Paylaş
ING Bank Türkiye CEO’su Wilfred Nagel, Türkiye’ye ve KOBİ’lere bakışlarını ortaya koydu:
- Türkiye’de ciddi büyüme hedeflerimiz var. Bu büyümenin motoru olarak da KOBİ ve ticari bankacılığı seçtik.
Ardından “Biz Bize Sohbetler”in Saba Tümer, Prof. Asaf Savaş Akat, Ahmet Çakar ve ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Soykan’dan oluşan kadrosu sahnedeki yerini aldı.
Ekipte bir hakem ve futbol yorumcusu olunca, öncelikle Yeni Malatyaspor’a moral mesajı verildi:
- Eğer Fenerbahçe bu yılı şampiyon bitirirse, bunda Yeni Malatyaspor’un büyük payı vardır. Fenerbahçe, Yeni Malatyaspor’a yenilmesi sonrasında toparlandı.
Ahmet Çakar, ardından KOBİ bankacılığından sorumlu olan ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Yaprak Soykan’a 90’dan gol atabileceği bir orta yaptı:
- Bankanızın amblemi aslan aklıma şunu getirdi. Diyelim ki bir KOBİ’ye kredi verdiniz. Sonra da dünyada ve Türkiye’de kriz gündeme geldi. Böyle bir durumda, sizin aslan, “Aç kaldım, gel seni yiyeyim” mi der. Yoksa, güçlü pençesini o KOBİ’yi zor durumdan kurtarmak için uzatır mı?
Yaprak Soykan da fırsatı kaçırmadı:
- 2008’in ikinci yarısı ve 2009’da dünya ciddi bir kriz yaşadı. Türkiye de bundan çok ciddi etkilendi. O dönemde diğer kredilerimizde daralma oldu. Ancak, KOBİ’lere dönük kredilerimiz yüzde 35 arttı.
Sonra perde gerisini de aktardı:
- Biz bankada “Çözüm Arama Ekipleri” (Ç.A.R.E) kurduk. Bu ekipler, kriz döneminde 6 bin KOBİ’nin kapısını çaldı. İhtiyaçlarını öğrendi. O müşterilerimize terzi usulü çözüm ürettik. Böylece hem bizim KOBİ’lerdeki kredimiz batmadı, hem de müşterilerimiz rahatlamış oldu.
Yaprak Soykan bunları anlatırken, arka sıradan bir ses duydum:
- Siz bir de durumu bize sorun.
Soykan, sanki o sesi duymuşçasına, salondakilere çağrı yaptı:
- Elbette yaptığımız işin beğenilmesi bizi mutlu eder ama eleştirileriniz, gördüğünüz eksikliklerimiz varsa lütfen bize, buradaki arkadaşlarımıza iletin. Yönelteceğiniz eleştiriler daha iyi hizmet vermemizi sağlar.
Yaprak Soykan, “Biz Bize Sohbetler”den geçen yıl ING Bank’ın Amsterdam’daki (Hollanda) merkezine yaptığımız ziyaret sırasında bahsetmiş, kadroyu anlatmıştı. Kadroda Ahmet Çakar’la Saba Tümer’in yer almasına pek anlam verememiştim.
Ancak, Malatya’daki toplantıyı izleyince, “Biz Bize Sohbetler”in ING Bank’ın KOBİ’ler arasındaki bilinirliğini artırmada önemli rol oynayacak.
Onları izlerken, Garanti Bankası’nın yıllardır yürüttüğü, “Anadolu Sohbetleri”ni, Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) “KOBİ Akademi”sini, İş Bankası’nın “İş’te Buluşmalar”ını düşündüm...
Bu tür etkinliklerin tümü, Anadolu’daki KOBİ’lerin işine yarıyor...
O nedenle, bankaların KOBİ’lere dönük adımlarını daha da hızlandırması gerekiyor...
Buluşmalar, sohbetler, eğitimler arttıkça, özellikle Anadolu’daki KOBİ’lerin kafasındaki, “Bankanın aslanı beni yer” kuşkusu ortadan kalkar...
2023 Stratejisi meğer 2000’de TBMM’den geçmiş
DEMOKRATİK Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker aradı:
- Hatırladığım kadarıyla Türkiye’nin 2023’e dönük stratejisiyle ilgili bir kanun var.
- Ne zaman çıktı?
- Ben DSP adına bu konuda TBMM’de 1 saatlik bir konuşma yaptığımı hatırlıyorum.
- Tarihini bulabilir misiniz?
- Bulup, bildireyim.
Türker, 2-3 saat sonra yeniden aradı:
- Buldum. Sözünü ettiğim stratejiyi Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) hazırladığı 8’inci 5 Yıllık Kalkınma Planı çerçevesinde görüşmüş, kabul etmişiz.
Hemen DPT’nin sitesine girip baktık. 8’inci 5 Yıllık Kalkınma Planı’nın içindeki şu alt başlığı gördük:
- Uzun Vadeli Gelişmenin Temel Amaçları ve Stratejisi (2001-2023)
Türker, şu noktanın altını çizdi:
- Bazılarının beğenmediği Ecevit Hükümeti döneminde 2023’e dönük vizyonun ilk penceresi açılmış.
Paylaş