrem’e kadar, Düğün Ya Da Davul’dan bugüne uzanan kostüm ve dekor çalışmalarını gördüm.
Eşi gibi İBB Tiyatroları’nda çalışmayı sürdüren Haşmet Zeybek’e de yeni çalışması olup olmadığını sordum:
- 40 yıl aradan sonra “Alpagut Olayı” adlı oyunumu özel bir tiyatroda yeniden sahneye koymaya hazırlanıyorum. Senaryoyu günümüze uyarladım.
Feyza Zeybek’in “Gözardı Tasarımlar” sergisi 24 Kasım’a kadar gezilebilecek.
Autoshow Kitap Fuarı’nı geçecek
CUMA akşamı saat 19.30’da TÜYAP’da süren Autoshow Fuarı’na uğradım. Tüyap Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal ve şirketin üst düzey yöneticilerinden İlhan Ersözlü ile birlikte standları dolaşırken Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar’la karşılaştık.
Aybar, “Tüyap’ın yeri uzak” gibi bir tedirginliğe karşın fuarı toplam 600 bin ziyaretçinin gezmesini beklediklerini belirtti. Ünal ekledi:
- Bizim bugüne kadar en kalabalık etkinliğimiz Kitap Fuarı’ydı. Geçen yıl 400 bin ziyaretçi çekti. Ancak, Autoshow, Kitap Fuarı’nı geride bırakacak gibi görünüyor.
Paylaş