Paylaş
- İlki Meksika’da devreye giren ve çocuklara eğlenirken öğrenme ortamı yaratan KidZania var. Onu inceleyin.
Rıfat Hassan, bu öneriyi İstanbul Acıbadem’de yapımı süren Akasya Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ndeki ortaklarıyla paylaştı, onların onayını aldıktan sonra Meksika’ya uçtu. Meksikalı girişimci Xavier Lopez Ancona’nın kurduğu eğlendirirken eğiten modeli İstanbul’a çekmek için ilk görüşmeyi yaptı.
Daha sonra Akkök Grubu şirketlerinin yönetim kurulu üyesi Raif Ali Dinçkök ile o dönemde Akkök CEO’luğu görevini yürüten (şimdi İcra Kurulu Danışmanı) Mehmet Ali Berkman’ın öncülüğündeki ekip, KidZania’yı Akasya’ya taşımak için kolları sıvadı.
Görüşmeler sırasında karşılarına Dubai merkezli Emaar çıktı. Emaar Grubu, KidZania yönetimine bastırdı:
- Dubai’de bize ait dünyanın en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall’un içinde KidZania var. Şimdi İstanbul’da da çok büyük bir projemiz yürüyor. O projenin içinde KidZania da olsun istiyoruz.
Raif Ali Dinçkök, karşılarına Emaar’ın çıktığını öğrenince Akasya’nın ortaklarını anımsattı:
- Türkiye’nin önde gelen kuruluşları Yıldız Holding, Akkök Grubu, Sinpaş ve Doğu-Batı Grubu bu projede ortak. Akkök Grubu, Akmerkez’le sektöre damgasını vurmuştur. KidZania, İstanbul’a yerli grupla gelmeli.
Bu tez KidZania’da ibreyi Akasya’ya doğru çevirirken, projenin ortakları Dubai KidZania turu yaptı. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, dönüş yolunda sordu:
- Raif Bey, çocukken hayalinizde ne olmak vardı?
- Polis olmayı hayal ederdim.
- Rıfat Hassan Bey, senin hayalin neydi?
- Ben de haham olmayı hayal ederdim.
Murat Ülker’in ortakları ve şirket yöneticileri arasında yaptığı mini anketin bir amacı vardı:
- Dubai KidZania’yı gördük. Model güzel. Ancak, gerçek hayata daha da uygun olmalı. Örneğin futbol unutulmamalı.
Ali Raif Dinçkök, KidZania Türkiye Genel Müdürü Lara Sayınsoy Dorner ve Doğu-Batı Gayrimenkul Proje Koordinatörü Merak Kaneti Molinas eşliğinde bize Dubai KidZania’yı gezdirirken Ülker’in “gerçek hayat” anımsatmasının altını çizdi:
- Deprem, Türkiye’de hayatın bir gerçeği. O nedenle depreme dönük eğitimin verileceği bölüm olacak. Ayrıca bizim bölümler arasında futbol da yer alacak.
Dinçkök, KidZania’daki birimlere taşınacak marka görüşmeleri çerçevesinde Ülker’in de kapısını çaldı:
- Çocukların KidZania’da çikolata üretecekleri birimde Ülker’in olmasını isteriz.
Ülker gülümsedi:
- Ne yani? Şimdi çocuklar orada bisküvi, çikolata üretip bize rakip mi olacak?
Türkiye’de alışveriş merkezlerinin ilk örnekleri ortaya çıktığında buz pateni, atlı karınca, oyun parkı gibi çekim merkezleri oluşturuldu. Sonra yağmur ormanı, kayak pistleri, akvaryum da devreye girdi.
Şimdi sıra “edutaintment”a, yani “eğlendirirken eğit”e geldi. Akasya, 20 milyon dolara KidZania ile fark yaratmaya çalışırken, Trump Alışveriş Merkezi de Kidzmondo’yu devreye almak üzere kolları sıvadı.
Şimdiye kadar çocuklara, “Dokunma bozarsın” denirdi. “Eğlendirirken eğit” modeli bu durumu değiştirecek. Çocuklar artık özel kurgulanan şehirlerde çikolata üretecek, kazandığı parayı bankaya yatıracak, polis olacak, yangın söndürecek. Belki gelecekteki meslek seçimini de bu etkiyle yapacak.
Akmerkez’de dış cephe yenilemesi için bir yıldır izin bekliyor
AKKÖK Sanayi Yatırım ve Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Raif Ali Dinçkök’e Türkiye’nin ilk alışveriş merkezleri arasında yer alan Akmerkez’in durumunu sorduk:
- Akmerkez giderek gözde düşüyor mu?
- Ziyaret ve alışverişte bir gerileme yok. Akmerkez’in konumu çok iyi. Vakit geçirilen değil, alışveriş yapılan bir merkez.
- Sanırım yenileme çalışmaları yapıyorsunuz?
- 25 milyon dolarlık yenileme çalışması başlatmıştık. İç yenilemeyi bitirdik. Dış cephe yenilemesi için izin bekliyoruz.
- Nereden izin bekliyorsunuz?
Ali Raif Dinçkök’ün soruya verdiği yanıt yaşanan karmaşık durumu ortaya koydu:
- Önce ilçe belediyesine başvurduk. O sırada yetki değişikliği oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurduk. Oradan ön görünüm kuralları gereği Boğaziçi İmar’a yöneldik. O sırada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da yönlendirildik. Bakanlık, bu konunun kendi işi olmadığını bildirdi. Artık yakında iznimizin çıkmasını bekliyoruz.
- Bu süreç ne kadar sürdü?
- Bir yılı buldu.
Dış cepheyi elden geçirme, yenileme izni bir yıl sürer mi?
Paylaş