Paylaş
Üstüne üstlük Adapazarı’ndaki Kayarlar Çiftliği de 1999 depreminin darbesini yemişti. 2000 yılı başında Haluk Kayar’la Faruk Kayar, babaları Kemal Kayar’a danışarak karar verdi:
- Yeniden eski işimizden yola çıkalım. Anadolu’da hayvan alıp kesim yapalım, büyük marketlere ve büyük alıcılara et satışına girelim.
Bu kararla birlikte Haluk Kayar’la Faruk Kayar, Ağrı’nın yolunu tuttu. Ağrı ve Erzurum’da pazarlıklara girişti. Tam el sıkışma noktasında karşılarına hep şu kural çıktı:
- Ortağı olduğunuz Aytaç’ı sattınız. Durumunuz nasıl bilmiyoruz. Peşin parayı almadan size hayvan satmayız.
Haluk ve Faruk Kayar, satıcıları ikna etmeye çalıştı:
- 3 kuşaktır bu işi yapıyoruz. Kimsenin parası bizde kalmaz. Hayvanları verin, kesim yapıp eti satalım. Dönüp size paranızı ödeyelim.
Ağrı ve Erzurum’daki satıcıları ikna edemeyince bu kez şanslarını Malatya’da denemek istediler. Malatya’da da aynı tavır karşılarına çıktı:
- Parayı peşin verin, hayvanları alın.
İşi çözmek için Şire Pazarı’nda baba dostu Faik Eken’in kapısını çaldılar:
- Herkes peşin para istiyor. Bize yardım edebilir misiniz?
Faik Eken, Haluk ve Faruk Kayar’ı yanına alarak hayvan ticaretinin döndüğü pazara yöneldi. Çay ocağının kürsülerinden birinin üzerine çıktı:
- Bu arkadaşlara vereceğiniz hayvanların 1000 başına kadar ben kefilim. Paranızı alamazsanız ben vereceğim.
O kefalet Kayar Ailesi için “can suyu” rolü oynadı. Haluk ve Faruk Kayar kardeşler, aldıkları hayvanları kesip, büyük alıcılara gönderdi. İşleri yeniden rayına girdi.
Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı ve abisi Bekir Çallı ile birlikte gittiğimiz Çayırova’daki Namet tesislerinde bir dönem Ulusal Et Konseyi Başkanlığı da yapan Faruk Kayar’dan sıkıntılı günlerin öyküsünü dinledik.
Kayarlar Grubu ve Namet’te Yönetim Kurulu Üyesi olan Faruk Kayar, öyküye 2001’den devam etti:
- 2001’de Bursa’da Kasaplar Odası’nın yarım kalmış 10 bin metrekarelik kombinasını satın aldık.
- Namet markasını ne zaman bünyeye kattınız?
- 2003 yılında da Namet’i Engin Mepa’dan satın aldık. O dönemde Bayrampaşa’daki 700 metrekarelik merkezlerinde başta pastırma olmak üzere sadece şarküteri ürünleri yapıyorlardı.
- Çayırova’daki Namet tesislerini ne zaman yaptınız?
- Namet markasını aldıktan sonra işlerimiz daha da büyüyünce 2006’da projeyi hazırladık. 2007’de temeli attık. 12 Mart 2010’da da Başbakan Tayyip
Erdoğan, beraberindeki 9 Bakan’la fabrikamızın kurdelasını kesti.
- Toplam yatırımlarınız ne kadar?
- 100 milyon doları buldu.
- Cironuz ne durumda?
- 650 milyon lira. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde 120’nciyiz.
2000’deki “1000 baş hayvanlık kefalet” Kayar Ailesi’nin yolunu açmış, etle “İSO 500”ün 120’nci basamağına tırmanmışlar.
Bu öykü, Türkiye’de hayvancılığın, tarıma dayalı sanayinin önünün açık olduğunu gösteriyor.
Koç’tan Harranova’yı aldı 50 bin başa kadar çıkacak
NAMET Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Kayar, sektörde büyüme adımlarını sürdürdüklerini belirtti:
- 3-4 ay önce Antalya’da 16 bin metrekare kapalı alana sahip Altın Gıda’yı 15 milyon liraya aldık.
Sonra bizim fabrikayı ziyaret ettiğimiz gün duyurusu yapılan Harranova Çiftliği’nin altını çizdi:
- Koç Holding’in Şanlıurfa’daki Harranova Çiftliği için 3 ay önce görüşmelere başladık. 20 bin baş hayvan kapasiteli çiftliği bünyemize kattık.
- Orada hedefiniz ne?
- Öncelikle adı Namet’e dönüşecek. Hedefimiz orada 50 bin başlık kapasiteye ulaşmak.
Sucuk 80 derece fırına girer, yağmurlamayla vitrindeki rengi alır
FARUK Kayar, sucuk üretim bölümünde süreci anlattı:
- Etin fabrikada sucuğa dönüşmesi 2.5-3 gün sürer. Önce 80 derecelik fırına girer, sonra yağmurlama yapılır.
- Neden?
- Sucuk, pişirme işlemi sonrasında vitrindeki rengini yağmurlama ile alır. Isıl işlem raf ömrünü uzatır.
Pastırma 3 gün tuzda yatar 10 tonluk presten geçer
FARUK Kayar, pastırmalık etin hazırlanması sonrasındaki sürece dikkat çekti:
- Et 3 gün tuzda yatırılır. Sonra yıkanır. Yıkama işleminin ardından 10 tonluk presle suyu atılır. Çemenlenip fırınlardan geçirilir.
- Etin fabrikada pastırmaya dönüşmesi kaç gün sürüyor?
- 30 günü buluyor.
Dilimleme hattını gösterdi:
- Bu bantta pastırma lazerle dilimlenir. Bu hattın bedeli 3 milyon Euro.
Paylaş